Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?

Yazar: Nermin n. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 13637
Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?
S özel derslere nasıl çalışma yapılmalıdır. Sözel derslere çalışmanın püf noktalarını nelerdir. Dersler nasıl tekrar edilmelidir?

Etrafımızda denk geldiğimiz birçok kişiden öğrencilik hayatına dair illa ki duyduğumuz kalıplaşmış sözler vardır. Sözel ağırlıklı çalışmış ve o yönde eğitimini ilerletmiş kişiler genellikle sözel derslerin daha kolay olduğunu, daha rahat üstesinden gelebildiğini söyler. Herkesin az çok kendine uyarladığı bir yöntem, zoru kolayladığı bir yol vardır. Öğrencilerin geneline baktığımızda çok büyük bir bölümü sayısal derslerden yakındığı için hemen herkesin sayısal derslere nasıl çalışılması gerektiğine dair bir fikri vardı fakat sözel derslere nasıl çalışılmalıydı? Sanki herkes sözel derslerde başarıyı yakalamış gibi bir sürekli sayısal derslere nasıl çalışılması gerektiği anlatıldı.

Sözel dersleri sevip, matematik gibi fen bilimleri gibi sayısal derslerde başarılı olmakta zorlanan öğrenciler olduğu gibi sayısal derslerde oldukça başarılı olup türkçe gibi sözel derslerde başarıyı yakalayamadığı için istediği puanı alamayıp dolayısıyla istediği okulu ve istediği bölümü kazanamayan birçok öğrenci var. İşte şu anda okuduğunuz bu yazıda sözel derslere nasıl çalışılması gerektiğine dair genel bir giriş yapıp, bu yazıyı takip eden bir başka blog yazılarımda her bir sözel ders için ayrı ayrı nasıl bir çalışma yöntemi izlenmesi gerektiğine değineceğim.


 

Genel olarak sözel derslere nasıl çalışmak gerektiğine dair kulaktan dolma birkaç şey duymuş olabilirsiniz. Bunların en yanıltıcı ve en yorucu olanı yazarak çalışmaktır. Belki öğrenci yazarak çalışarak daha iyi anlıyor olabilir ancak hayat kısa ömür geçiyor, sınavlar kapıya yaklaşmışken sen hala ilk bölümün birinci kısmını yazmakla uğraşıyorsan geçmiş olsun. Yazarak çalışılır ancak her şey yazarak çalışılmaz. İlk önce konu derste hoca anlatırken dinlenir, bireysel olarak bir iki konu okuması yapıldıktan sonra konunun oturması ve çıkan sınav sorularında pratik cevap verebilmek için konu içeriklerinden kısa kısa bilgiler maddeleştirilerek alt alta yazılıp tekrar edilebilir. Yani özetin de özetini çıkarmayı tavsiye ediyorum. Bahsettiğim maddeler mümkünse ortalama 6-7 kelimeden oluşmalıdır. Gereksiz kelimeler, gereksiz detaydır. Tüm bu gereksizlerle dolmuş bir kafa sınavda her şeyi birbirine karıştırabilir.

Malum sözel dersler oku oku bitmez, uçsuz bucaksız kelime topluluklarıyla baş etmek zorunda kalırsınız. Oysa ki söz konusu dersi sınıfta öğretmenleriniz anlatırken dinlerseniz üzerinizden büyük bir ders çalışma yükünü atmış olursunuz. Öğretmenleriniz sizin için bütün konuyu özetleyerek ve önemli noktaların üzerine vurgu yaparak anlatırken onları dinlemek size hem zaman kazandırır hem de sözel derslerin gözünüzde büyümesini engellemiş olur.

Genel bir sözel çalışma yönteminden bahsetmiş olduk. Bundan sonra ki yazılarımda daha detaya inerek türkçe, edebiyat, tarih ve coğrafya … derslerine nasıl çalışılmalı başlıklı yazılarımı sizlerin okumasına sunacağım.

Matematik - Türkçe Öğretmeni - Nermin P

Etiketler

Yazar

Nermin n.

Matematik, Türkçe, Tarih ve Coğrafya, sınavlara hazırlık, temel matematik, geometri dersleri vermekteyim.

Benzer Yazılar
Neden Ders Çalışıyorsunuz?

Neden Ders Çalışıyorsunuz?

Bir öğrenci, ders çalışmayı olması için kendine hedef belirlemeyi ve o hedefe inanmalıdır.

Nasıl Ders Çalışmalıyım?

Nasıl Ders Çalışmalıyım?

Nasıl ders çalışılır maddeler halinde sizin için hazırladık. Sınavlarda başarıyı yakalamak için ders çalışmanın püf noktaları

Hacettepe Tıp'ı Nasıl Kazandım

Hacettepe Tıp'ı Nasıl Kazandım

Hacettepe üniversitesi tıp fakültesi öğrencisinden, tıp fakültesini kazanma sırları? Tıp fakültesini kazanmak isteyen öğrencilerin mutlaka uygulaması gereken metotlar.

İlkokul-Ortaokul Öğrencilerine ve Ailelerine Tavsiyelerim

İlkokul-Ortaokul Öğrencilerine ve Ailelerine Tavsiyelerim

İstanbul üniversitesi hukuk fakültesi öğrencisinden verimli ders çalışma yöntemleri. Öğrencilerin sınavlarda başarı sağlamaları için dikkat etmesi gereken önemli noktalar.

Yorumlar (1)
Makaleyi beğendin mi ?
N

Nermin n.
Cevap Yaz 18 Ekim 2020

Sevgili Naz geri bildirimin için teşekkür ederim. Yardımcı olduğmu ögrenmek beni çok mutlu etti. Dilerim akademik hayatın başarılarla dolu bir süreç olur.