YKS VE LGS Sınavlarına Hazırlık

Yazar: Mert B. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1569
YKS VE LGS Sınavlarına Hazırlık
Y KS ve Lgs sınavına hazırlanan öğrencilerin yeni nesil sorular üzerine bilmesi gerekenler. Öğrenciler sınava hazırlanırken nasıl bir program yapmalıdır.

ÖSYM ve MEB son 3 yıldır sınav sisteminden bir hayli değişikliğe gitti. Artık öğrencilere sınavlarda direk bilgi ölçen sorular değil yorumlama yeteneğinin ön plana çıkacağı sorular yöneltilmektedir. Bu bağlamda öğrenme kuramlarından Bloom taksonomisinin bilişsel alan düzeyleri ile ilgili olarak;
Kavrama, Uygulama ve Sentez basamakları ön plana çıkmaktadır. MEB’in özellikle Lise ders kitaplarında ve kazanımlarında bu bilişsel alan düzeylerine yönelik birçok etkinlik ve değerlendirme çalışmaları yer almaktadır.

Kavrama, Uygulama, Sentez bilişsel alan düzeylerini kısaca özetleyecek olursak;

Kavrama Düzeyi: Bilgi düzeyinde kazanılan davranışların öğrenci tarafından özümsenmesi, kendine mal edilmesi ve anlamının yakalanması söz konusudur. Bilginin transfer edilmesi söz konusudur. Yeni bir anlatım biçimine çevirme, grafiğini çizme, bir grafiği yazılı veya sözlü olarak açıklama, bir olgunun nedenini, niçinini, nasıl ve niye olduğunu kendi cümleleri ile açıklama, örnek verme...vb. olarak tanımlanmaktadır.

Uygulama Düzeyi: Bir problemin çözümü ile ilgili olarak; problemin çözümüne ilişkin ilkeleri ve yolları belirleme, önerilenlerin arasından seçip işaretleme, problemi beliryeip yazma, problem ile ilgili veri toplama...vb. Ayrıca öğrenci sahip olduğu bilgileri gerçek yaşam durumları ile ilişkilendirebilmesi uygulama düzeyinde yer almaktadır.

Sentez Düzeyi: Öğrencilerin bilgi ve ögeleri belli ilişki ve kurallara göre birleştirip yeni bir bütün oluşturma işlemi olarak belirtilmektedir.

Özellikle LGS sınavında Matematik ve Fen bilimleri dersi için Sentez düzeyinde sorular hazırlanmaktadır. Öğrencinin önce problem durumunu belirlemesi, daha sonra bu probleme yönelik çözüm yollarını oluşturması ve sonuca ulaşması beklenmektedir. Yani artık problemi öğrencinin kurması beklenmektedir.

ÖSYM ve MEB bu yukarıda saydığım bişisel alan düzeylerine yönelik sorular hazırlamaktadır. Bu doğrultuda sınavlara hazırlık konusunda bunların göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir. Ayrıca öğrencileri sınavlara hazırlacak olan öğretmenlerin bu kapsamda bir öğretim planı/ ders planı/ ders içeriği oluşturması gerekmektedir.

Son olarak hatırlatmak gerekirse; Eğitim ve öğretim faaliyetleri, son derece önem isteyen, planlı, programlı, günün şartlarını uyum sağlaması beklenen önemli bir süreçtir. Bu kapsamda öğretim faaliyetlerini yürütecek olanların öğretmenler yani bu işin uzmanı olan kişiler olduğunu belirtmek isterim.

Eğitim Uzmanı - Mert Büyükdede

Etiketler

Yazar

Mert B.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Öğretmenliği (2016)Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Eğitimi alanında Yüksek Lisans (2018) mezunuyumSTEM ( Science, Technology, Engineering, Mathemat...

Benzer Yazılar
Özel Ders Almak İsteyenler

Özel Ders Almak İsteyenler

Sevgili öğrenciler, veliler veya herhangi bir alanda özel ders almak isteyen değerli kişiler.

Özel Ders Vermek İstiyorum Ne Yapmalıyım

Özel Ders Vermek İstiyorum Ne Yapmalıyım

Özel ders vermek isteyen kişilerin akıllarına takılan en önemli sorunun çözümünü sizler için hazırladık.

ozeldersalani.com ile Öğrenci Bulmanın Püf Noktaları

ozeldersalani.com ile Öğrenci Bulmanın Püf Noktaları

Eğer gerçekten özel ders vermek istiyorsanız ve özel ders almak isteyen kişilerin size kolay bir şekilde ulaşmasını istiyorsanız takipte kalın!

Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır

Öğretmen Seçimi Nasıl Olmalıdır

İyi bir öğretmen seçimi nasıl yapılır? Öğretmen seçiminden nasıl olmalıdır. Velilerin öğretmen seçimi konusunda mutlaka bilmesi gereken konular.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?