Zihin Algılarımız Açık Olduğu Vakitler ve Verimli Ders Çalışma ile Beslenme Önerileri

Yazar: Yasin G. | 21.04.2021 - 5 dakikalık okuma. - Güncellenme Tarihi : 11.03.2024 Görüntülenme: 71732
Zihin Algılarımız Açık Olduğu Vakitler ve Verimli Ders Çalışma ile Beslenme Önerileri
Ö ğrencilerin dikkate alması gereken verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir. En verimli 4 ders çalışma yöntemi bizden, sınavlarda başarılı olmak sizden.

Günün en az 7-8 saatini uyuyarak geçirdiğimiz 24 saatlik pastada bizlere 16 saat dilim kalmaktadır. Yemek molaları, dershanenin ders programı, okul, kahve saatleri, kişisel bakım derken kendimize kalan dilim git gide azalmaktadır. Peki ne yapmalı? “Hocam odaklanamıyorum? Hiç zamanım kalmıyor fakat çalışmak istiyorum, ne yapacağım?” Tüm bu soruların cevabında “çalışmayı ve özellikle o çalışmaya zaman ayırmayı” çok istemek yatmaktadır. Gerçekten içsel olarak bunun vicdan muhakemesini de yapıyorsanız lütfen blog yazımı okumaya devam ediniz. Doğru yerdesiniz :)... 

1.Kararlısınız ve İsteklisiniz Öyleyse İşin %60’ı tamamdır..

Çünkü bir yola girmenin ve baş koymanın ilk adımı istek ve karardır. O zaman paçaları sıvamanın vaktidir. Öncelikle;

  • “Bu ders veya çalışma benim için neden gerekli?
     
  • Hangi gelişim alanıma katkı sağlayacaktır?
     
  • Sonucunda elde edeceğim avantajlar nelerdir?
     
  • Ne hissedeceğim?
     
  • Ne alacağım?
     
  • Neyi tamamlıyor?”
     

Sorularını lütfen kendinize sorunuz ve bir kağıda açıkça cevaplarınızı yazınız. Bu beyninize de başlangıç ve istikrar için sinyaller gönderecektir. Biliyorsunuz beyin doğru yanlış bilmez ne duyuyorsa onu kabul eder. Siz bu bilgiyi bilerek ve kullanarak hayatınızı avantaja çevirin :) Ayrıca bu soruların cevapları sizin çalışma motivasyonunuz olacaktır. 

2. Minik bir not defteri edinin ve Program yapınız..

“Hangi günler ve saatlerde ne yapıyorsunuz?” Önce bunları bir yazınız sonra soracağınız soru şu olsun kendinize “Ben, günün hangi saatleri verimli ders çalışıyorum?” Bu sorunun cevabında hiç ama hiç kimse sizin için belirleyici ve etkileyici bir öge olmasın. Siz bir parmak izi gibi diğer tüm insanlardan farklı ve biriciksiniz, eşsizsiniz, alternatifiniz yok :)  O sebeple bünyenizi bilin. Beyninizi, ruhunuzu, enerjinizi, ilginizi ve yapabileceklerinizi düşünün. Karar merciiniz aynadaki biricik sizsiniz. Aldığınız küçük not defterine çalıştığınız saatleri, konuları, tekrarladığınız yerleri ve çözdüğünüz soruları yazınız. 

3. Zihin Hangi Saatlerde Faal Olur? 

Japonlar çocuklarını güneşin dik geldiği saatlerde uyutmazlar. Çünkü o saatler zihnin öğrenmeye en açık olduğu ve bilgiyi emdiği saatlerdir. Ayrıca bu saatlerde de uyuduğunuzda zihin hücreleriniz ölür. Uzmanların 7:30-11:00 arası ilk aktif saatlerin olduğu teziyle paralellik de göstermesi bunu destekler. Evet, zihin ve beden dinlenmiştir. Sizi yoran dikkatinizi dağıtan herhangi bir şey yoktur. Yeni bir gündür ve zihniniz dolu değildir, aksine bir bebek gibi ne öğretirseniz onu öğrenir. Hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra bu saatlerin olduğu program boşluğuna: ilk defa öğreneceğiniz kısımları, dikkat isteyen dersleri ve zor olan bölümleri ekleyin. Bundan faydalanın. Unutmayın uzmanların önerisi en verimli çalışma süresinin 90 dk ile sınırlı olduğudur. Bu süreden sonra mutlaka 15 dk temiz bir hava alınmalı, zihin beden dinlendirilmeli ve hafif ofis egzersizleri yapılmalıdır. (ergonomik risk faktörleri ofis egzersizleri bilgisayar başında oturanlar için_lütfen internetten bakınız) 

İkinci faal saatler ise öğleden sonra akşama doğru olan 15:30-18:00 arasıdır

Zihin dinlenmiş, öğlen yemeği sindirilmiş ve beyin öğrenmeyi beklemektedir. Bu program boşluklarına ‘öğrenimi bir nebze daha kolay olan, sabah öğrendiğiniz bir konunun egzersizleri yada eşit ağırlık bazlı bir ders, tekrar konularınız’ gibi çalışmalarınızı yazınız. 

Üçüncü faal saatler ise 20:00-22:30 arasıdır. 

Belki de zeki insanların, yazarların, şairlerin, CEO’ların, sınavlarda birinciliği oynayan o nadide kişilerin “ben en çok geceleri verim alabiliyorum.” deyişleri de bundandır. Akşam yemeği sindirilmiş ve zihin yeniden dinlenmiştir. Uyumadan önce çalışılan her bilgi mühürlenir aklınızda. Fakat bu bölüme yine de göz atacağınız konuları, tekrarlarınızı ve gün içinde çözdüğünüz sorulara yeniden bakmak gibi egzersizleri koymakta fayda var. 

Tüm bunları yaparken doğru beslenmeyi de unutmayın. 

4. Beslenme 

Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyin. Özellikle kahvaltıda. Bu sizi çabuk yoracaktır. Yiyebiliyorsanız yumurta, roka, domates, fazla tuzlu olmayan peynir ve zeytin yemeye çalışın; bir bardaktan fazla çay tüketmeyin. (Demir vitaminizi emecektir, zira Rokanın boşa gitmesini istemem) Mutlaka ceviz, incir ve kayısı gibi enerjinizi yüksek tutan beyin dostu kuru gıdalar tüketmeye de özen gösterin. 

Beyniniz faal olduğu için vücudunuz glikoz tüketecek ve sizi acıktıracaktır. Lütfen insülin direncinizin düşmesini beklemeden 2 saat aralıklarla mutlaka ara öğünler yiyiniz. Ne gibi? Yoğurtlu tahinli ceviz; kuruyemişler; birmeyve yada sebze gibi.. 

Günlük mutlaka 2.5-3 litre su içiniz. Hatta su hatırlatıcı programlarınızı indiriniz. Baş ağrılarının en büyük sebebi budur çünkü. PH değeri 7.5 üzerinde olan kaliteli ve mineralli suları tercih ediniz. 

Ve son olarak ister Tıp için çalışıyor olun ister Sözel bir alan... Mutlaka günlük en az 20-40 dk egzersiz için ayırın.. okulunuza, evinize, işinize yürüyerek gitmeyi tercih edin. Bağışıklık sisteminizi güçlü kılan en güzel yapıtaşlarından birisi de budur. Eksik oludğunuz konularda özel ders ihtiyacınız varsa sayfamızdan öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Bir de minik taze ve açık deniz balıkları yiyin haftada bir. Beynimizin buna ihtiyacı var. Unutmayın bir maratondasınız ve yürüyebildiğiniz kadar yürüyeceksiniz. Önlemlerinizi almayı unutmayın. 

Başarılar sizinle olsun.  

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Başarının Sırrı Nedir?

Başarının Sırrı Nedir?

Öğrencilerin eğitim hayatlarında başarılı olmaları için dikkat etmesi ve uygulaması gereken en önemli SIR nedir?

Ders Çalışma Zamanı

Ders Çalışma Zamanı

En etkili ders çalışma zamanı nedir, öğrenciler ders çalışma saatlerinde nelere dikkat etmelidir

Verimli Ders Çalışma Nasıl Olur ?

Verimli Ders Çalışma Nasıl Olur ?

Verimli ders çalışma nedir? Ders çalışırken mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar

İlkokul-Ortaokul Öğrencilerine ve Ailelerine Tavsiyelerim

İlkokul-Ortaokul Öğrencilerine ve Ailelerine Tavsiyelerim

İstanbul üniversitesi hukuk fakültesi öğrencisinden verimli ders çalışma yöntemleri. Öğrencilerin sınavlarda başarı sağlamaları için dikkat etmesi gereken önemli noktalar.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?