Uzaktan Eğitimin Tarihçesi ve Bize Öğrettikleri

Yazar: Metin E. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 811
Uzaktan Eğitimin Tarihçesi ve Bize Öğrettikleri
Ü lkemizde uzaktan eğitimin tarihçesi nedir? Covid-19 salgınıyla beraber uzaktan eğitime geçiş sürecinde hem öğretmenler hem öğrenciler neler yaşadı.

Uzaktan Eğitim, 80’li yıllarda çocuk olanların çok iyi hatırlayacağı, televizyonda Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi dersleriyle bizim belleğimizde yer etmişti. Bunun isimlendirmesini her ne kadar bugünkü gibi yapmasak da işlevsel olduğunu düşünüyorum. Burada da belirtildiği gibi uzaktan eğitim ülkemize ilk olarak 1980'li yıllarda televizyonda açık öğretim fakültesinin dersleriyle hayatımıza giriş yapmıştır.

13 Mart 2020 tarihinde biz öğretmenler ve öğrencilerimiz, Coronavirüs (COVID-19) salgını yüzünden ara tatile çıkarken ardından gelecek 1 haftalık tatilin (uzaktan eğitimin) dönem sonuna kadar uzayacağını tahmin edememiştik. Bu konuda tüm dünya gibi bizler de iyimserdik.

Zamanla vaka sayıları arttı. Sonrasında yeni önlemler geldi ve Milli Eğitim Bakanlığı süreci uzaktan eğitimle yönetebilmek için bir dizi önlemler aldı. Daha öncesinde söylendiği gibi Eba içerik olarak zenginleştirildi. Öğretmenlerin bu anlamda işinin kolaylaştırılması sağlandı. Öğrencilerin müfredatla entegre edilmiş bu ders anlatımlarını takip etmelerini, öğretmenler olarak bizler de velilerden talep ettik. Hatta öğrencilerimden Eba Tv’de ders anlatan öğretmenlerle ilgili çok fazla olumlu geri dönüşler aldığımı söyleyebilirim.

Peki böyle bir sürece biz öğretmenler hazır mıydık? Bu soruya açık yüreklilikle, birçok meslektaşım hayır cevabını verecektir. Birleştirilmiş sınıflarla öğretim dersini Eğitim Fakültelerine koyan YÖK uzaktan eğitim kapsamında bir ders müfredatı hazırlamamıştı. Çünkü bizler hem Eğitim Fakültelerinde hem de meslek içerisinde böyle bir donanımla desteklenmedik. Teknolojik gelişmeleri yakında takip etmeye çalışan bir öğretmen olarak Uzaktan Eğitim araçları ile ilgili özel bir çalışmam benim de olmamıştı.

Uzaktan Eğitim için öğretmenlerin birçoğu görüntülü bağlantı uygulamalarını ve yöntemlerini öğrenerek öğrencilerine ulaştı. Düzenli ders anlatımları gerçekleştirdi. Zaman içerisinde içerik geliştirmeye yarayan araçları hepimiz kullandık ve bunların işimizi daha da kolaylaştırdığını fark ettik. Yeni neslin bilgisayardan daha iyi öğrendiğini düşünen bir öğretmen olarak, öğrencilerimin canlı derslere olan ilgilerinin ve katılım saylarının çok yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Uzaktan Eğitimle öğrencilerimize aktarmak istediklerimiz biz eğitimcilere de çok şey öğretti. Zamanın değiştiğini, teknolojinin hayatımızın olmazsa olmazı olduğunu, öğrencilere ve zamana ayak uydurmanın bizlerden beklenen en önemli görevler olduğu gibi.

Sınıf Öğretmeni - Metin Etçi

Etiketler

Yazar

Metin E.

Çalıştığım 21 yıl boyunca bir çok mesleki seminer ve kongreye katıldım. Türkiye'nin ve İstanbul'un farklı bölgelerinde farklı özelliklere sahip öğrencilerle deneyimim oldu. İlko...

Benzer Yazılar
Neden Tek Tuşla Derse Katılmıyorsunuz ?

Neden Tek Tuşla Derse Katılmıyorsunuz ?

Teknoloji artık hayatımızın her anında mevcut. Peki bizler bu güzel teknolojiden ne kadar yararlanabiliyoruz?

Adım Adım Online Derslerde Verimliliği Artırmak

Adım Adım Online Derslerde Verimliliği Artırmak

Uzaktan eğitimin nasıl daha verimli olur, Öğrenciler online eğitimin en verimli sonuçları almak için hangi adımları izlemelidir?

En Yaygın 6 Online Toplantı Uygulaması ve Kullanımları

En Yaygın 6 Online Toplantı Uygulaması ve Kullanımları

En yaygın olarak kullanılan çevrimiçi toplantı uygulamaları nelerdir. 6 online toplantı uygulamarı hakkında bilgi ve kullanımına blogumuzdan ulaşabilirsiniz.

Online Dersin Avantajları

Online Dersin Avantajları

Online dersin öğrenciler açısında avantajlarını ve faydalarını online matematik dersleri veren öğretmenimiz sizler için hazırladı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?