AYT Matematik Sınavlarının Analizi

Yazar: Engin H. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 9018
AYT Matematik Sınavlarının Analizi
A YT sınavın da son iki yılın analizi. Uzman matematik öğretmeninden AYT matematik sınavında çıkan soruların konu dağılım yüzdeliği

Bir önceki yazıda son iki yılın TYT Matematik sınavlarının bir analizini yapmıştık. Bu yazıda ise 2018 ve 2019 yıllarının AYT Matematik sorularını inceleyeceğiz.

2018 öncesine kadar LYS testinde matematikten 50, geometriden 30 olmak üzere 80 matematik sorusu soruluyordu. Geçtiğimiz seneden itibaren soru sayısı 40'a düşürüldü. Ayrıca yeni öğretim programında trigonometri konusu geometri alt öğrenme alanında değerlendiriliyor. Bu bilgi ışığında öncelikle 2018 AYT'de 40 sorunun 14'ünün geometri alanında geldiğini, bu sayının 2019 AYT'de 10'a düştüğünü belirtelim. Bu, öğrencilerin çoğunun geometride daha çok zorlandığı düşünüldüğünde onlar adına sevindirici, testin kapsayıcılığı açısından ise olumsuz bir durum olarak düşünülebilir.

Her iki senede de testin ilk 5 sorusundan dördü karmaşık sayılar, denklem çözümü, bölünebilme ve modüler aritmetik konularından geldi. 2020 yılında sınava girecek arkadaşlara karmaşık sayılarda dört işlem ve modüler aritmetik konularından sorumlu olmadıklarını hatırlatalım. Modüler aritmetik yerine 9. sınıfta değinilen periyodik tekrar eden problemler konusundan TYT'de soru gelmesi oldukça muhtemel. Hem 2018'de hem de 2019'da mantık konusundan 2 soru çıktı. Bu 2 sorudan 1 er tanesi ispat teknikleri alt öğrenme alanından idi. Fonksiyonlar ve polinomlar konularından 2018'de 1 er soru sorulurken 2019'daki sınavda bu konulardan 2 şer soru vardı. Her sene fonksiyonlarda denklem çözümünü içeren 1 soru ve polinomlarda başkatsayı ve kök kavramını kullandıran 1 soru sorulduğunu gözlemliyoruz.

İki sınavda da eşitsizlikler ve parabol konularından 1 er soru çıktı. Eşitsizlik soruları kolay-orta düzeyde iken parabol soruları daha seçici idi. Logaritma ve diziler konularından da sırasıyla 2 şer ve 1 er soru bulunuyordu. Bu konulardan 2018 yılındaki cetvelli logaritma sorusu orijinaldi, diğer soruların ise orta düzeyde ama işlemli olduğunu söyleyebiliriz.

2018 ve 2019 sınavlarında limit ve süreklilik konularından 1 er soru, türev ve integral konularından 4 er soru soruldu. Süreklilik konusundan çıkan soruların parçalı fonksiyon kullanılarak katsayı buldurma biçiminde olması dikkat çekici. 1. türevin anlamı ve türevin geometrik yorumu konularından her iki sınavda da soru gelirken, banko sayılabilecek konulardan minimum-maksimum problemlerinden sadece 2018'de soru çıktı. İntegralde ise son iki yılda integralde alan bulma konusuna fazlasıyla ağırlık verildiğini(toplam 5 soru geldi) söyleyebiliriz. 2018'de soru çıkan yüksek mertebeden türev ve kısmi integrasyon konularından artık soru gelmeyeceğini hatırlatalım.

Geometriye gelirsek, trigonometriden her iki sınavda da 3 soru soruldu. Her iki sınavda da soru çıkan trigonometri alt öğrenme alanı trigonometrik denklemler idi. 2018'in meşhur sorularından biri pusula sorusu(yeni nesil üçgende açı sorusu) iken 2019'da üçgenler konusundan soru çıkmadı. Doğrunun analitiği konusundan 2018'de 2, 2019'da ise 1 soru sorulurken, 12. sınıf müfredatında yer alan dönüşümler ve çemberin analitiği konularından her iki sınavda da 1 er soru yer alıyordu. Yine iki sınavda da özel dörtgenler konusundan 1 er adet yeni nesil alan sorusu soruldu. 2018'de soru gelmeyen çokgenler ve dairenin alanı konularından 2019 AYT'de 1 soru soruldu.

2018 sınavında soru çıkan konikler, vektörler ve uzay geometri konularının güncel müfredatta bulunmadığını belirtelim. Ayrıca 2019 testine bir genel bakış atarsak sorulan 10 geometri sorundan 6 tanesinin herhangi bir şekil içermediğini, sözel veriyi denkleme veya geometrik şekil çizimine dönüştürme becerisini ölçtüğünü görebiliyoruz. Dolayısıyla öğrencilerin geometri dersine çalışırken bu tarz soru içeren kitaplara yönelmeleri faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra özellikle bu seneki sınav gösterdi ki tanım ve kavramlara hakim olmak ve yeterince yeni nesil soru çözmek, matematik dersinde başarılı olmanın en temel koşuludur.

2020 yılında üniversite sınavına girecek olan herkese kolaylıklar ve iyi çalışmalar dilerim.

Matematik Öğretmeni - Engin Hoca 

Etiketler

Yazar

Engin H.

NOT: Derslerime yönelik yoğun ilgi için teşekkür ederim. 2023-2024 Eğitim-Öğretim dönemi için yüz yüze derslere 15 Ağustos itibariyle başlayacağım. Öncesinde ders talebinde bulu...

Benzer Yazılar
Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik olimpiyatları nedir? Matematik olimpiyatlarına nasıl çalışılır? Matematik olimpiyatlarının tarihi nedir? Günümüzde matematik olimpiyatları ne zaman yapılmakta ve hangi sınıf öğrencileri katılmaktadır.

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan matematik nasıl öğrenilir? Uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı..

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü sayı konu anlatımı ve örnek soru çözümleri blogumuzda. Üslü sayılar hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar sizlerle

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?