Biyoloji+Kimya= BİYOKİMYA

Yazar: NİLAY G. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 4222
Biyoloji+Kimya= BİYOKİMYA
B iyokimya nedir? Türkiye de biyokimyanın gelişimini nasıl, gelecekte biyokimya bölümü öğrencilerini neler beklemektedir.

Merhaba Ben; Yüksek Biyokimyager Nilay... Ege üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya mezunuyum, daha sonra Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıbbı Biyokimya dalında Yüksek Lisansımı tamamladım.

Biyokimya deyince herkesin ilk başta gözü korkuyor. ''Hem biyoloji hem kimya mı çok zor'' gibi önyargılarla dolu tepkiler geliyor. Her bölümde olduğu gibi üniversite ortamına, derslere alışma süresince her öğrenci zorluk çekiyor. Önemli olan gittiğiniz bölüm hakkında bilgi sahibi olmanız ve bölümü sevmeniz. Böylelikle işiniz daha da kolaylaşır…

Türkiye’de ilk Biyokimya Bölümü Ege Üniversitesinde 1978 yılında Kimya Fakültesi içinde “Biyokimya ve Biyokimya Mühendisliği Bölümü” olarak kurulmuştur. Ege Üniversitesinde 1996–1997 öğretim yılından itibaren Türkiye’de lisans düzeyinde 4 yıllık Biyokimya eğitimi veren ilk bağımsız bölüm olarak faaliyetini sürdürmektedir. İlerleyen yıllarda birçok üniversitede Fen Fakültesinde Biyokimya bölümü kurulmuştur. Biyokimya bölümüne baktığımızda, biyolojik sistemlerin organizasyon ve fonksiyonlarını moleküler düzeyde inceleyen bir bilim dalıdır. Canlılarla ile ilgili fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim alanlarından, beslenme ve çevre olaylarına kadar birçok bilim dalı ile bağlantılı olan komplike bir daldır. Eğer amacınız Bilim adamı ve ya Bilim kadını olmak ve gıda, ilaç, tıbbi ve kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik gibi alanlara ilginiz var ise size göre bir bölüm Biyokimya. Bu alanlara ilginiz varsa eğitim hayatınız boyunca zevkle yeni bilgileri laboratuvarlarda deneyerek öğreneceksiniz.

Biyokimya eğitim planında yer alan iki yönlendirici programda bütün dersleri başarıyla tamamlayan ve bir aylık stajını yapan mezunlara "BİYOKİMYA" veya "BİYOTEKNOLOJİ AĞIRLIKLI BİYOKİMYA" Lisans diploması verilir. Eğitim programlarında ilk iki yıl ortak olarak yürütülmekte son iki yıl ise öğrenci tercihine göre arzu ettiği programda eğitimine devam etmektedir. Bu sayede mezun olduktan sonra ister hastane laboratuvarlarında ister fabrikalarda iş bulma fırsatları sizi bekliyor...

 

Bir önceki yazımız olan "Matematikçinin Dünyası (elya)" başlıklı makalemizde bir matematik öğretmeninin matematiğe olan tutkusu ve öğrencilerin mutlaka dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler

Yazar

NİLAY G.

İLKOKUL,ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE MATEMATİK,FEN BİLGİSİ,KİMYA VE BİYOLOJİ DERSi VERİYORUM.ÖZEL DERS ALAN ÖĞRENCİLERİM BAŞARILI OLARAK FEN LİSELERİNİ KAZANMIŞTIR.  

Benzer Yazılar
Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocukların kendi kapasitesinin farkına varıp iyileştirme, geliştirme gibi düzenlemelerle kendisini gerçekleştirmesi daha iyi olacaktır.

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

İlköğretimde Özel Dersin Artıları

İlköğretimde Özel Dersin Artıları

İlköğretim seviyesinde öğrencilerin özel ders almalarının eğitim ve öğrenim hayatlarına katkıları nelerdir?

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk defa özel ders verenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken ve öne çıkmalarını sağlayacak hususlar.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?