Çocuğuma Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırabilirim?

Yazar: AHMET U. | 20.10.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1044
Çocuğuma Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırabilirim?
Ö ğrenciye ders çalışma alışkanlığı kazandırmada velinin rolü. Verimli ve etkili ders çalışma becerisi geliştirmeye dair tüm bilgiler burada!

Çocukların okul hayatının başlaması ile birlikte, verimli ders çalışma ve etkili ders çalışma becerilerinin geliştirilmesi de önem kazanmaktadır. Çocukların yıl boyunca ders yükleri arttıkça, aileler çocuklarına ders çalışma alışkanlığı kazandırmada ve ders çalışmayı sevdirmede zorluk yaşamaktadır. Özellikle okul döneminin başında çocuğun ders çalışma alışkanlığı kazanabilmesi için ailelerin aktif rol almaları ve onları desteklemeleri önemlidir. Öğrencilerin verimli ders çalışma alışkanlığı kazanmaları için erken yaşlardan itibaren bazı becerileri kazanmış olmaları gerekmektedir. Bunun için çocukların kendi başlarına işler yapabilecekleri ortamlar oluşturmak çok önemlidir. Örneğin, çocukların kendi kendilerine evde bazı sorumlulukları üstlenmelerine, odalarını kendilerinin toplamalarına fırsat vermek onların öz güvenlerinin artması ve kendi başlarına neler yapabileceklerini görmeleri açısından son derece önemlidir.  Ebeveynler çocuklarının ders çalışmayı bir alışkanlık haline getirmesini ve sorumluluk sahibi olmalarını istiyorsa, örnek davranışlar sergileyerek rol model olmaları gerekmektedir.

DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ


Her şeyden önce verimli ders çalışmanın ve başarılı olmanın çocuğun saatlerce masa başında zaman geçirmesiyle alakalı olmadığını bilmemiz gerekiyor. Eğer çocuğunuz nereye nasıl çalışması gerektiğini biliyorsa çok uzun saatler harcamadan verimli bir şekilde çalışabilir. Çocuğunuzun kaç saat çalıştığına değil, ne kadar verimli çalıştığına dikkat etmelisiniz.

Ders çalışma ve ödev yapma zamanını planlayın.Çocuğunuzun ödevlerini yaptığı belirli bir saati olsun. Eğer çocuğunuz çalışmanın ne kadar süreceğini bilirse, bu durumu alışkanlık haline getirmesi ve bu duruma adapte olması çok daha kolay olacaktır.

Çalışmanın başlangıcında veliler çocuklarının yanında olup, ödevlerinin ne olduğuna, ondan ne istendiğine birlikte bakıp, öğrencinin bunları anladığından emin olmalıdır. Böylece çocuğunuz, verilen ödevde ondan ne beklendiğini bilecek ve ona göre hareket edecektir.

Her gün aynı saatlerde ve aynı yerde çalışmak, çocuğun kendini ders çalışmaya adapte etmesine ve bu alışkanlığın çocukta yer etmesine yardımcı olacaktır. Böylece çocuğunuzun çalışma düzeni oluşturması hızlanacak, aynı zamanda zaman yönetimi becerisi gelişecek, sorumluluk bilinci artacaktır.

Zihnin açık olduğu saaatler başlıklı blog yazımızdan en verimli ders çalışma saatlerini öğrenebilirsiniz.

Unutmayalım ki, verimli ders çalışmanın özünde, çocukların kendi başına sorumluluk almaları ve başardıklarını görmeleri vardır. Anne ve babaların, çocuklarının gelişmeleri için yapmaları gerekenleri üstlenmek yerine, onlara yol göstererek ve yapacakları iş konusunda yardımcı olarak, sorumluluk duygularının gelişmesine katkıda bulunmaları gerekir. Küçük yaşlardan itibaren sorumluluk almaya başlayan çocuklar, okul ortamına girdiklerinde yeni bir sorumluluk olan ders ve ödev sorumluluğunu da almakta güçlük çekmeyeceklerdir.

Etiketler

Yazar

AHMET U.

Merhaba ben  Ahmet U. 2005 yılında matematik öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Sonrasında Gazi Üniversitesi eğitim fakültesinde yüksek lisans ve doktora eğitimi ald...

Benzer Yazılar
Neden Ders Çalışıyorsunuz?

Neden Ders Çalışıyorsunuz?

Bir öğrenci, ders çalışmayı olması için kendine hedef belirlemeyi ve o hedefe inanmalıdır.

Nasıl Ders Çalışmalıyım?

Nasıl Ders Çalışmalıyım?

Nasıl ders çalışılır maddeler halinde sizin için hazırladık. Sınavlarda başarıyı yakalamak için ders çalışmanın püf noktaları

İlkokul-Ortaokul Öğrencilerine ve Ailelerine Tavsiyelerim

İlkokul-Ortaokul Öğrencilerine ve Ailelerine Tavsiyelerim

İstanbul üniversitesi hukuk fakültesi öğrencisinden verimli ders çalışma yöntemleri. Öğrencilerin sınavlarda başarı sağlamaları için dikkat etmesi gereken önemli noktalar.

Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?

Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı?

Sözel derslere nasıl çalışma yapılmalıdır. Sözel derslere çalışmanın püf noktalarını nelerdir. Dersler nasıl tekrar edilmelidir?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?