TYT Matematik Sınavlarının Analizi

Yazar: Engin H. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 3894
TYT Matematik Sınavlarının Analizi
T YT sınavın da son iki yılın analizi. Uzman matematik öğretmeninden tyt matematik sınavında çıkan soruların konu dağılım yüzdeliği

2017-2018 eğitim-öğretim yılında üniversiteye giriş sisteminde bir değişiklik yapıldı ve YGS ve LYS yerine TYT ve AYT'den oluşan bir sınav sistemi geldi. Sınavdaki soru sayılarında ve soru dağılımlarında değişiklik içeren bu sistemde 2 sene geride kaldı ve pek çok şeyin oturmaya başladığını görüyoruz. Bu yazıda son iki yılın TYT Matematik sınavını irdeleyeceğiz.

2018 öncesinde TYT Matematik testinde 40 sorunun 32-33 tanesi matematik alanından, 7-8 tanesi geometri alanından geliyordu. 2018 yılında 29 matematik, 11 geometri sorusu içeren testin 2019 versiyonunda ise 30 matematik, 10 geometri sorusu soruldu. Önümüzdeki sene de benzer bir durumun oluşması beklenebilir.

TYT matematik sorularına bakıldığında artık okuduğunu anlama, yorumlama, sözel verileri işleyerek matematiksel denklemlere dönüştürebilme yeteneğinin ön plana çıktığını, pek çok sorunun günlük hayatla ilişkilendirilerek sorulduğunu görüyoruz. 2018 yılında 29 matematik sorusundan 23 tanesi temel kavramlardan ve 9. sınıf müfredatına dahil olan konulardan geldi. Kalan 6 soru 10. sınıf müfredatındaki kazanımlara yönelik idi. Sınavda Fonksiyonlar konusundan 2 soru gelirken Polinomlar, Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma, Kombinasyon ve Olasılık konularından 1 er soru bulunuyordu. Bu seneki sınavda ise matematik alanında 10. sınıf konularından sadece 4 soru(Fonksiyonlardan 2, Kombinasyon ve Olasılık konularından 1 er soru) vardı.

Her iki sınavda da 2 şer adet olan rasyonel sayı soruları standartın dışında, şekiller kullanılarak soruldu. Üslü sayılar, köklü sayılar ve mutlak değer konularından temel işlem becerisiyle çözülebilecek 1 er soru geldi. Tek-çift sayı konusundan 1 er soru(2019 testindeki hatalı idi) sorulurken verilen tanıma uygun özel sayılar konusundan yine 1 er soru vardı. İstatistik konusundan gelen 1 er soruda tanımlar sorunun içinde verilmişti. Oran-orantı ve problemler konusundan 2018'de 11 soru gelirken, bu seneki sınavda 13 soru bulunuyordu. 2019 TYT'sinde sorulan problem sorularından birkaç tanesinin aslında klasik tipte olduğunu ancak senaryolaştırılarak sorulduğunu belirtmekte yarar var.

Geometri kısmına gelirsek, 2018 yılında üçgende açılar, özel üçgenler ve üçgende benzerlik konularından 1 er soru bulunurken, 2019 TYT'de ise açı-kenar bağıntıları ve özel üçgenler konularından 1 er soru çıktı. 2018 yılında özel dörtgenlerden 3 soru sorulmuştu, bu seneki sınavda ise bu konudan 2 soru vardı. Her iki sınavda da çokgende açı ve dairenin alanı soruları, sorunun başında bilgi verilerek soruldu. Analitik geometri konusundan her iki sınavda da kolay düzeyde 1 soru gelirken, katı cisimler konusundan 2 şer soru çıktı. Sorulan 4 katı cisim sorusundan 3 tanesi dikdörtgenler prizması, 1 tanesi silindir alt konusundan idi ve bu 4 sorunun 3 tanesinde sorunun başında ilgili formül verilmişti.

Bu yazıda son iki yılın TYT Matematik sınavının bir durum analizini yaptık. Son iki yılın AYT Matematik sınavlarına da bir sonraki yazıda değineceğiz.

Matematik Öğretmeni - Engin Hoca 

Etiketler

Yazar

Engin H.

NOT: Derslerime yönelik yoğun ilgi için teşekkür ederim. 2024-2025 Eğitim-Öğretim dönemi için yüz yüze derslere 12 Ağustos itibariyle başlayacağım. Önümüzdeki eğitim döneminde d...

Benzer Yazılar
Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk Defa Özel Ders Verenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

İlk defa özel ders verenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken ve öne çıkmalarını sağlayacak hususlar.

2 Ayda TYT Bitirme Programı

2 Ayda TYT Bitirme Programı

Hayalinizdeki üniversiteyi kazanmak, keyifli bir eğitim hayatını sürmek mi istiyorsunuz? Öyleyse Özel Ders Alanı ve 2 ayda TYT bitirme programı ile tanışın.

Matematiği Anlamıyorum Ne Yapmalıyım?

Matematiği Anlamıyorum Ne Yapmalıyım?

Matematiği anlamıyorum, ne yapmalıyım? diyorsanız tam sizlik bir yazı. Matematiği anlama yöntemleri sizlerle!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?