Dikkat Etmek Gerek!

Yazar: Ertuğrul A. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 2855
Dikkat Etmek Gerek!
Ö zel ders çocuğun öğreniminin mi bir parçası olacak yoksa bunun yanında eğitici rolleri de olmalı mı?

Çocuğunun özel ders almasını isteyen veli öncelikle dersin amacına karar vermelidir. Söz konusu özel ders çocuğun öğreniminin mi bir parçası olacak yoksa bunun yanında eğitici rolleri de olmalı mı? Velilerle bu amacı belirlemek üzere yaptığımız ilk görüşmelerde velilerin bu konuda çok da bilinçli olmadıklarını görüyoruz.

Genellikle veliler somut ve pragmatik bir amaç için özel ders talep ediyorlar. "Çocuğumun falan sınavdan şu kadar not almasını istiyorum." şeklinde taleplerle karşılaşıyoruz. Bu ilk bakışta makul ve kabul edilebilir bir talep olarak görünüyor. Ancak günümüzde artık eğitimin bir parçası olarak kabul etmek zorunda olduğumuz özel ders bu kadar basit bir yapıya sahip değil. Bilinçsizce alınan ve verilen özel dersin birtakım sonuçları olmaktadır. Bunlardan tek tek bahsetmenin yeri burası değilse de en önemlilerinden bahsetmemek de eksiklik olacaktır.

Özel ders alanın da verenin de dikkat etmesi gereken ilk konu öğrenciyi bir "özel ders bağımlısı" yapmamaktır. Ders verdiğimiz öğrenciler içinde çok küçük yaşlardan itibaren her dersten ve her yıl özel ders alan öğrenciler olduğunu görüyoruz. İşte bu öğrenciler "özel ders bağımlısı" olmuş olan öğrencilerdir. Özel ders bağımlısı olan öğrenciler kendi başına ders çalışmayı bilmeyen ve kendi başına öğrenemeyen öğrencilerdir. Bu tarz öğrenciler bir konuyu öğrenmek için mutlaka yanlarından bir destekçinin olmasını beklerler çünkü böyle alıştırılmışlardır. Bunda velinin bilinçsizliği, özel ders öğretmeninin bilinçsizliği ve en kötüsü art niyeti etkili olabilir. Bu sorunu çözmenin yolu öğrenciye konunun öğretiminden önce nasıl kendisi ders çalışması gerektiğinin eğitimi verilmesidir. Kendisi öz düzenlemeli ders çalışmayı bilmeyen bir eğitimcinin bunu öğrenciye öğretmesini beklemek olanaksızdır.

Özel ders yoluyla eğitimde ikinci önemli unsur doğru eğitimciyi seçmektir. Herhangi bir meslek erbabı velinin eğitimin prensiplerine tamamıyla hakim olmasını beklemek olanaksızdır. Burada eğitimin prensiplerine hakim olması gereken kişi eğitimci dediğimiz öğretmendir. Kendisini öğretmen olarak tanıtan kişiye öncelikle hangi okuldan mezun olduğunu ve branşının ne olduğunu sorunuz. Sormanın gereken ikinci soru ise öğretmenin eğitim bilimleri formasyonunun olup olmamasıdır. Öğrencinin gelişim dönemlerinden bîhaber, öğretimin ilke ve yöntemlerini bilmeyen, belki ders verdiği alandan dahî mezun olmamış kişilere çocuğunuzu emanet etmeyin. İşinin ehli olmayan ustaya otomobilinizi bile emanet etmiyorken, çocuğunuzu işinin ehli olmayan kişilere emanet etmeyin.

Sonuç olarak bu yazı mensubu olduğum eğitim ve özel ders camiası için öz eleştirilerle dolu bir yazı oldu. Ben iğneyi kendime batırdım. Sıra siz değerli velilerde. Kendinize çuvaldız batırmanızı beklemiyorum. Öğretmen belirlerken seçici olun yeterli.

Bir önceki yazımız olan Yavru Kuşlar başlıklı makalemizde motivasyon ve farklı bir bakış açısı üzerine bilgi verilmektedir. 

Etiketler

Yazar

Ertuğrul A.

Özel ders ile ilgili tecrübelerinizi ve hakkınızda detaylı bilgileri buraya yazabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

Özel Ders Almak İsteyenler

Özel Ders Almak İsteyenler

Sevgili öğrenciler, veliler veya herhangi bir alanda özel ders almak isteyen değerli kişiler.

Özel Ders Almak İsteyen Öğrencilere Nasıl Ulaşabilirim

Özel Ders Almak İsteyen Öğrencilere Nasıl Ulaşabilirim

Özel ders almak isteyen öğrencilere nasıl ulaşırım?cevabını bulmak istediğiniz bir soru ise mutlaka bilmeniz gerekenler.

Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır

Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır

İyi bir öğretmen seçimi nasıl yapılır? Öğretmen seçiminden nasıl olmalıdır. Velilerin öğretmen seçimi konusunda mutlaka bilmesi gereken konular.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?