Tarihsel Gelişimi
Satranç, 6 yüzyılda bulunmuştur. İlk olarak Hindistan’da oynanmaya başlanmıştır. Birkaç yüzyılda dünyanın birçok yerine yayılmıştır.15 yüzyılda soylular arasında yaygın oynandığından "kraliyet oyunu" olarak adından bahsedilmiştir. Satrancı oynadıkça, yararlarını ve verdiği keyfi hissettikçe toplum geneline de kısa süre de yayılmış. Günümüzde ise strateji ve zekâ oyunu dendiğinde ilk akla gelen oyun olmaktadır.
Teknik Bilgiler
Satranç 8X8 64 kareden oluşur ve iki kişi tarafından karşılıklı oynanır. Önem ve puan sırasına göre dizecek olursak Şahtan sonra Vezir, Kale, At, Fil ve son olarak Piyon gelir. Vezir =9, Kale =5, At=3,Fil=3,Piyon =1 puandır. Fil ile at eşit puanlı olduğundan hangisinin daha önemli olduğu oyun stratejileri açısından o an hangisi daha işe yararsa ona göre değerlendirilir. Vezir düz ve çapraz, kale düz, fil çapraz, at L şeklinde gider. Piyon ise düz hareket edip çapraz olarak taş yiyebilmektedir. Burada Şahın hareket alanı ise istediği yöne bir hamle olacak şekilde gidebilmektedir. Şahın bu kadar hareketsiz olmasının nedeni oyunun bitmesi için şahın ortadan kalkması gerektiğinden, çok fazla uzağa kaçmasını engellemek içindir.
Taşların Anlamları ve Adetleri
- Şah == Hükümdar (1 tane)
- Vezir == Şahın sağ kolu en güvendiği adamı, veziri (1 tane)
- Kale == Arabaları (2 tane)
- Fil == Fil birlikleri (2 tane)
- At == Atlı birlikler (2 tane)
- Piyon == Rütbesiz Askerler (8 tane) olmak üzere Her tarafın 16 taşı vardır.
Bütün taşların misyonu farklıdır. Taşları iyi tanıyıp elimizdekilerle ne yapabiliriz iyi düşünmek gerekir. Veziri herkes kullanır ama oyunu piyonu iyi kullana kazanır.
Satrancın Faydaları
- Hızlı ve doğru ve düşünebilmeye yardımcı olur.
- Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.
- Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.
- Olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
- Hayatında karşılaşacağı olaylara karşı şüpheci yaklaşım sayesinde olayları ve ayrıntıları hesaplar ve ona göre kara verir.
- Yakın arkadaşlıklar kurup daha çok sosyalleşmeye yardımcı olur.
Benim de çok faydasını gördüğüm satrancı çocuklarımıza, arkadaşlarımıza öğretip beraber oynayalım.Hem sosyal bağlarımızın hem de zihinsel kaslarınızın geliştiğini fark edeceksiniz. En önemlisi ise satranç bize hayatta yaptıklarımızın sonuçlarına katlanmamız gerektiğini bilerek ona göre hamle yapmamızı öğretir.
Görüşlerinizi Bizimle Paylaşın (0)