Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır

Yazar: Selime K. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 14761
Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır
İ yi bir öğretmen seçimi nasıl yapılır? Öğretmen seçiminden nasıl olmalıdır. Velilerin öğretmen seçimi konusunda mutlaka bilmesi gereken konular.

Bir çocuğun eğitim ve öğretimi ailede başlar ve okulda daha profesyonel sekilde devam eder. Öğretmendir çocuğun herşeyi. Okulà başladıktan sonra, aileden çok öğretmenle vakit geçirir işte bu yüzden öğretmen oldukça önemlidir okul öğrenci bağlamında. 10 yaşındadır bir çocuk ve okul bilinci biraz daha ilerlemiş bir öğretmen değişimi yaşanır sınıfında. Eski öğretmenini sevmektedir ancak yeni gelen öğretmen biraz daha sinirli biraz daha sert mizaclıdır.

Bu çocuğu korkutur. Birkaç gün sonra okula gitmek istedğinij söyler anneye anne anlam veremez tabi. Çocuk artık okula gitmek istemiyordur onda korku oluşmuş ve belki de bu geleceğine yansıyacaktır. Okuldaki öğretmenimizi biz seçemiyor olabiliriz ama özel ders öğretmenimizi biz seçebiliriz. Korkutmayan,öğrenciye severek yaklaşan öğretmenlerle ders yapabilmek umuduyla...

Tabi tüm öğretmenlerimizin de çocuklarına sevgiyle bakması umuduyla..

Velilere ve öğrencilere çok önemli bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Eğitim ciddi planlı programlı emek isteyen önemli bir süreçtir. Eğitimci (öğretmen) olmayan kişilerin boş zamanlarında yapabileceği veya herkesin yapabileceği bir iş kesinlikle değildir. Bu bağlamda kaliteli bir öğrenim süreci ve gerçekten verilen emeğin karşılığının alınması için eğitimci (öğretmen) olan kişilerle çalışılması oldukça önemlidir.

Öğretmenlerin her biri değerli olsa da öğrencilerin hayatında bazı öğretmenlerinin yeri ayrıdır. Bunun sebebi değişken ve çok farklıdır. Ancak çok önemlidir. Öncelikle öğretmenine güvenmeli ve ona inanmalıdır ki öğrenci öğretmenin dediklerine adapte olabilsin ve o derste başarılı olabilsin. Ben bir çok dershanede çalıştım ve meslektaşlarımın başarısını hep kantinde ölçtüm. Hangi öğretmeni öğrenciler ne kadar dinliyor, onu dinlerken ne kadar dikkatliler. Bir kere öğretmenlik bilmek değil bildiklerini öğrenciye aktarabilmektir. Bunların üstüne bir de öğrenci öğretmenini sevdiyse o ders kesinlikle sorun olmaktan çıkar. Matematik bile :)

Bu yüzden öğretmen seçimi dışardan gözlemler duyumlar her ne kadar etkili olsa da ilk bir iki hafta karşılıklı denenmeli. Öğretmen çok iyi olabilir. Ancak öğrenci o öğretmenin anlatımından anlamayabilir yada üslubu ilgisini çekmemiş olabilir. Hatta ve hatta bir öğrencim öğretmeninin fiziksel bir özelliğinden dolayı dikkatinin dağıldığını ve dinleyemediğini söyledi. Bana her ne kadar saçma gelse de öğrencim söylediklerinde samimiydi. Öğretmen seçimi öğrenciye bırakılmalı ve dersine girip bir iki saat dinlemeli. Öğretmeniyle 5-10 dakika konuşmalı. Bu durumlar gerçekleştikten sonra öğrencinin gözleri gülüyor ve umutla bakıyorsa fiyatı, tecrübesi, ünvanı önemli değil. O öğretmenden öğrencinizi ayırmayın. Sınav sürecinin en iyi öğretmenden ders alan öğrenciler değil motivasyonu en iyi olan öğrenciler başarılı oluyor.

Nereden mi biliyorum ? Derecesiz yılım olmadı. Geçmişe dönüp baktığımda hepsi tesadüf mü yoksa çok mu iyi anlatıyordum ? Her ikiside değildi. Öğrencilerim bana inanır, güvenirlerdi. Bende onlara zaman ayırır ve destek olurdum. Gerektiğin birlikte oyun oynar, gerektiğinde birlikte ders çalışırdım. Yıl boyunca bu sayede hem grup motivasyonu yükselir hem güçlü bir iletişim sayesinde sorunlarını anlayıp çözme fırsatı olur.
Öğretmenini bırakın öğrenciniz seçsin. Sizler sadece seçenekleri gösterin. Onlar mesleğini seven ve hakkını vereni bulacaktır.

Etiketler

Yazar

Selime K.

2008 yılında mezun oldum türkçe yan alanım ve türkçe dersinde de tecrübem var 8 yıl 2 brans ogretmeni olarak özel kurumda çalıştım aynı zamanda hem Türkçe hem sosyal bilgiler öz...

Benzer Yazılar
Çocuğum Okuma Yazmayı Öğrenemiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Okuma Yazmayı Öğrenemiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum okuma yazmayı öğrenemiyor ne yapmalıyım? Çocuğuma okumayı nasıl öğretebilirim? diyorsanız uzman sınıf öğretmenimizin yazısı tam sizlik!

Öğretmenliğe, Kısacası Hayata Dair

Öğretmenliğe, Kısacası Hayata Dair

Öğrenciyle iletişiminizi, aradaki saygı boyutunu kaybetmeden sağlarsanız öğrenciniz sizi sever, sayar ve o dersi de sever.

Dikkat Etmek Gerek!

Dikkat Etmek Gerek!

Özel ders çocuğun öğreniminin mi bir parçası olacak yoksa bunun yanında eğitici rolleri de olmalı mı?

Her Eğitimci ve Öğrencinin  Mutlaka Okuması Gereken 5 Kitap

Her Eğitimci ve Öğrencinin Mutlaka Okuması Gereken 5 Kitap

Her bireyin kendini geliştirmesi ve farklı bir bakış açısı yakalaması için mutlaka okuması gereken 5 kitap

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?