Keman Çalmanın Püf Noktaları

Yazar: sümeyye a. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 7584
Keman Çalmanın Püf Noktaları
K eman çalmanın püf noktaları nelerdir. Keman çalmak nasıl öğrenilir ve keman çalmak için gereken özellikler nelerdir. Tamamı blogumuzda

Keman Çalmak Nasıl Öğrenilir?

  1. Her zamanki gibi ilk hedef: Bol pratik!
  2. Müzik kulağı olanlar tabi ki daha avantajlı olsa da bol pratikle de gelmek istediğiniz noktaya gelebilirsiniz.
  3. Bir öğretmenle çalışın
  4. Aceleci olmayın
  5. Sadece notaya odaklanmayın
  6. Duruşunuza dikkat edin
  7. Kemanın duruşunu iyi ayarlayın
  8. Keman seçme konusunda yardım alın. 

Keman Çalmanın Püf Noktalarını madde madde açıklayacak olacak. İyi bir keman çalışma istiyorsanız alt tarafda yazmış olduğumuz açıklamaları detaylı olarak inceleyip kendinize bir yol haritası oluşturabilirsiniz. Ayrıca bu maddeler dışında keman çalmak isteyen kişilere tavsiye edeceğiniz yöntemler varsa yorum olarak yazabilirsiniz. 

1) Her zamanki gibi ilk hedef: Bol pratik!

İlk başladığınızda amatörce çıkardığınız sesler yüzünden asla başaramayacak gibi hissetmeniz çok normal. Bu yüzden pes etmeye çok müsait bir müzik aleti olduğundan kesinlikle iyi bir motivasyonla zor bir aleti öğrenmeye çalıştığınızı unutmayın. Disiplinli bir şekilde pratikleri yapmak keman çalmanın en önemli püf noktasıdır. 
 

2) Müzik kulağı olanlar tabi ki daha avantajlı olsa da bol pratikle de gelmek istediğiniz noktaya gelebilirsiniz. Müzik kulağınız olsa da temiz sesler çıkarabilmek için çok çalışmak gerekir. İlk başta verilen egzersizler siz aşama kaydetseniz dahi verilmeye devam eder. Bu egzersizlere ancak düzenli şekilde çalışılırsa en doğru ve temiz sesler elde edilir. Öğrendiğiniz parça sayısında ilerleseniz dahi önemli olan çok parça çalabilmek değil, temiz sesler çıkarabilmektir. Bu egzersizlerde yay şekillerini çalışırken parmaklarınız hızlanıyor. Uzun parmaklı olanlar daha avantajlı olsa da kısa parmaklılar için de durum kontrol altına alınabilir. 

En önemli püf noktalardan biri de yayı doğru tutmaktır. Bas ses çıkarmak için yaya çok bastırmamak gerekir. Doğru olan çıkarılmak istenen ses için orantılı bir baskı uygulanmasıdır. 

3) Bir öğretmenle çalışın

Kendi kendinize keman öğrenmek gibi bir yanılgıya kapılmayın. Elbette birkaç parça çıkarabilirsiniz, fakat size yol gösterecek bir eğitmen olmadan teknik öğrenmeniz, hatalarınız düzeltilmesi mümkün değildir. Birkaç parçayı kendi başınıza öğrenmeniz keman çaldığınız anlamına gelmez. Profesyonel anlamda keman çalabilmek için kesinlikle alanında uzman bir kişiden keman özel dersleri almanızı tavsiye ederiz.. 

4) Aceleci olmayın

Keman çalarken nota kaygısına düşmemek bir diğer püf noktası. Notanın beklenen çıkış süresini kaçırmamak için acele etmek sizi sadece notaya odaklı hale getirir. Bir sonraki notayı hatırlama kaygısı, o an çalmanız gereken notada aceleci davranmaya sebep olabilir. Bu yüzden kendinize vakit tanıyın ve acele etmeyin. Bir sonraki notayı hatırlayamamak adına acele ettiğiniz durumda ritim bozulabilir. 

5) Sadece notaya odaklanmayın

Unutmayın ki yaptığınız iş bir ruh işi. Hissetmediğiniz bir parçayı sadece notaları çalmaya odaklanarak çalmanız durumunda ruhunuzu katamazsınız. 

6) Duruşunuza dikkat edin

Kemanı ve yayı doğru kullanmanız duruşunuza ve doğru nefes alış-verişinize göre değişir. Kaskatı bir vücutla iyi bir keman çalışı sağlamazsınız, bu yüzden nefes alış-verişinizi kontrol etmek temel kurallardandır.

7) Kemanın duruşunu iyi ayarlayın

Sadece sizin duruşunuz değil, aynı zamanda kemanın duruşu da önemlidir. Kemanı omuzunuza oturttuktan sonra zemine paralel hale getirin. Kemanınızın temas noktası, çene çizginizin hemen altıdır. Birçok kemancı, kemanın çeneniz ve kulağınız arasında yaklaşık yarı mesafede olması gerektiğini öne sürmektedir. Bununla birlikte, yine de kemanınızı konumlandırmak sizin ne kadar rahat olduğunuza bağlıdır.

8) Keman seçme konusunda yardım alın. 

İlk kez keman çalmaya başlayacaksanız büyük bütçeler ayırmanıza gerek yok. Ortalama bir keman başlangıç için işinizi görecektir. Büyük heveslerle başladığınız işlerin yarım bırakılması ihtimali yüksektir. Hele de başlangıçta sizi yoracak ve sabır ve emek bekleyen bir sürece giriyorsanız. Bu yüzden başlangıç öğrencileri için önerilen, bütçenize uygun bir kemanla ilerledikten sonra  ileri seviye bir keman almanız daha mantıklı olacaktır.  

Etiketler

Yazar

sümeyye a.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası ilişkiler ( İngilizce) mezunuyum. Malezya'da uluslararası bir üniversitede dil kursuna gittim. İngiltere'de uluslarası bir merkezde staj yaptı...

Benzer Yazılar
Keman Nasıl Öğrenilir, Keman Fiyatları, Keman Kursu ve Özel Ders Fiyatları

Keman Nasıl Öğrenilir, Keman Fiyatları, Keman Kursu ve Özel Ders Fiyatları

Kendi kendine keman öğrenmek isteyenler için harika bir fırsat! Keman nasıl öğrenilir, evde keman öğrenmek mümkün mü? İşte keman fiyatları, kursları ve keman özel ders fiyatları!

Piyano Eğitiminin Çocuklarımıza Olan Faydaları

Piyano Eğitiminin Çocuklarımıza Olan Faydaları

Piyano eğitimin çocuklara olan faydalarını uzman müzik öğretmenimiz sizler için hazırladı. İşte piyano çalmanın faydaları.

İyi Gitar Çalmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler

İyi Gitar Çalmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler

Gitar çalmanın püf noktaları nelerdir. Eğer gerçekten gitarist olmak istiyorsanız ne yapmalısınız.

Ses Eğitimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ses Eğitimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ses eğitimi nedir, ses geliştirme yöntemleri ve tekniklerini aynı zamanda şan dersleri eğitimlerimi arıyorsunuz? Hepsi ve daha fazlası için şan ve ses eğitimi kılavuzu.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?