Dil Bölümleri, Taban Puanları ve Meslekleri Nelerdir?

Yazar: Esra G. | 01.02.2023 - 7 dakikalık okuma. Görüntülenme: 3671
Dil Bölümleri, Taban Puanları ve Meslekleri Nelerdir?
D il puanı ile yerleşebileceğiniz bölümler, taban puanları ve meslekleri. Dil puanı ile alan meslekler ve bölümlerin detaylı listesi blogumuzda.

Yabancı dil eğitimi, liselerde oluşturulan özel dil sınıflarında ya da üniversite bölümlerinde alınabilir. Peki dil bölümleri ve meslekleri nelerdir, bu eğitimi görenler hangi alanlarda çalışabilir? Merak edilen bu soruları yazımızda yanıtladık.

Lisede Dil Bölümü
 

10. sınıfı başarıyla bitiren öğrenciler, lise eğitimlerinin kalan iki yılını hangi bölümde tamamlayacağına karar verebiliyor. Bu bölümler, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik derslerinin ağırlıklı olduğu sayısal; Türkçe ve Matematik derslerinin dengeli olarak verildiği eşit ağırlık ve Türkçe, Sosyal Bilimlerin verildiği sözel bölümleridir. Bunların yanı sıra ders programının büyük bir kısmının yabancı dile ayrıldığı dil bölümü de talebe göre liselerde açılmaktadır. İngilizce özel ders sayfamızdan en iyi öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Lise dil bölümü dersleri Türkçe, Matematik, Tarih gibi temel olanları da içerir. Fakat dediğimiz gibi programın büyük bir kısmını yabancı dil oluşturur. Ülkemiz liselerinde dil bölümünde çoğunlukla İngilizce öğretilirken bazı okullarda bunu Arapça ve Almanca takip eder. Liselerde nadiren Fransızca dil bölümlerine de denk gelebilirsiniz. Fransızca özel ders, Almanca özel ders, Arapça özel ders sayfamızdan bu alanda çalışma yapabileceğiniz en iyi öğretmenlerden birebir dersler alabilirsiniz. 

Dil Bölümü Öğrencileri Hangi Sınavlara Girer?
 

Lisede dil bölümleri kapsamında eğitim aldıysanız üniversite için öncelikle birinci oturum olan ve herkesin girmek zorunda olduğu TYT’ye girmeniz gerekir. TYT’de ise Türkçe, Matematik dersi, Sosyal Bilimler dersleri ve Fen Bilimleri dersleri alanındaki yeterliliğiniz ölçülür. Bu sınavın ardından üçüncü oturum olan ve bölümümüzle ilgili soruları içeren YDT’ye girersiniz. YDT’nin açılımı yabancı dil testidir. YDT konu dağılımı linkten sınavda çıkan konuları ve soru dağılımlarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

Üniversite sınavının ikinci oturumu olan AYT, dil bölümlerini tercih edecek olanların girmesi gereken bir sınav değildir. Buradan alacağınız puanın size hiçbir etkisi olmaz. Yine de sınav sonrasında alanınızı değiştirme ihtimalinize karşı AYT’ye de girebilirsiniz. Sınavdan elde ettiğiniz puan ve başarı sıralaması tercihlerinizin hangi yönde olacağını belirleyecektir.

Dil Bölümleri Nelerdir?
 

Üniversite sınavı sonrasında başarı durumunuza göre tercih edebileceğiniz dil bölümleri nelerdir? ÖSYM’nin sitesinden aldığımız bilgileri sizin için tablo haline getirdik.

Bölüm Adı

Öğretim Süresi

Alman Dili ve Edebiyatı

4

Almanca Mütercim ve Tercümanlık

4

Almanca Öğretmenliği

4

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

4

Arap Dili ve Edebiyatı

4

Arapça Mütercim ve Tercümanlık

4

Arapça Öğretmenliği

4

Arnavut Dili ve Edebiyatı

4

Batı Dilleri

4

Boşnak Dili ve Edebiyatı

4

Bulgar Dili ve Edebiyatı

4

Bulgarca Mütercim ve Tercümanlık

4

Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı

4

Çin Dili ve Edebiyatı

4

Çince Mütercim ve Tercümanlık

4

Dilbilimi

4

Doğu Dilleri

4

Ermeni Dili ve Kültürü

4

Eski Yunan Dili ve Edebiyatı

4

Fars Dili ve Edebiyatı

4

Farsça Mütercim ve Tercümanlık

4

Fransız Dili ve Edebiyatı

4

Fransızca Öğretmenliği

4

Gürcü Dili ve Edebiyatı

4

Hindoloji

4

Hititoloji

4

Hungaroloji

4

İbrani Dili ve Edebiyatı

4

İngiliz Dil Bilimi

4

İngiliz Dili ve Edebiyatı

4

İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları

4

İngilizce Mütercim ve Tercümanlık

4

İngilizce Öğretmenliği

4

İngilizce ve Fransızca Mütercim ve Tercümanlık

4

İspanyol Dili ve Edebiyatı

4

İtalyan Dili ve Edebiyatı

4

Japon Dili ve Edebiyatı

4

Japonca Öğretmenliği

4

Karşılaştırmalı Edebiyat

4

Kore Dili ve Edebiyatı

4

Latin Dili ve Edebiyatı

4

Leh Dili ve Edebiyatı

4

Mütercim Tercümanlık

4

Rus Dili ve Edebiyatı

4

Rus Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

4

Turizm Rehberliği

4-2

Ukrayna Dili ve Edebiyatı

4

Urdu Dili ve Edebiyatı

4

Yunan Dili ve Edebiyatı

4

 

YDT başarı puanıyla girebileceğiniz üniversite dil bölümleri bunlardır. Meslek anlamında sizi ileriye taşıyacak bir dil bölümü okumak istiyorsanız tercihiniz; İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü, İngilizce Öğretmenliği bölümü, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümleri olmalıdır. Bunların ardından iş alanı sağlayan dil bölümünün Almanca ve Turizm Rehberliği olduğunu söyleyebiliriz. İmam Hatip liselerinde ya da dil okullarında çalışma imkânı sunan Arapça Öğretmenliği de tercih edebileceğiniz bölümlerdendir. Ayrıca gelecek vadettiği düşünülen Çince ve İspanyolca dilleri ileride ya da yurt dışında size mesleki anlamda fayda sağlayabilir.

Saydıklarımız dışındaki dil bölümleri, kendini genel kültür anlamında geliştirmek isteyenler ya da o dile karşı ilgili olanlar tarafından tercih edilmektedir. Bunlar genelde ikinci üniversitesini okuyan ileri yaşlardaki insanlardır. Dil bölümleri puanları hakkında gereken araştırmayı yaptıktan sonra ilginizi çeken ve size uygun olan bölümü tercih edebilirsiniz.

En Fazla Tercih Edilen Dil Bölümleri
 

Lisede dil bölümü dersleri alan ya da sonradan dil okumaya karar verenlerin en çok tercih ettiği bölümleri resmi veriler kapsamında sizin için sıraladık;

  • İngilizce Öğretmenliği
     
  • Latin Dili ve Edebiyatı
     
  • İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
     
  • Almanca Öğretmenliği
     
  • Kore Dili ve Edebiyatı
     
  • Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı
     
  • Rusça Öğretmenliği
     
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
     
  • Fars Dili ve Edebiyatı
     
  • Alman Dili ve Edebiyatı
     
  • Fransızca Öğretmenliği
     
  • Turizm Rehberliği
     
  • Rus Dili ve Edebiyatı
     
  • Arapça Öğretmenliği
     
  • Fransız Dili ve Edebiyatı

Dil Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Çalışabilir?
 

Yabancı dil eğitimi ile öğrendiğiniz dilin gramer yapısını, kültürünü öğrenir ve o dili anadiliniz gibi konuşacak seviyeye gelirsiniz. Mezun olduktan sonra ise edindiğiniz bu birikimi iş alanında kullanabilirsiniz. Başta İngilizce olmak üzere yabancı dil bilmek size birçok alanda iş imkânı sağlayacaktır. Peki dil bölümü meslekleri nelerdir?

Faydalı Linkler: Online İngilizce Dersi, Online Almanca Dersi, İspanyolca özel ders, Rusça özel ders, Online Fransızca Dersi sayfalarımızdan bu alanlarda online birebir ders alabileceğiniz en iyi öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Öğretmenlik
 

Yabancı dil bölümleri mezunlarının büyük bir kısmı öğretmenlik mesleğini tercih ediyor diyebiliriz. Eğitim esnasında verilen pedagojik formasyon dersleri de bu mesleği yapmayı mümkün kılmaktadır. Ülkemizde yabancı dil öğrenme yaşı okullarda ilkokul seviyesine kadar inmiş durumdadır. Özellikle İngilizce her okulda verilmesi zorunlu olan bir dil eğitimidir. Dolayısıyla bu bölümden mezun olanların iş anlamında herhangi bir sıkıntı yaşaması pek mümkün değildir.

İngilizce dışında Almanca eğitiminin özellikle lise çağındaki öğrencilere verildiğini görmekteyiz. Arapça da imam hatip ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin aldığı zorunlu derslerden biridir. Dil bölümü mezunuysanız; okullar dışında dil kurslarında, halk eğitim merkezlerinde de öğretmenlik yapabilir ya da özel ders seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Çevirmenlik
 

Öğretmenlikten sonra en çok tercih edilen mesleğin çevirmenlik olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle mütercim tercümanlık bölümü mezunları bizzat bu alanda eğitim almaktadır. Dil bölümleri içerisinde yer alan çevirmenliği evden ek iş olarak yapabilir ya da bir yayınevine, şirkete bağlı olarak faaliyet gösterebilirsiniz. Bu alanda yapılan işler genelde dizi, film, makale vs. çevirmenliğidir.

Kendinize iş alanı yaratmak ve bağlantılar kurmak için mezun olmayı beklemeden önce öğrenciyken çevirmenlik faaliyetlerine başlamanızı öneririz. Bu alanda kendinizi ne derece geliştirir ve ne kadar referans sahibi olursanız o kadar ilerleme kaydedebilirsiniz. Öğretmenlik ve çevirmenlik dışında yönetici asistanlığı, halkla ilişkiler uzmanlığı da yapabileceğiniz işler arasındadır.

Dil bölümleri ve meslekleri nelerdir konusunda merak ettiğiniz diğer detayları sizin için cevapladık.

Sık Sorulan Sorular
 

2 Yıllık Dil Bölümleri Hangileridir?
 

Turizm Rehberliği, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik gibi bölümler iki yıllık üniversite yani ön lisans bölümleridir.

2021’de Dil Bölümünden Kaç Öğrenci Sınava Girdi?
 

Geçen yıl YDT’ye 130.522 üniversite öğrencisi adayı girmiştir.

YDT Nasıl Kazanabilirim?
 

Yabancı dil testinde başarılı olmak için gramer ve kelime bilginizi artırmanızı ve çok sayıda deneme çözmenizi öneririz. Ne kadar fazla soru tipi görürseniz sınavda da o kadar hızlı hareket edersiniz.

YDT Zor Mu?
 

Sınavın zorluk derecesi yıldan yıla farklılık gösterse de yeterli hazırlanmayla zorlanmadan başarılı elde edeceğinizi söyleyebiliriz.

Etiketler

Yazar

Esra G.

Merhaba! Ben Esra. Kendimi bildim bileli kitaplarla iç içeyim. Kendimi geliştirmekten her zaman büyük bir haz duydum. Haydi bu yolda birlikte yürüyelim.  :) Kırklareli...

Benzer Yazılar
Genetik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Genetik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Genetik mühendisliği nedir, ne iş yapar? Genetik mühendisliği olmak için neler yapmalıyım? Genetik mühendisliği iş imkanları nelerdir? Tüm soruların cevabı makalemizde!

Diş Hekimliği Taban Puanları - Diş Hekimliği Sıralaması

Diş Hekimliği Taban Puanları - Diş Hekimliği Sıralaması

2022 Diş hekimliği taban puanları ve sıralamaları açıklandı. En güncel diş hekimliği puanları ve sıralamalarını blogumuzda.

Meslek Seçiminde Bilinmesi Gerekenler

Meslek Seçiminde Bilinmesi Gerekenler

Meslek seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir. Mutlu bir hayat yaşamak için doğru meslek seçerken gençler bilmesi gerekenler.

Biyoloji+Kimya= BİYOKİMYA

Biyoloji+Kimya= BİYOKİMYA

Biyokimya nedir? Türkiye de biyokimyanın gelişimini nasıl, gelecekte biyokimya bölümü öğrencilerini neler beklemektedir.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?