Tarih Dersine Nasıl Çalışılır? Taktikler ve Tarih Soru Çözüm Örnekleri

Yazar: Yasin G. | 10.12.2021 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 29694
Tarih Dersine Nasıl Çalışılır? Taktikler ve Tarih Soru Çözüm Örnekleri
T arih dersine nasıl çalışılır? Kpss tarih nasıl çalışılır? Konu çalışma ve soru çözme ipuçları. İşte tüm detaylar blogumuzda.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler için hangi derse nasıl çalışılacağı konusu önem taşır. Belli taktik ve yöntemler ile sınava çalışma şekilleri daha verimli hale gelir. Tarih dersi genellikle ezbere dayalıdır. Ancak bazı yöntemler ile daha kolay öğrenilebilir. ‘Tarih nasıl çalışılır?’ sorusu bu noktada önem kazanır. Tarih soru çözüm örnekleri ile daha kalıcı bir öğrenme sağlayabilirsiniz.

Tarih Soru Çözüm Örnekleri Neden Avantajlıdır?

Tarih dersini ezberleme yöntemi ile çalışmak, her zaman en doğru yöntem değildir. Ezberden öteye geçip dersi daha iyi kavramak için bu alana az da olsa ilgi duyulması gerekir. İlk sınıflardan itibaren karşımıza çıkan tarih konuları, bazen ihmal edilebilir. Bunun nedeni, eskiden bu yana görüldüğünden bilindiğinin sanılmasıdır.

Konular genel olarak incelendiğinde, bilinen konular dahi hemen geçilmemelidir. Konu ile ilgili hiçbir şey bilmiyormuş gibi çalışmak daha uygun olacaktır. Bu şekilde bilgilerin pekiştirilmesi adına pratik yapılabilir. Her ders için pratik yapmak önem taşır. Özellikle sınav grubunda yer alan öğrenciler, tarih dersine neredeyse hiçbir şey bilmiyormuş gibi başlamalıdır. Tarih özel ders ihtiyacınız varsa sayfamızdan binlerce öğretmeni karşılaştırıp, sizin için en ideal öğretmeni bulabilirsiniz. 

Öğrenci tarih dersine, tarih soru çözüm örnekleri üzerinden çalışmalıdır. Özellikle sınava çalışmaya geç başlayanlar için bu yöntem en doğrusu olacaktır. Kısa sürede ilerlemek için sınavlara çözümlü sorular üzerinden çalışılmalıdır. Test üzerinden yapılan konu tekrarları da sınava yakın zamanlarda daha iyi pratik yapmanıza olanak sağlar. 

Diğer tüm derslerde olduğu gibi, tarih dersinde de konular sırası ile çalışılmalıdır.

KPSS Tarih Nasıl Çalışılır?
 

KPSS sürecinde yapılan en önemli hatalardan birisi, kişiye özel çalışma programı oluşturmamaktadır. Her öğrencinin çalışma stili farklılık gösterir. Buna uygun olarak bir ders programı hazırlanmalıdır. Tarih dersinde de kişinin ezbere olan yatkınlığı göz önüne alınmalıdır. Aksi takdirde, verimli bir ders programı hazırlamak güçtür.

Birçok unsurdan oluşan çalışma takvimleri, başarıya götürür. Örneğin, defter tutarak çalışma yöntemi kişileri başarıya götürebilir. Defter tutmak, akılda kalıcılığı arttırmak için en önemli yöntemdir. Ayrıca tarih soru çözüm örnekleri üzerinden çalışmak da doğru olacaktır. Kpss tarih konuları başlıklı makalemizden kpss'de çıkan konuları ve soru dağılımlarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

Bir ders notu üzerinden önemli yerler işaretlenerek çalışılması başarı getirir. Bu şekilde çalışanlar için doğru kaynak seçimi yapmak önem taşır.

Tarih Ders Çalışma Teknikleri
 

Sınav odaklı ders çalışmak, bazı taktikler ile daha kolay hale gelir. Bu taktikler, aynı zamanda işin eğlenceli kısmıdır. Bu taktikler doğru şekilde uygulanırsa başarıyı getirir. Ayrıca tarih anlamında kültürlü olmak, genel kültürü de arttıracaktır.

Tarih dersine çalışma tekniklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Konuyu daha iyi kavrayabilmek adına, görsel şemalardan yararlanılmalıdır.
     
  • Tarih atlası ve dergiler yardımı ile öğrenme süreci hızlandırılabilir.
     
  • Konuları okurken dikkat dağılması önlenmelidir.
     
  • Okuma sırasında, önemi görülen kısımların altı çizilmelidir. Bu, tekrar aşamasında işinize yarayacaktır.
     
  • Okuduğunuz paragrafa dikkatinizi vermeye çalışın. Olayları kronolojik sıralama ile okumaya çalışın.
     
  • Tarih soru çözüm örnekleri üzerinden çalışmaya özen gösterin.
     

Kolay Tarih Öğrenme Yöntemleri
 

Tarih dersinde yapılan hatalardan birisi, dersin tamamen bir ezber dersi olduğu düşünülmesidir. Tarihin hikayelere dayalı bir ders olduğunu düşünmek de hatalı bir tutumdur.  Son zamanlara bırakılan tarih dersi, bu şekilde başarıya ulaştırmaz. Başarı için uzun bir yol haritası gerekir.

Tarih dersinin sıkıcı olduğunu düşünmek bir önyargıdır. Farklı çalışma taktikleri ile çalışma süreci eğlenceli hale getirebilir. Ezberi iyi olmayan kişiler de doğru çalışma stili ile tarih dersinde başarılı olacaktır. Bunun tek şartı, pratik yapmak ve sabırla çalışmaktır. 

Tarihe sürekli çalıştığı halde, başarılı olamadığını söyleyen bir kesim bulunur. Bu kişilerin tek sorunu, doğru çalışma yöntemlerini kullanmamasıdır.

Hafıza Teknikleriyle Tarih Öğrenimi

Sözel ve sayısal derslerin çalışma yöntemleri birbirinden farklılık gösterir. Sözel dersler, genelde ezbere dayalı şekilde öğrenilir. Anca herkes ezber konusunda eşit şekilde başarılı değildir. Bu aşamada ezber konusunda işlerine yarayacak bazı alternatifler aramaya başlarlar. Sözel derslere çalışmak için en iyi yöntemleri makalemizden incelemenizde fayda var.

Özellikle tarih dersi içinde birçok isim ve tarihin geçtiği bir derstir. Bu derse doğru yöntemler ile çalışmak gereklidir. Sözel dersler ve özelinde tarih dersi, hafıza teknikleri ile daha kolay öğrenilir. Pratik yöntemleri kullanmak, sözel mantık derslerini çalışırken işe yarayacaktır.

Tarih soru çözüm örnekleri hafıza tekniklerini kullanarak çözülmelidir. Bu şekilde öğrenme daha hızlı şekilde gerçekleşir. Ayrıca daha kalıcı olur. Bu yüzden tarih soru çözüm örnekleri öğrenmeyi hızlandırır.

Tarih Dersi Çalışma Programı
 

Tarih dersinde, konular tek tek incelenerek bir ders çalışma stili oluşturulur. Bu şekilde sınavlarda daha başarılı olunabilir. Her öğrenci için ayrı bir ders programı gereklidir. Ayrıca, her konuya çalışma şekli de farklılık gösterir. TYT Tarih konuları başlıklı makalemizden üniversite sınavında çıkan soruların konularını ve soru dağılım detaylarını inceleyebilirsiniz.

Tarih dersi, müfredat içinde en geniş konu aralığına sahip ders olarak öne çıkar. Bu nedenden dolay, öğrenciler bu derste oldukça zorlanır. Tarih dersi çalışma programı taktikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tarih dersine maddeler halinde çalışmak iyi bir strateji olur.
     
  • Not ederek ilerlemek, tekrar yapma aşamasında işinize yarar.
     
  • Not tutarak çalışmak, el ve göz koordinasyonu sağlar. Bu durum öğrenme sürecini hızlandırır.
     
  • Konular parçalara bölünerek çalışılmalıdır. Aksi takdirde, konuların fazla oluşu göz korkutabilir.

 

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
2024 TYT Tarih Konuları ve TYT Tarih Soru Dağılımı

2024 TYT Tarih Konuları ve TYT Tarih Soru Dağılımı

TYT Tarih konuları, 2023 TYT Tarih konuları ve tarih tyt soru dağılımlarını sizler için hazırladık. Bu makalemiz sayesinde tarihten hangi konulardan sorumlu olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

İngilizcenin Geçmişten Günümüze İmtihanı - Tarihi

İngilizcenin Geçmişten Günümüze İmtihanı - Tarihi

İngilizcenin tarihi ve hangi aşamalardan geçtiğiniz uzman ingilizce öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Dünden bugüne ingilizcenin tarihi

Uzaktan Eğitimin Tarihçesi ve Bize Öğrettikleri

Uzaktan Eğitimin Tarihçesi ve Bize Öğrettikleri

Ülkemizde uzaktan eğitimin tarihçesi nedir? Covid-19 salgınıyla beraber uzaktan eğitime geçiş sürecinde hem öğretmenler hem öğrenciler neler yaşadı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?