Daha İyi İngilizce Konuşmak ve Yazmak İçin Çalışma Yöntemleri

Yazar: Goksu O. | 21.04.2021 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1606
Daha İyi İngilizce Konuşmak ve Yazmak İçin Çalışma Yöntemleri
İ ngilizce konuşmak ve yazmak için en iyi çalışma yöntemleri nelerdir. İngilizce öğrenmek kabusunuz mu oldu? Uzman ingilizce eğitmenimiz ingilizce konuşma ve yazmanın inceliklerini sizler için hazırladı.

Ah bir de İngilizce bilseydim, ya da onu atadılar sadece İngilizce bildiği için diye başlayan nice hayıflanmalarla dolu birçoğumuzun hayatı… Toplam 27 yıllık kıdemimin özellikle son 10 yılında böyle nice hayatlara dokundum. Problem hep aynı, bazı İngilizce öğretiyorum diye ortalarda dolaşanlara taş çıkartacak kadar mekanik gramer bilgisi; ancak ‘I work as a doctor’ ,’I work for Eczacıbaşı’ cümlesini kuramayacak kadar ürkek bir yaklaşım… Kendisi ile konuşulanı büyük oranda anlayan ama cevap vermesi gerektiğinde dünyası başına yıkılan bir dizi yetişkin arkadaşım… YDS/YÖKDİL deki ağır okuma pasajlarını anlayıp a-b-c-d dörtgeninde bu sınavları geçen ama daha basit güncel bir orijinal makaleyi anlayıp bana anlatamayan bir dolu yetişkin arkadaşım. Akademik çalışma yapan, sayfalar dolusu tez yazan ancak güncel bir konuda kendi düşüncelerini İngilizce olarak yazamayan, her şeyden önce organizasyonda sıkıntı yaşayan akademisyen öğrencilerim…

Education First adlı dil okulunun 2018 yılında dünya genelinde 88 ülke arasında yaptığı İngilizce Yeterlilik Göstergesi (English Proficiency Index) listesinde 72.sırada yer aldık. Anadili İngilizce olmayan ve bu dili sonradan öğrenen yaklaşık 1.3 milyon kişi arasında yapılan testler sonucunda ise Avrupa bölgesi sıralamasına göre ise sondan ikinci sıradayız.

NEDEN Mİ?

- İngilizce eğitimde hala hatırı sayılır oranda kullanılan, boşluk doldurma, olumludan olumsuza, etkenden edilgene, present-tan(şimdiki zaman) past-a (geçmiş zaman )çevirme ya da verilen iki cümleyi bağlayarak oluşturulan sıfat cümlecikleri ile mekanik egzersizler en asıl neden olabilir mi sizce?

- Peki aslında gerçek hayatta sadece maksimum 5 tanesi kullanılan ama 12 tanesinin de içinden çıkmaya çalıştığımız tense (zaman) kâbusunu da eklemeli miyiz?

- Bunun yanında, ulusal sınav sistemimizin dayattığı okuma pasajlarındaki Türkçesini bile bazen bilemediğimiz, akademik hayat ile günlük yaşamı ayırt etmeyen kelimeleri ezberleme kâbusuna ne diyelim?

- Aktif yaşamda ihtiyacımız olan kelimeleri bilmeden öğrendiğimiz bu kelimeler ile geçiriyoruz biz bu sınavları öğrencilerimize üstelik kullanımlarını bile öğretmeden; ama 4 ünden biridir nasılsa diye %50 bonusla seçtirerek!

- Bir de şimdilerde adları değişik olsa da; özellikle 90’lı yıllarda eğitim görenlerin tanıştıkları İngilizcenin kâbusu Mr Smith ve Mrs Smith karakterleri var… Az mı sözlü sınavı geçtik bu karakterlerin diyaloglarını ezberleyerek.

- Ya hepimize gına getiren çok fazla da düşünmeyi gerektirmeyen, tatilde ne yaptın kompozisyonlarına ne demeli? Hayatı boyunca sadece bunun üzerine düşünmesi öğretilmiş bir kişiden, teknolojinin artı ve eksileri konusunda en az 250 kelimelik bir makale yazmasını veya en az 2 dakika konuşabilmesini beklemek sizce ne kadar akılcı?

PEKİ, ÇOK MU GEÇ?

Yetişkin öğrencilerimde gördüğüm gelişmeler geç olmadığının en ciddi kanıtı bence… Sadece bazı öğrencilerim yeni yöntemleri kendi başlarına kullanmalarını istediğimde ürkek davranabiliyorlar. Ben de bu durumda zaten ezberlerinde olan yöntemleri kullanma metodunu deniyorum.

Nasıl mı?

Elimizde olan boşluk doldurma, olumludan olumsuza ya da soruya çevirme gibi mekanik egzersizleri hiç düşünsel boyuta taşıyıp cümle tamamlama yöntemine çevirmeyi denediniz mi?

Örneğin;

  • He ___________(go) to school every day because /but/so _________________________________
  • He ____________________(not go) to school today:Oh, Really?Why?Is he ill?

Ya da bağlanması için verilmiş bir sıfat cümleciğini, detaylandırmak hiç aklınıza geldi mi?

Örneğin,

  • I have met a doctor. He has worked abroad for twenty years. (who)
  • I have met a doctor who can speak fluent English,/ who has treated me very well vb

- Ya da; elinizde sözlükle satır satır her kelimenin anlamını bulmaya çalışarak okuduğunuz bir metinden anladığınız şeyi kendi cümlelerinizle yazarak ifade etmeyi denediniz mi?

- Peki ya bir diyalogun cevap kısımlarını silerek, kendinize ait yaratıcı cevaplar vermeye ne dersiniz?

- Kendi dilimizde ya da İngilizce dilinde dinlediğimiz, okuduğumuz ya da izlediğimiz güncel bir teknoloji, sağlık, eğitim vb bir haberi ya da köşe yazısı hakkındaki görüşlerinizi basit bir dil ile yazmak sizce nasıl bir fikir?

Bir şeyi bilmek demek o bilginin hakkında uzman görüşleri dinlemek ve/veya okumak demektir. Bildiğimiz bir şeyi de konuşarak ya da yazarak ifade edebiliriz. İşte bu yüzden dil eğitimi; dinleme, okuma ve yazma ve konuşma olarak beceriye ayrılmıştır. Dinleme ve Okuma ‘Receptive Skills’(Alıcı Beceriler) olarak tanımlanırken, Konuşma ve Yazma ‘Productive Skills’ (Üretken Beceriler’) olarak tanımlanmıştır. Farkında iseniz dil öğretimi literatüründe gramer becerisi adı altında bir bölüm yer almamaktadır; keza dünyaca geçerliliği kabul edilmiş dil pasaportu sınavlarında, gramer bölümü adı altında bir bölüm bulunmamaktadır. Lakin dinlediğini ve okuduğunu anlayan ve anladığını yazarak ya da konuşarak ifade eden kişinin zaten dilin gramerini bildiği aşikârdır. Dil öğrenmenin yaşı yoktur, doğru öğretmen, doğru materyal ve doğru yöntemlerle çalıştığınız takdirde kaç yaşında olursanız olun, bir dili öğrenebilirsiniz.

Birçok öğrencimden gelen kiminle pratik yapacağım sorusuna verdiğim cevap ile yazımı bitirmek istiyorum. Elbette bir yabancıyı kolundan çevirip bizimle pratik yapmasını istemek, İngiltere’ye ya da Amerika’da gidip 6 ay kalmak, ya da çevremizde iyi İngilizce bilen insanları bu hedefimize her daim dâhil etmek bir hayal olacaktır. Ancak öncelikle günümüz teknolojisini kullanarak, konuşmak ve konuştuğumuzu kaydetmek, dinlemek ve bunun yanında yazmak bir dili pratik etmenin en kolay yoludur. Elbette, bu süreçte hangi yaşta iseniz o yaş ile çalışan uzman bir ÖĞRETMEN’DEN yardım almanız gerekecektir. Bu seçimi yaparken unutulmaması gereken en temel şey ise elbette; Bir dili konuşa-BİLMEK ile o dili öğretmeyi BİLMEK arasındaki DOĞAL farktır.

İngilizce Öğretmeni - Göksu Özbek

Etiketler

Yazar

Goksu O.

Ücretsiz ilk ders tanışma ve seviye tespit sınavı ve programın detaylı görüşmesini kapsamakta olup 30 dk sürmektedir ....ONLINE DERSLEİRM 45 DK SÜRMEKTE OLUP  ders ücreti 3...

Benzer Yazılar
Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Paragraf sorular nasıl çözülür? Paragraf soru çözümlerinde hızınızı artıracak ve netlerinizi artıracak püf noktaları sizler için hazırladır.

Yurtdışında Yüksek Lisans İçin En Popüler Burs Programları

Yurtdışında Yüksek Lisans İçin En Popüler Burs Programları

Yurtdışında yüksek lisans ve burs fırsatları hakkında bilgi arayanlar için başvuru süreçleri, dikkat edilmesi gerekenler ve popüler programları anlattık.

Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız ?

Hangi derse nasıl çalışmalıyız? sorusunu sizler için eğitim uzmanına sorduk ve ders çalışmanın püf noktalarını sizler için hazırladık. Hangi derse nasıl çalışılır?

Verimli Ders Çalışma Metodu: Pomodoro Tekniği

Verimli Ders Çalışma Metodu: Pomodoro Tekniği

Pomodoro tekniği nedir. Pomodoro tekniği nasıl uygulanır. Pomodoro tekniğinin tarihçesi ve gelişim süreçi.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?