HETEROJEN Mİ? HOMOJEN Mİ?

Yazar: Ayca K. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 25806
HETEROJEN Mİ? HOMOJEN Mİ?
B ir çok kavram yanılgısına neden olan bir konudur karışımlar. Bunlardan başlıcaları ayran Heterojen karışım mıdır? Homojen karışım mıdır?

Merhaba öncelikle kendimi tanıtmakla başlayayım. Ben fen okuryazarı, mesleğini çok seven ve gerek formasyon (eğitim nasıl verilir? sorusunun cevabı) gerekse alanına hakim bir fen bilgisi öğretmeniyim. Alanım gereği her zaman meraklı, araştıran ve her zaman kendimi geliştirmekten asla kaçınmayan bir öğretmenim.

Özel Ders Alanı ile tanışmamda bu yüzden gerçekleşti. Gerek öğretmen kadrosu gerekse verilen hizmet açısından son derece şahane bir sitede ve en doğru yerde olduğunuzu bende belirtmek isterim.

Bloğumda ilk olarak sizlere Ortaokul 7. Sınıf fen bilimleri dersi müfredatı konusu olan karışımlardan bahsedeceğim ve tabiki bir çok konuda videolar ve açıklayıcı yazılarım olacak bu sadece bir başlangıç. Bir çok kavram yanılgısına neden olan bir konudur karışımlar. Bunlardan başlıcaları;

  • Ayran Heterojen karışım mıdır? Homojen karışım mıdır?
  • Gazoz Heterojen karışım mıdır? Homojen karışım mıdır?


Bu başlıca kavram yanılgılarını esasen kavram değişim metinleri ile çürütmek en iyi yöntemdir.

Esasen kavram yanılgısı varsa orada kavram değişim metinleri olmalıdır. Bilginin doğrusunu ispatlayan metinlerdir.Kavram değişim metinleri ve böylelikle en ufak kavram yanılgısı kalmaz akılda. Ben derslerimde kavram yanılgısı olan yerde kavram değişim metinlerini kullanmaya büyük önem gösteririm en kalıcı yöntemlerden birisidir kafa karışıklıklarını gidermede. Gelelim homojen ve heterojen karışımların nasıl ayırt edilebildiğine. Bilindiği üzere Madde taneciklerden oluşur. Birden fazla maddenin bir araya gelerek oluşturduğu yapıya karışım denir. Karışımlar maddenin iç yapısına yani taneciklerinin karışma oranına göre ikiye ayrılır;

  1.  Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir
     
  2. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.

Bu ayrımdan sonra bakacak olursak gazoz gaz ve sıvı taneciklerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir karışımdır ve bu karışımda gaz tanecikleri de sıvı tanecikleri de karışımın her tarafına eşit olarak yayılmış bulunmaktadır yani gazoz homojen bir karışımdır.

Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir karışımdır ve bu karışımda katı tanecikleri ve sıvı tanecikleri eşit dağılmamaktadır yani ayran heterojen bir karışımdır. Ayran özellikle karıştırılanlar arasındadır. Çünkü bir kavram yanılgısıdır ki karışıma baktığımızda tek bir maddeymiş gibi görünüyorsa homojen denilmiştir bize hep ve bunun günümüzde de devam ettiğini de gözlemledim maalesef.

Bu ilk yazımda bir çok şeye değinmek istedim açıkçası. Kendi araştırmalarımız kendi emeklerimiz çok çok değerli. Bir şey doğru mu değil mi karar vermeden önce lütfen ama lütfen tek bir yere bakarak karar vermeyelim. Video için iyi seyirler :)

Etiketler

Yazar

Ayca K.

3 yıldır fen bilgisi öğretmenliği yapmaktayım.

Benzer Yazılar
Fizik Dersinin Önemi

Fizik Dersinin Önemi

Fiziği önemi nedir. Fizik biliminin hayatımızdaki yeri ve önemi. Fizik; içinde matematik ve geometriyi de barındırdığı için kompleks ve üst düzey bir derstir. Yüksek analiz ve sentez becerisi gerektirir.

Özel Derste Öğretmen-Öğrenci İlişkisi

Özel Derste Öğretmen-Öğrenci İlişkisi

Özel derste öğretmen öğrencisi ilişkisi nasıl olmalıdır. Özel derslerde öğretmen ile öğrenci arasındaki ilişkinin önemi nedir.

Fen Bilimleri Dersine Nasıl Çalışılır?

Fen Bilimleri Dersine Nasıl Çalışılır?

Fen bilimleri dersinde başarılı olmanın yolları nelerdi. Fen bilgisi derslerine nasıl çalışmalıyım? sorusunun cevabını uzman fen bilimleri öğretmenimiz sizler için 4 adımda özetledi.

Fen Okur Yazarlığı / Fen Eğitiminin Amacı

Fen Okur Yazarlığı / Fen Eğitiminin Amacı

Fen eğitimin hedefi ve amacı nedir? Fen okuryazarlığı amaçlarını uzman fen bilgisi öğretmenimiz sizler için hazırladı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?