Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Yazar: Selim T. | 20.11.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1167
Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?
M atematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

Birçok öğrencinin yapmakta zorlandığı, birçoğunun anlamlandıramadığı süreçler sonucunda öğrenmekten vazgeçtiği bir derstir matematik. Ancak mücadele edildiğinde, kişinin kendine göre öğrenme sürecinin ve kavramları içselleştirme yönteminin farkına vardığında ne kadar kolay olduğu da yadsınamaz bir gerçektir.

Öğrenme eksiklikleri ve anlamlı öğrenme olmadığında ya da yanlış öğrenmeler, matematik öğrenme sürecini zorlaştırmaktadır. Öğrenciler kendilerini rahat ifade edemedikleri ortamlarda ,ya da sınıf gruplarında bu tarz durumlar maalesef ortaya çıkmaktadır. Matematik dersine nasıl çalışılır başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Matematik özel derslerde öğretmenin, öğrenciyle bire bir diyaloga geçmesi ve öğrencinin rahatça kendini ifade ettiği ortam oluşturmasıyla birlikte, durum analizi yapılıp öğrencinin yapısına, ihtiyacına göre yaklaşıldığında bir şeylerin değiştiğini çok rahat gözlemlemekteyiz. Bundan dolayı bire bir derslerde öğrencinin eksik olduğu kısımları ,anlayamadığı soru tarzlarını dile getirmesi, takıldığı noktaları ayrıntılarıyla ifade etmesi hem öğrenme sürecini hızlandırmakta hem de sağlıklı geri dönüt elde edilerek verimli sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Tabir yerindeyse taşlar yerine oturmaktadır.

Bunlarla birlikte tabi ki de öğrencinin gönlünde yer edebilmek de lazımdır. Çünkü öğrenci sevdiği öğretmenin dersini iple çeker. Anlattıklarını can kulağıyla dinler, öneri ve tavsiyelerine azami derecede uymaya çalışır. Hem öğrenme ortamının ve fenomenolojik tespitlerin yerinde yapılması hem de öğrenciyle olan kontağınızın olabildiğince üst seviyede olması başarıyı da berberinde getirmektedir.

Kavramların doğru öğrenildiği, kişinin yeteneklerinin farkına vardığı, öğretmenle kurulan sağlam iletişimle gerçekleştirilen bir özel dersten verim almak kaçınılmazdır.

Peki özel ders nasıl olmalı?

        Ders öğretmeniyle birlikte takip edilmesi gerek süreçleri kısaca şöyle özetleyebiliriz:

  • Çerçeve bir plan oluşturmak: Programsız başladığımız bir çok işin sonunu getirmekte zorlanırız. Çünkü neyi ne zaman yapacağımızı kurgulamadığımızda zaman problemi, devamlılık vs. konularında sıkıntı oluşabilmektedir. Özel derste de hangi konuyu neye göre nasıl anlatacağımızı ;hangi kaynaklardan nasıl bir sıralama ile çalışma yapacağımızı mutlaka önceden belirlemeliyiz.
     
  • Anlatılan konuları zamanında bitirmeye çalışmak: Matematikte her konunun bitirilme süreleri aynı olmayacaktır; fakat sizin çalışma temponuz ve öğretmeninizin tavsiyeleri ile bitirebileceğiniz en uygun sürede işlenen konularla ilgili çalışmaların tamamlanması lazım ki konularda yığılma olmasın. Bu da daha sonra işlenen konulara çabuk uyum sağlayıp öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır.
     
  • Konu takibi ve eksiklerin tespiti: Özel ders alan bir öğrencinin konularla ilgili soruları çözdükten sonra mutlaka takıldığı, yapamadığı soruların çözümlerini öğrenmelidir. Hatta belirli periyotlarla o soruları tekrar etmekte de fayda var (Örneğin;3 haftada bir , 2 ya 3 tekrar faydalı olacaktır.)Öğretmeninizle birlikte durum tespiti yapıp gerekirse eksik görülen soru tarzları ile ilgili kısa bir tekrar da yapılabilir.
     
  • Değerlendirme: Bu kısım özellikle rehberlik boyutuyla daha çok ilişkilidir. Yapılan deneme sınavlarının değerlendirilmesi ,çözme hızınızın tespiti ,zamanı verimli kullanmak, yaptığınız netleri artırabilmeniz için nelere dikkat etmeniz gerekir vs gibi daha geniş bir perspektifi içerisinde barındıran bir süreçtir.

Çalışmalarınızın sizi hayallerinize ulaştırması dileğiyle...

Etiketler

550

den Başlayan Fiyatlar


Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.

130.535 Aktif Öğrenci - 89.923 Tamanlanan Ders

İçindekiler
Yazar

Selim T.

Ögretmekten keyif alarak, anlamlı öğrenmeyi sağlamayı kendine ilke edinmiş bir öğretmen olarak, öğrencilerimin de eğlenerek öğrenmeleri için elimden geleni yaparım.Ögrencileriml...

Benzer Yazılar
Blaise Pascal Kimdir?

Blaise Pascal Kimdir?

Ünlü fizikçi ve matematikçi Blaise Pascal kimdir? Blaise Pascal'ın hayatı ve buluşları blogumuzda..

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

Kpss matematik konularını ve 2024 KPSS matematik soru dağılımlarını sizler için hazırladık. Bu yazımız sayesinde matematikte 27'de 27 yapabilirsiniz.

Kitap Okumanın Matematiğe Olan Etkisi

Kitap Okumanın Matematiğe Olan Etkisi

Bireylere en büyük tavsiyem, hayal gücünüzü geliştirecek, sizi düşünmeye sevk edecek kitaplar okuyun.

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik ne attırma yöntemlerini ve ipuçlarını uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?