EĞİTİMDE TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMAK
Bildiğimiz üzere Covid-19 salgını ülkemizde görülemeye başlandığı Mart ayı itibari ile birçok kişi ve kurum verdiği dersleri ve eğitimleri online sürece dahil etmeye çalıştı. Bu süreç içerisinde sadece eğitim ve öğretim değil, tüm rehberlik faaliyetleri, kişisel yaşam koçluğu süreçleri bile online hale getirilmeye çalışıldı. Süreç içerisinde eğitimin kalitesinden çok, eğitim veren öğretmenin programa adaptasyonu, öğrenmesi ve bu şekilde eğitimine devam etmesi zorluk çıkardı ancak zamanla adaptasyon tamamlandı ve sürece öğretmen de öğrenci de alışmış oldu.
Eğitim sektörü içerisinde Covid-19 salgını aslında hem veli hem öğrenci için büyük avantaj sağladı. Özellikle kişisel özel ders alanında baş başa online eğitim, online soru çözümü, online özel ders, online denemeler, zamandan ve ulaşım masraflarının kısılmasından dolayı hem öğrenciyi hem öğretmeni hem de veliyi rahatlattı. Öğretmen ve öğrenci müsait olduğu her an tek gereklilik internet oldu ki günümüzde evinde internet bağlantısı olmayan öğrenci sayısı eskiye nazaran çok daha azdır. İlk yaşanan online eğitim acemiliği haricinde ilerleyen zamanlarda eğitim daha da online daha hızlı daha masrafsız olacak; kişisel gelişim, psikolojik destek görüşmeleri bile online mecraya tam anlamıyla entegre olacaktır.
Bu süreçte biz eğitimcilere düşen görev, daha fazla bireyselleşerek toplu eğitimden ziyade bireye ulaşmak, eksikliğin bilgiden ya da kişiden olup olmaması durumunu kısa yoldan kavrayarak öğrenciye özel eğitim ve öğretim hizmetine yoğunlaşmak olacaktır. Bu sayede eğitim sadece almak isteyen gruba iletilmiş olacak ve bu da bu grubun kalitesini artırmış olacaktır. Sınav sistemlerinin tüm öğrencileri rakip sayması ve ayrı görmesi öğrencinin eğitim faaliyetlerinin de öğrenciye özel olması gerekliliğini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda salgın veya ulaşım sistemlerinin sıkıntılı olduğu durumlarda tüm sınırları ve ulaşımı sıfırlayan online yazılımlar tüm eğitimciler için büyük avantaj olacak, ancak inovatif yaklaşımı olmayıp eski usul eğitim hizmeti veren kişi ya da kurumlar zamanla modern eğitim sistemi arasında eriyerek yok olacaktır. Eğitim geleceği daha bireysel daha inovatif daha online daha entegre olacaktır.
Peki bu sistemde hocalarımızın kaybolmaması için yapmamaları gerekenler nelerdir?
Online Eğitimlere Öğretmenler Nasıl Ayak Uydurabilir?
- İlk olarak tüm işlerin bilgisayarla yapıldığı bu çağda eve bilgisayar ve internet almakla başlayabilirler.
- Ardından uzaktan eğitim yazılımlarını ve sistemlerini araştırıp kendilerini yenilemekle devam edebilirler.
Zaten devamı sonrasında gerçekleşecektir. Böylelikle yenilene çağa ayak uydurup yok olmamış olurlar. Hatta hem eski usul hem de yeni usulü bildikleri için vazgeçilmez olurlar.
Görüşlerinizi Bizimle Paylaşın (0)