Aile Birleşimi Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanmalıdır? Hangi Tarihte?

Yazar: Yasin G. | 20.02.2023 - 7 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1656
Aile Birleşimi Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanmalıdır? Hangi Tarihte?
G oethe aile birleşim sınavı nedir? Aile birleşim sınavı hangi tarihlerde oluyor? Aile birleşim sınavına nasıl hazırlanmalıyım? İşte tüm detaylar.

Almanya’daki eşinizin yanına gitmek istiyorsunuz ama nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Öncelikle şunu söylemeliyim ki bunun için ilk olarak gideceğiniz ülkenin konuştuğu dil eğitimini alarak aile birleşimi sınavı olmalısınız. Daha sonra ise ülke tarafından kabul olan vize ve sertifikalarını da almanız gerekmektedir.

Örneğin günümüzde Almanya Goethe–Institut A1, Avusturya ise ÖSD adında iki yabancı menşeli sertifikaları kabul etmektedir. Dolayısıyla kişiler Almanya veya Avusturya’ya gitmek istiyorlarsa bu iki sınavdan birini girerek başarılı olmak zorundadır.

Bu yazımda bu süreci deneyimleyen biri olarak size bu sınav hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Aile Birleşimi Sınavı Nedir?
 

Başkonsoloslukların zorunlu tuttuğu aile birleşimi sınavı, yurtdışında ikamet eden eşinin yanında yaşamak isteyenler için düzenlenmektedir. Sınavın yapılmasının amacı ise kişinin ülkeye uyum sürecini daha kolay bir şekilde geçirmesi içindir. Aile birleşimi sınavları temel 4 bölüm özellik üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bunlar konuşma, dinleme, okuma ve yazma olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu nedenle günümüzde yapılan tüm aile birleşim kursları, özel veya online derslerin yanında kitaplar da bu dört beceri üzerine yapılmakta ve yayınlanmaktadır. Biraz dikkat ve az biraz da gayret edersiniz sınavın üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Siz sadece istekli olun yeter.

Dinleme Bölümü
 

Sınav günü sabah ilk olarak yaklaşık 20-30 dakika süren dinleme bölümünde, şıkların olduğu bir kâğıt ve bir otel resepsiyonunda geçen kısa bir konuşma dinletildi. Ancak size günlük yaşamdaki önemli bilgiler, telefon görüşmeleri, kısa diyaloglar, radyo dinletileri, duyurular veya söyleşilerden birinin de dinletilme ihtimali vardır. Bununla birlikte bana verdikleri kâğıda, dinlediğim diyaloğa ait olan şıkları işaretledim. Ancak dinletiyi en fazla 2 kez dinleme hakkınızın olduğunu unutmayın.

Okuma Bölümü
 

Almanca dil sertifikasını almak için yaklaşık 20-25 dakika süren okuma bölümüne girdim. Sınavda metinleri okuyarak doğru veya yanlış olup olmadığını işaretleme yapmanız istenmektedir. Bana Almanya’nın hava durumu hakkında bilgiyi göstermem söylendi. Alt tarafında solaryum ve fitness yazılı sağlıklı yaşam yeri ile bugünkü hava durumu raporu yazılıydı. Dolayısıyla bende aradığım bilgiyi alt taraftaki yazının hangisi olduğunu gösterdim.

Yazma Bölümü
 

Sınav gününde üçüncü olarak yazma bölümüne girdim. Birincisinde bir form ile Helmut Müller ve ailesinin hakkında bilgiler olan bir yazı verildi. Daha sonra formdaki bu bilgileri doldurmam istendi. 20-30 dakika kadar süren sınavın ikinci bölümde ise Metro marketine satış elamanı iş ilanına karşılık 30 kelimelik bir e-mail yazmam istendi.

Konuşma Bölümü
 

Öğleden sonra girdiğim konuşma bölümü, yaklaşık olarak 15 dakika sürdü. Sınava katılan diğer arkadaşlarla birlikte bir sınıfa alındık. Gözetmen, ilk olarak sınava katılan herkese bir kâğıt verdi. Tanıtma bölümü olan bu kısımda kâğıdın üzerinde Almanca olarak kendimizi tanıtmamız istendi. Bunlar isim, yaş, yaşadığım ülke, oturduğum yer, bildiğim diller, meslek ve hobilerime dair bilgilerdi.
Tabi hiçbir şekilde Türkçe kelimelere yer verilmemişti. Bu sebeple bu kelimeleri ezbere bilmemiz gerekmektedir. Sanki bir yarışmada gibi ‘ismim, mesleğim veya yaşım’ şu gibi hepimiz sırayla kendimizi tanıttık.

Ardından konuşma bölümü olarak ikinci kısma geçtik. Hepimize bir kelimenin yazılı olduğu kart verildi. Verilen bu kelimeyi kullanarak yanımızda oturan arkadaşımıza Almanca soru sormamız istendi. En son rica şeklinde olan sorular kısmıydı, yine aynı şekilde resimli kartlar dağıtıldı. Resimde olan objeye yönelik yanımızdaki kişiye ricada bulunarak bir soru sorduk. Mesela benim kartımda bir kalem resmi vardı. ‘Yanımdaki arkadaşa rica etsem kalemini alabilir miyim?’ diye bir soru yönelttim. Tabi ki bunları sorarken karşımızdaki kişinin de Almanca cevap vermesi gerekiyordu.

Aile Birleşimi Sınavı Neden Yapılır?
 

Yukarıda bahsettiğim gibi aile birleşimi sınavı yurtdışına evlilik aracılığıyla vize almak isteyenlerin vize dosyasında kesinlikle bulunması gereken bir dil yeterlilik sertifikasıdır. Bu sertifika Türkiye’de ikamet eden eş tarafından alınması gerekmektedir. Yani yurtdışında yaşayan eşiyle birlikte yaşayabilmeleri için, ülkede oturma ve çalışma izni almalarını sağlamaktadır. Daha önceleri yurtdışında yaşamak isteyen Türk vatandaşları formalite icabı o ülkenin vatandaşı ile evlenerek doğrudan oturma izni alabilmekteydi. Dolayısıyla bu durumunun önüne geçmek için ülkeler, yapılan evliliklerin gerçek olup olmadığı incelemektedir. Online Almanca kursu ihtiyacın mı var? Hemen tıkla alanında uzman, en iyi Almanca öğretmenlerinden özel ders almak için araştırma yap!

Aynı zamanda aile birleşim vizesi almak için A1 seviyesinde dil bilginizi kanıtlamanızın yanında sınava girerek sertifikaya da sahip olmanız istenmektedir. Ayrıca sınav, yurtdışına çıkacak kişinin ülkede temel anlamda kendini kolaylıkla ifade edebilmesi için yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ülkeye gidecek bireyin, temel seviyede dil bilmesi istenmektedir.

Aile Birleşimi Sınavına Nasıl Hazırlanılmalı?
 

En yakın zamanda yurtdışındaki eşinizin yanına gitmeyi planlıyorsanız gideceğiniz ülkenin dilini bilmeniz size birçok olanak sağlar. Dili öğrenmeniz hem günlük hem de meslek hayatınızda iletişim kalitesini artıracak beceriler kazanmanız açısından oldukça önemlidir. Süper bir dile sahip olmanız şart değil. Bilindiği gibi başarının tek bir anahtarı vardır o da öğrenmek. Ancak sınava hazırlık sürecinde önerdiğim noktalara dikkat ederseniz kısa süre içerisinde dili öğrenerek sınavı kolayca geçecek düzeye gelebilirsiniz.

Öncelikle kendinize güvenerek dili öğreneceğinizi beyninize empoze etmelisiniz. Bakıldığında bu sınavı geçmek için bir aile bileşimi kursuna gitmek şartı yoktur. Ancak sınavın A1 sertifikasına sahip olmak için sınavdan minimum 60 almanız gerekmektedir. Siz de istediğiniz gün ve saatlerde özel dil eğitim dersi alarak, sınavı geçme oranınızı arttırabilirsiniz. Şahsen ben özeldersalani.com sitesinden 1,5 ay kadar aldığım özel ders sayesinde ilk girdiğim sınavdan 85 puan aldım. Aynı zamanda aile birleşimi sınavı hazırlık sürecinde benzer deneme sınavlarına katıldım.

Ne eğitim durumunuz ne yaşınız ne de daha önce dil eğitimi alıp almadığınız bu sınava girmeye engel değildir. Tek yapmanız gereken bir kursa dahil olmak veya özel ders almak. Böylelikle bu sınavı başarılı bir şekilde geçmektir.

Aile birleşim sınavında sizi derece yaptıracak, alanında uzman öğretmenlerimizden Almanca özel ders almak için hemen linkten senin için en uygun öğretmeni bul ve ders talebi oluştur.

Aile Birleşimi Sınavı Hangi Tarihte?
 

Aile birleşimi sınavı ayda bir veya iki kez yapılmaktadır. Bununla birlikte sınav günü, sabah sırasıyla dinleme, okuma ve yazma, öğleden sonrası belirlenen saatte konuşma bölümüne katılacaksınız. Her ay yapılan sınavda yabancı dil seviyesi minimum A1 olduğunu kanıtlamanız gerekirken, baraj puanınız da 100 üzerinden en az 50 – 60 olmalıdır. Ayrıca sınava girilmeden ilgili sınav merkeziyle irtibata geçip belirlenen harç miktarını yatırmalısınız. Yalnız şunu kesinlikle unutmayın aile birleşimi sınavının hiçbir bölümünde Türkçe yazı yazmamaktadır.

Almanca öğrenmek için kitap önerileri başlıklı makalemizi mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.

Aile birleşimi sınavı sayesinde günlük hayatta sorulan basit soruları, mesajları, talimatları, ayrıca kısa konuşma ve kamu duyurularını anlayabilirsiniz. Bununla birlikte küçük el ilanlarından yazılı kısa mesajlara kadar önemli olan bilgileri rahatlıkla okuyabilirsiniz. Aynı zamanda saat, rakam, fiyat ve miktarları anlayarak söyleyebilirken, kişisel ve basit formları kolayca doldurabilirsiniz.

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Deutsche sprachprüfung für den Hochschulzugang hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar blogumuzda.

Almanca Öğrenmek İçin Kitap Önerileri

Almanca Öğrenmek İçin Kitap Önerileri

0'dan Almanca öğrenmek isteyenler için kaynak tavsiyelerini sizler için hazırladık. Almanca öğrenmek için kitap önerileri blogumuzda. A1, A2, B1, B2, C1, C2

Almanca A1'den C2'ye Kadar Dil Seviyeleri ve Açıklamaları (2024 Güncel)

Almanca A1'den C2'ye Kadar Dil Seviyeleri ve Açıklamaları (2024 Güncel)

Almanca dil seviyeleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz? A1'den C2'ye kadar seviyeleri ve açıklamaları burada! Almanca öğrenmek için hangi seviyede olduğunuzu öğrenin.

Almanca Sayılar: 100’e kadar Almanca Sayılar

Almanca Sayılar: 100’e kadar Almanca Sayılar

Almanca sayılar listesi blogumuzda. 0 - 100 arası almanca sayıları şimdi öğrenin! Almanca saymayı hemen öğren.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?