Doğru Öğretmen Seçimi

Yazar: Sefa Ö. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 4685
Doğru Öğretmen Seçimi
Ö zel ders alacağınız öğretmen seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli noktaları sizler için hazırladık. Size katkı sağlayacak öğretmeni nasıl belirleyebilirsiniz.

Özel ders alırken bakılıp karar verilecek en önemli etken öğretmendir. Çünkü doğru yapılmayan bir öğretmen seçimi, öğrenciye artı katması beklenirken nagatif verebilir.

Yanlış öğretmen seçimleri yüzünden birçok öğrenci veya veli zor durumda kalmıştır.
Peki öğretmen seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir?

En önemli faktör öğretmenin güler yüzlü ve sempatik olmasıdır. Gülmeyi bilmeyen bir insan öğrencisine herhangi bir konu öğretirken zorlanır. Gülümsemek bedavadır ve birçok öğrencinin kalbine giden en temiz ve kolay yoldur. Daha sonra öğretmenin kişisel bakımları, kılık kıyafetleri devreye girer. Bu konuda da öğrenci öğretmenini örnek alacağı için. Çok önemli bir faktördür.

Veliler tanımadıkları öğretmenlerden ders alırken bu iki konuya çok fazla dikkat etmelidir.

Yalnızca okul derslerinde değil, hayatın her alanında öğretmen yani öğreten kişi önemli yer tutar. Sizi bir derse yahut bir işe sevdirebilecek kişi öğretmendir, nefret ettirebilecek kişi de öyle...

Bu yüzden, öğrenciyi anlayabilecek, onun seviyesiyle ders verebilecek bir öğretmen, onun başarısıyla mutluluk yaşayabilen bir öğretmen zannımca doğru öğretmendir. Bir ilim öğrenirken onu ehlinden almak lazımdır. Bu yüzden doğru öğretmen, kolay ders diyorum.

Özetle; Öğretmen Seçiminde Aranması Gereken Özellikler ve size katkı sağlayacak bir öğretmeni belirlerken dikkat etmeniz gerekenler şunladır;

1) Alanında yetkin biri olmalı.
2) Bildiklerini aktarabilmeli, iletişim becerisi yüksek olmalı.
3) Diksiyonu düzgün, konuşması akıcı olmalı.
4) Kuralları olmalı ama sıkı sıkıya kurala bağlı eğitim vermemeli. Dengeyi kurabilmeli.
5) İşini sevmeli, insanları sevmeli.

Öğretmen seçimi neden önemli?
Öncelikle öğretmenin öğrenciyi anlayabilmesi için bir frekans tutturulması gerekir. Aksi halde öğretmen anlatır ve çocuk dinler ama anlayamaz. Bu frekansı oluşturan şeyler de şunlardır:
- Çocuğun neye ihtiyacı olduğunun tespiti ve bunun sonucunda çözüm haritası belirlenmesi.
- Düzenli olarak irtibat gerçekleştirilmesi ve bu irtibatın pozitif olarak korunması.
- Anlam verme sürecinde yardımcı olunması.
- Öğrencinin ne tür bir zekaya sahip olduğunun tespiti (kinestetik-işitsel-görsel-matematiksel)

Aileler Öğretmen(veya eğitmen) seçerken nelere dikkat edilmelidir? 

Geçmişte yaşadığım tecrübelere dayanarak söyleyebilirim ki eğitmen seçimi bir konuyu öğrenmek ve o konuda kendisini geliştirmek isteyen insanların başarıya zamanında ulaşmasında son derece önemlidir. Bir eğitmenin belli bir alanda çok bilgili olması her zaman yeterli değildir. Esas önemli olan 3 şey vardır.

Eğitmen seçerken dikkat edilmesi gerekenler;

1) Eğitmenin bilgisinin yeterince temiz olup olmaması;

Eğer eğitmen öğrenciye temiz bilgi aktarmıyorsa aktardığı bilgiler eksikse veya bu bilgilerin arasına sağdan soldan öğrendiği veya kendi eksikliğini gidermek için uydurduğu geçici ve yetersiz çözümler karışmışsa o eğitmen öğrenciyi fazla ileriye götüremez.

2) Eğitmenin öğretme becerilerinin yetersiz olması veya ders verdiği dile hakim olmaması;

Eğitmen bir konuda kendisi pratik olarak çok başarılı olsa bile öğrenciye bilgi aktarımında hata yapıyorsa öğrenciye bilgiyi yanlış yorumlayacağı veya anlayamayacağı şekilde veriyorsa o eğitmen öğrenciyi fazla ileriye götüremez

3) Eğitmen verdiği bilgiyi olması gerektiğinden daha yavaş veya bazen de hızlı veriyorsa;

Eğitmen verdiği bilgiyi olması gerektiğinden daha yavaş veriyorsa öğrenciyi sürekli faydası az olan kısımlarla boş yere uğraştırıyorsa o eğitmen iyi bir eğitmen değildir. Bunun tam aksi olarak bilgiyi öğrencinin özümseyemeyeceği bir hızda veren eğitmen de iyi bir eğitmen olamaz.

Yani kısacası bilmek ayrı bir şey, uygulamak ayrı bir şey, öğretebilmek ayrı bir şeydir.

Sefa Özdeniz- Matematik Öğretmeni

Etiketler

Yazar

Sefa Ö.

***Online Birebir Matematik Dersleri veriyorum.  Velilerim benim en değerli referanslarımdır. Yorumlar kısmından geçmiş çalışmalarımızın bir kısmı hakkında fikir sahibi ola...

Benzer Yazılar
Çocuğum Okuma Yazmayı Öğrenemiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Okuma Yazmayı Öğrenemiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum okuma yazmayı öğrenemiyor ne yapmalıyım? Çocuğuma okumayı nasıl öğretebilirim? diyorsanız uzman sınıf öğretmenimizin yazısı tam sizlik!

Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır

Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır

İyi bir öğretmen seçimi nasıl yapılır? Öğretmen seçiminden nasıl olmalıdır. Velilerin öğretmen seçimi konusunda mutlaka bilmesi gereken konular.

Her Eğitimci ve Öğrencinin  Mutlaka Okuması Gereken 5 Kitap

Her Eğitimci ve Öğrencinin Mutlaka Okuması Gereken 5 Kitap

Her bireyin kendini geliştirmesi ve farklı bir bakış açısı yakalaması için mutlaka okuması gereken 5 kitap

Öğretmenliğe, Kısacası Hayata Dair

Öğretmenliğe, Kısacası Hayata Dair

Öğrenciyle iletişiminizi, aradaki saygı boyutunu kaybetmeden sağlarsanız öğrenciniz sizi sever, sayar ve o dersi de sever.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?