Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Yazar: Yunus Emre & Ayşe D. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 4670
Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?
H angi derse nasıl çalışmalıyız? sorusunu sizler için eğitim uzmanına sorduk ve ders çalışmanın püf noktalarını sizler için hazırladık. Hangi derse nasıl çalışılır?

Günümüzde öğrencilerin hep söylediği ama bir türlü kıvamını tutturamadıkları bir konuya değinmek istiyorum: "Nasıl Ders Çalışmalıyız? " Çoğunlukla öğrencilerin öğretmenleri ve ebeveynlerine şu gibi cümleleri söylediklerini duyarız; " Hep çalışıyorum, çok zaman harcıyorum ama netlerim artmıyor yaa! Çok sıkıldım ben bu işi beceremiyorum galiba yaa! " Çoğumuzun cevabını farklı biçimlerde verdiği, farklı metotlar bulduğu bir konudur bu. Her öğretmenin öğrenciye kendi deneyimini yansıttığı bir konu başlığıdır aslında.

Ben de bugün bu konuda 2010 yılından beri gerek özel derslerimdeki öğrencilerimden olsun gerek çalıştığım kurumlarda sınıf öğretmenliği yaptığım öğrencilerimden olsun yaşadıklarımı aktarmak istiyorum. Özellikle ortaokul düzeyinde LGS sınavına hazırlanan öğrenciler bu konuda biraz daha deneyimsiz oluyorlar. Üniversite sınavına hazırlanan, tyt-ayt sınavlarına girecek olan öğrenciler en azından biraz daha şanslılar bu konuda. Çünkü geride bıraktıkları birden fazla sınav deneyimleri var. LGS Sınavı, Askeri Liseler Sınavı gibi... Örneğin öğrencilerime matematiğe nasıl çalışıyorsunuz diye sorduğumda şu cevabı alıyorum: " Eve gidince sizin yazdırdıklarınıza şöyle bir baktım, okudum. Sonra da test kitabını açıp soru çözdüm. Ama çok fazla yanlışım çıktı. Canım sıkıldı ve bıraktım. " Çoğu birey başarmanın eşiğinde vazgeçiyor. Ders çalışmak da bu konulardan biri. Yanlış ders çalışma yöntemleri bizleri çalışmaktan vazgeçiriyor malesef. "Peki ya hocam sizce doğrusu nedir? " derseniz bu sorunun cevabını şu şekilde verebilirim;

Öncelikle okulda öğretmen ders anlatırken tutturduğu notların yanısıra öğrencilerin de kendince konuyu açıklayan notlar tutması gerekir. Sınıf içerisinde anlaşılmayan bir soru ya da bir konu olduğunda mutlaka öğretmene sorulmalı, bu konuda çekinilmemeli, anlaşılmayan yer eve bırakılmamalıdır. Sonra eve gelindiğinde şöyle bir kere yazılanları okumak yerine sayısal ağırlıklı derslerde öğretmenin tutturduğu notlardaki önemli formül yahut kurallar bir kağıda büyük puntolarla yazılmalı ve çalışma masasına asılmalıdır. Daha sonra ise öğretmenin sınıfta o kuralla ilgili olarak çözdüğü her soru bir kere incelenmeli, boş bir kağıda sorunun çözümü kapatılarak tekrar öğrenci kendi çözmeye çalışmalı, takıldığı yerde çözüme açıp bakmalı, takıldığı yeri gördükten sonra kalan kısmını yine kendi yapmaya çalışmalıdır. Bu tekrar etmektir. Ve öğrencinin konuyu pekiştirmesini sağlar.

Bu noktadan sonra öğrencinin yapması gereken şey kolay bir kaynaktan başlayarak zor kaynaklara doğru o konuyu içeren soruları çözüp yapamadıklarını uzmanından destek alarak devam etmesidir. Bu işi yaparken kolay bir kaynaktan başlayıp başlamadığını öğretmenine mutlaka danışmalıdır. Zor bir kaynaktan başlaması takılmasına, çok zaman kaybetmesine ve sonuç olarak pes etmesine sebep olabilir. Velhasıl geldiğimiz noktada derse çalışırken öncelikle iyi not tutmalı, dersi iyi dinlemeli ve öğrenebildiğimiz kadar öğrenmeliyiz. Sonra bol bol tekrar ki tekrar ederken daha çok yazarak ve özet çıkararak, önemli formülleri çalışma masasına yapıştırarak çalışmalıyız. Son noktada ise öğrendiklerimizi kolaydan zora doğru farklı kaynaklar tarayarak, bol bol konuyu pekiştirecek sorular çözerek, testler tarayarak çalışmalıyız. Tabiki bu yerden sonrası da önemli, konu hakkında sentez yapabiliyor muyuz? Öğrendiklerimizi hangi soruda nasıl kullanacağımızı görebiliyor muyuz? ... Yeni nesil sorularda işte böyle, sizleri sayısal bir derste sayısal olarak sınamıyor. Okuduğunuzu anlama kapasitenizi ve yorum gücünüzü de sınıyorlar.

Bu noktada da diğer derslere nasıl çalışmalıyız? Kitap okumanın önemi nedir? Nasıl faydaları vardır? ... Gibi konularda öne çıkıyor. Bu yazımızda matematik dersine nasıl çalışılır konusuna değindik. Yazımın devamında Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (Sosyal Bilgiler), Fen Bilimleri gibi derslere çalışmanın yöntemleri gibi farklı konulara değineceğim. Herkese başarılı bir yıl diliyorum, bir sonraki yazımda görüşmek üzere ☺️

Matematik Öğretmeni - Yunus Emre & Ayşe Demirbaş

Etiketler

Yazar

Yunus Emre & Ayşe D.

Eylül 2010'da üniversitede okurken dershanelerde stajyer öğretmen olarak etüt derslerine girmeye başladım, Haziran 2012'de ise özel bir okulda matematik öğretmenliği görevini ya...

Benzer Yazılar
Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci koçu nedir, ne işe yarar? Öğrenci koçluğunun amacı nedir. Seanslık öğrenci koçluğu fiyatları ne kadar?

Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı

Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı

Günümüzde Web 2.0 teknolojisi hızlıca ilerliyor bunun sonucunda her bireyin en az bir tane sosyal medya adresi bulunmaktadır.

Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Sınıf ortamında öğrencilerin konuyu daha iyi anlaması için, etkili bir ders yapmak için öğretmenlerin mutlaka dikkat etmesi gerekenler.

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk eğitimler ve farkındalık, okul öncesi eğitime dair her şey!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?