Dijital Okur Yazarlık Nedir

Yazar: Furkan K. | 15.05.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 574
Dijital Okur Yazarlık Nedir
D ijital okur yazarlık nedir? Günümüzde öğretmenler dijital eğitim çağına ayak uydurmak için nelere dikkat etmelidirler.

Günümüzde dijital okur yazarlık kavramı bilindiği üzere insanlar için elzem bir hale geldi. Artık online mecralarda etkileşime girmeyen neredeyse 3 ya da 5 kişi kaldı denebilecek bir kıvama gelmiş durumdayız. Kaçınılmaz bir gerçek fakat korkulacak ya da çekinecek bir şey yok. Her şey olması gerektiği gibi. Bu şekilde düşünmüyorsanız gelin tartışalım. Nedir Dijital okur yazarlık önce bunu konuşalım. Dijital okur yazarlık en basit tabiriyle teknolojik araç ve gereçleri kullanabilme ve aynı zamanda dijital mecralardan etkin bir şekilde faydalanabilme becerisi olarak nitelendirilebilir. Peki öyleyse kaçımız yeterince dijital okur yazarız?

Aslında yazımızın başında değindiğimiz gibi hepimiz dijital platformlarda bir şekilde sahne alıyoruz. İş ve sosyal hayatımızın bir parçası olan teknoloji ile insanlar artık birer dijital obje haline gelmiş durumda. Günümüzde eğitim alanında online konferans platformlarıyla tanışmamış olan neredeyse kimse yok. Finansal konularla ilgilenip kripto paradan bihaber olan tek bir kişi bile bulamayız. Ticaret ile uğraşıp ta E-ticaret nedir bilmeyen kaldı mı? Ürünlerini pazarlamak isteyen firmalardan hangisi dijital pazarlamayı bilmiyordur sizce? Hiç biri dediğiniz aşikar. Artık yemek ve market siparişleri bile online ya da mobil uygulamalarla verilebiliyor. Dijital cüzdanlar bile var. Kısacası hepimiz bir şekilde dijital bir hayatta yaşıyoruz, fakat kaçımız bundan etkin bir şekilde faydalanıyoruz? 

Tüm bu gelişmelere rağmen aslında bakarsanız hala insanların çoğu dijital okur yazarlık becerisine tam hakim değil. Bu yazıda örnekleri biraz eğitim sektörü üzerinden vereceğim. Örneğin, eğitimleri online mecralara taşıdığımızdan beri kaç eğitmen ve kaç öğrenci bu durumdan memnun olduğunu dile getirdi. Cevabı şu, çok azı. Çünkü halen insanlar dijital mecralardaki uygulamaları ve yenilikleri tam olarak benimseyip buna yönelik bir yaşam ve eğitim tarzı sürdürmemekte ısrarlı. Fakat bu yetenekle alakalı bir durum değil, tamamıyla düşünce biçimiyle ilgili bir durum. Eğitimlerini online mecralarda veren kaç eğitmen Emaze, Padlet, Canva, Google Classroom, Mentimeter, Sanal odalar, Microsoft forms, Google forms, Popplet, Bubbl ya da Quizizz uygulamalarını kullanıyordur ? Neredeyse yüzde 10'dan azı kullanıyor diyebiliriz. Fakat herkes Zoom, Microsoft Teams, Skype ve Cisco Webex uygulamalarını online eğitim verirken kullanıyor. Öyleyse bizler zorunlu olduğumuz durumlarda dijital platformlardan yararlanma eğiliminde oluyoruz denebilir. Daha sonrası için bir çabamız ve bu yönde bir gelişim sağlama isteğimiz yok. Tüm bu düşünce yapısından kurtulmak için tek bir çözüm var o da pek de olumlu olmayan dijital ön yargımızı yıkmak. Bunu yıkmak için ise  bu mecraları deneyimlemek ve bunları bir amaç doğrultusunda kullanmamız gerek. Aksi halde, ne keyif alırız ne de bir gelişim gösterebiliriz.

Son olarak yinelemek gerekir ki, tüm dijital okur yazarlık serüveni çoktan başlamış durumda. Bir çok insan bir şekilde bu alanda yer almak zorunda kalıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde artık insanların yarı dijital bir yaşam süreceğini söylesek çok da uçmuş sayılmayız. Kim bilir, bunu okurken zaten öyleyiz diyorsunuzdur. Fakat söylediğim gibi öyle gibi gözükse de tam olarak öyle değiliz. 

Etiketler

Yazar

Furkan K.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünden mezun oldum. İngilizce, Yabancılara Türkçe Eğitim ve Eğitim Teknolojileri alanında yaklaşık 3 yıldır özel de...

Benzer Yazılar
Kodlama : Eğitim Üzerinde ki Etkileri ve Yaklaşım Türleri

Kodlama : Eğitim Üzerinde ki Etkileri ve Yaklaşım Türleri

Kodlamanın eğitime olan etkileri nelerdir. 8-16 yaş grubuna verilen kodlama eğitimleri çocukların analitik zeka gelişimini yaşıtlarından daha hızlı geliştirmeye ve aktif olarak kullanarak başarıya ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.

ClassDojo Nedir? Nasıl Kullanılır?

ClassDojo Nedir? Nasıl Kullanılır?

Classdojo nedir, nasıl kullanılır. Eğitimde classdojo kullanarak neler yapabilirsiniz. Classdojo sınıf içi etkileşiminizi sağlayın

Artificial intelligence - Yapay Zeka

Artificial intelligence - Yapay Zeka

Son günlerin en popüler konusu Yapay Zeka nedir. Tarihsel gelişimi nasıldır?

Eğitimde Teknolojiyi Nasıl Daha Aktif Hale Getirebiliriz?

Eğitimde Teknolojiyi Nasıl Daha Aktif Hale Getirebiliriz?

Neredeyse her alana giren teknolojiyi, eğitimde daha aktif nasıl kullanmalıyız. Fatih projesinin katkısı nedir?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?