Satranç Hakemliğinden Fazlası

Yazar: Yasin G. | 16.02.2018 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 2283
Satranç Hakemliğinden Fazlası
S atranç da oldukça başarılı yerlere gelmiş bir eğitimcinin çocuklara eğitim de başarılı olmaları için tavsiyeleri

İlkokulda, sınıf öğretmenimizin teşvikiyle ben ve arkadaşlarım satranç oynamaya başladık. Kurslara gittik, turnuvalara katıldık, birbirimizle kıran kırana maçlar yaptık... Bir süre sonra satrançsız hiçbir günümüzün geçmediğini ve bu sporun bizi her gün çalışmaya teşvik ettiğini fark ettik. Ben ve bahsettiğim arkadaşlarım arasındaki bu bağ satrançla biraz daha güçlendi ve yıllar sonra bile bu anıları hatırladığımda "iyi ki yaşamışız o günleri!" diyorum.

Bunları neden anlattım? Yıllar sonra, artık çocuk olmaktan çıkıp üniversite mezunu, sorumluluk sahibi bir birey olduktan sonra bile içimdeki hatıraların eskimediğini ve bir şekilde onları yeniden yaşamak istediğimi fark ettim. Önce birkaç turnuvaya katıldım. Sonra oradaki hakemleri gördüm ve sordum kendime: "Satranç hakemi nasıl olunur?" Sonra gittim hakemin yanına ve aynı soruyu ona da sordum. Kursların olduğunu ve bu kursları başarıyla tamamlarsam hakem olabileceğimi söyledi. Gittim eve ve hemen kurs tarihlerine baktım, yakın tarihte olan bir tane vardı ve hemen kaydoldum...

Bugün, 5 turnuvada hakem olarak görev almış eski bir satranççı, bilgisayar mühendisi ve hakem olarak özel ders vermeye karar verdim; çünkü bu turnuvalarda ben ilkokula giden çocukları gördüm, onların gözündeki ışığı fark ettim ve dedim ki "Bu çocuklar çok güzel! Onların iyi eğitim almaları, iyi yerlere gelmeleri, geleceğimizin parlak olabilmesi için gerekli..." Bir yandan onları oynarken izliyorum, bir yandan ben ve arkadaşlarımın yıllar önceki halimiz gözümün önünde canlanıyor, o günleri tekrar yaşıyorum...

Eğitim, çok ciddi bir mesele. Eğitimcilerin her şeyden önce çocukları sevmesi şart. Onların meraklı sorularına sabırla cevap verebilmeleri, öğrenme açlıklarını hem gidermeleri hem de bu açlığı sürekli canlı tutabilmeleri çok önemli. Ben bir eğitimci değilim, bir mühendisim ve hakemim. Ama ben eğitim isteyen kişilerin gözlerindeki ışığı görebilen ve onlarla sahip olduğum tüm bilgiyi paylaşmaya hazır biriyim.

Kendim de her gün yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum; çünkü öğrenecek şeylerin sorunu yok. Yerimizde duramayız. Öğrenmeye ve öğretmeye son derece hevesliyim. Bu yüzden; güzel çocuklar için, geleceğimiz için yapabileceğim en ufak bir şey varsa bunu yapmaya hazırım. Gelin bunu birlikte yapalım!


Bir önceki yazımız olan "HETEROJEN Mİ? HOMOJEN Mİ?" başlıklı makalemizde en çok tartışılan Ayran ve Gazozun heterojen mi homojen mi konusuna açıklık getirilmektedir.

 

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Özel Ders Alanı Yazarı Olmak İster Misiniz?

Özel Ders Alanı Yazarı Olmak İster Misiniz?

Özel Ders Alanı yazarı olarak tüm tecrübeleriniz binlerce kişi ile en kolay şekilde paylaşabilirsiniz!

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocukların kendi kapasitesinin farkına varıp iyileştirme, geliştirme gibi düzenlemelerle kendisini gerçekleştirmesi daha iyi olacaktır.

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

İlköğretimde Özel Dersin Artıları

İlköğretimde Özel Dersin Artıları

İlköğretim seviyesinde öğrencilerin özel ders almalarının eğitim ve öğrenim hayatlarına katkıları nelerdir?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?