Telc ve Goethe Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yazar: Yasin G. | 03.03.2023 - 9 dakikalık okuma. Görüntülenme: 9897
Telc ve Goethe Arasındaki Farklar Nelerdir?
T elc ve Goethe arasındaki farkları sizler için hazırladık. İşte Almanca bilginizi kanıtlamak için yapılan bu 2 sınav arasındaki farklar.

Söz konusu Almanca bilgisini kanıtlamak olduğunda iki sınavın adı geçmektedir. Bu sınavlar Telc ve Goethe sınavlarıdır.

Avrupa’da yeni bir hayat kurmak son dönemlerde birçok insanın en çok arzuladığı şeylerin başında geliyor. Özellikle öğrenciler, yeni mezunlar ve meslek sahibi gençler daha iyi bir yaşamın olduğunu düşündükleri Avrupa ülkelerinde bir hayat düşlüyor. Elbette, bambaşka bir kültürle, bambaşka dillerin konuşulduğu ülkelere entegrasyon hayli zor. Bunun için ilk önce dil sorununu halletmek gerekmektedir. Çünkü gittiğimiz ülkede henüz havaalanındayken bile iletişim kurmak zorundayız. Özellikle Almanca konuşulan ülkelerde bir yaşam kurmak istiyorsak ilk yapmamız gereken şey, o ülkenin kabul ettiği sınavlardan başarıyla geçmek. Online Almanca kursu için seviyenize en uygun öğretmenlere linkten ulaşabilirsiniz.

Bu sınavlardan geçer not alınması, yeni bir hayatın başlangıcı anlamını taşıyabiliyor. Sınavlara interneti ve kitapları kullanarak hazırlananlar var. Bu yol elbette doğru fakat yetersiz bir yol. Bunun için en iyisi prosedürün nasıl işlediğini bilen, daha önce defalarca yurtdışına kursiyer gönderen kursları tercih etmek. Bu kurslarda dili incelikleriyle öğrenmenin yanında, aynı zamanda Telc ve Goethe sınavları için de sıklıkla tatbikat yapma imkânı bulabiliyorsunuz.

Telc ya da Goethe Almanca yeterliliğini test eden ve bunu sertifikalandıran iki kuruluş. Başvuru yaptığım okul Goethe sertifikası istediği için ben bu sınavlara girdim. Fakat her iki kurumdan alınan sertifikalar Avrupa’da neredeyse her yerde kabul görüyor. Aslında iki sınav arasında farklılıktan ziyade, benzerlikler çoğunlukta. 

Telc ve Goethe Sınavlarının Amacı Nedir?
 

Almanya, Avusturya, İsviçre gibi Almanca konuşan ülkeler sıklıkla Avrupa ülkeleriyle üçüncü ülkelerden öğrenci ve iş gücü alımı yapıyor. Haliyle öncelikle bu ülkelerde yaşam isteyenlerin dili öğrenmelerini istiyor. Fakat istedikleri; herkesin akademik düzeyde Almanca konuşması değil. En azından alışveriş yaparken ya da resmi dairelerdeki işlemlerde anlaşabileceği düzeyde dil bilinmesini istiyor. Fakat bu ülkelerde eğitim almayı isteyen öğrencilerden, eğitim dilini anlayabileceği düzeyde Almanca öğrenmesini istiyor. Goethe sınavı hakkında detaylı bilgilere linten ulaşabilirsiniz.

İşte Telc ve Goethe sınavları bunun için var. Almanca konuşan ülkelerde oturum, çalışma ya da öğrenim izni alınabilmesi için bu sınavlarda başarılı olmak gerekiyor. Bunun için hangi ülkeye hangi amaçla gideceğiniz önemli. Ben yüksek lisansımı Almanya’da yapmayı düşündüğümden en az C1 seviyesinde Almanca sertifikamın olması gerekiyor. Fakat her okul ve program farklı seviyelerde sertifika isteyebiliyor. Bu nedenle gitmek istediğiniz okulun sertifika seviyesini önceden öğrenmelisiniz. Almanya’da oturum almak için A1 düzeyinde bir sertifika da yeterli olabiliyor. Eğer çalışacaksanız, yapacağınız işe göre de sertifika isteniyor. Telc sınavı hakkında detaylı bilgilere linkten ulaşabilirsiniz. 

Telc ve Goethe Sınavlarının Seviyeleri Nelerdir?
 

Eğer yurtdışında bir yaşam planlıyorsanız öncelikle “nasıl bir yaşam?” sorusunu cevaplamalısınız. İnsanlarla fazla iletişimin olmadığı bir işletmede çalışacaksanız farklı, benim gibi yüksek lisans yapacaksanız farklı bir seviyede olmalısınız. Her durumda kendinizi ifade edebilen Almancayı öğrenmek zorundasınız. Telc ve Goethe sizin Almanca seviyenizi tespit edebilen ve birçok ülkede de geçerli sertifikalar veren kuruluşlardır. Bu iki farklı sınavda A1’den C2’ye kadar farklı seviyelerde sınavlara girmek mümkün. Bu bağlamda seviyeleri şöyle açıklayabilirim:

  • A1: Temel seviyede kendinizi tanıtmanızı ve basit sorulara cevap vermeniz bekleniyor.
     
  • A2: Düz cümlelerle, derdinizi anlatabilmeniz, soruları anlayıp cevap vermeniz gerekiyor.
     
  • B1: Basit düzeydeki konuları anlayabilmeniz ve kendinizi ifade edebilirsiniz. Ayrıca hedefler, hayaller gibi görüş açıklayabilirsiniz.
     
  • B2: Anadili Almanca olanlarla rahatça iletişim kurabilirsiniz. Mesleğinizle ilgili içerikleri okuyarak anlayabilirsiniz.
     
  • C1: Kendinizi, kelime aramadan ifade edebilirsiniz. Ana dil seviyesine yakın bir düzeydir. Kapsamlı metinleri okuyarak analizler çıkarabilirsiniz.
     
  • C2: Konuşmada, dinlediğini anlamada artık sorununuz kalmıyor. Hem yazılı hem de sözlü kaynaklardan aldığınız bilgiyi analiz ederek özet çıkarabilirsiniz.
     

Sınavların Konuları Nelerdir?
 

Almancayı hangi derecede bildiğinizi belirleyen bu sınavlarda, elbette size Almanya tarihinden sorular sormuyorlar. Buradaki soruların tamamı del seviyenizi ölçmeye yönelik sorulardır. Örneğin A1 seviyesindeki bir sınavda, isminizi, nereli olduğunuzu, nerede yaşadığınızı, ne iş yaptığınızı anlatabilmeniz yeterli. Burada bilmeniz gereken şey, sınavın bir “sınav atmosferinde” olmadığıdır. Bizi 4 partnerle birlikte sınava aldılar. Öğretmen, sırayla kendimizi tanıtmamızı istedi. Burada 7 temel soruyu anlayıp cevap vermemizi gerekiyordu. Sonrasında partnerlerle aramızdaki diyalogları kontrol ettiler. Örneğin “tatil” ile ilgili birbirimize soru sorup cevap vermemiz istendi.

Elbette Telc ve Goethe sınavlarında seviye ilerledikçe sorular ve sohbetin şekli değişiyor. Yukarıdaki anlattığım gibi her seviye için kendinizi geliştirmeniz önemli. Örneğin B2 seviyesinde bir sınava giriyorsanız, Almanya’da üniversiteye gitme, ileri düzey Almanca isteyen iş başvurularını yapabilen düzeyde olmalısınız. Buradaki sorular da yine dil seviyenizi ölçme amacıyla yapılıyor.

Sınavlar Nerelerde Geçerlidir?
 

Almanya ya da bu dili konuşan Avrupa ülkeleri çok sayıda göç başvurusu alıyor. Ülkelerinde yaşamak isteyenlere kolaylık sağlayabilme adına da Telc ve Goethe sınavları farklı ülkelerde yapılıyor. Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara’da sınavlara girme mümkün oluyor. Fakat Goethe sınavı son dönemde sadece İstanbul’da sınav yapıyor. Sınav duyurularını da daha öncesinden web sayfasından yapıyor.

Sınavlarda; okuduğunu anlama, yazılı ifade, dinlediğini anlama, sözlü ifade kategorileri var. Fakat bu kategorilerin dördüne de aynı anda girme ve aynı anda başarılı olma zorunda değilsiniz. Tüm bölümleri tamamladığınızda girdiğiniz seviyenin sertifikasını alabiliyorsunuz.

Sınavları Başarıyla Tamamlamak İçin Ne Kadar Puan Gerekir?
 

Telc ve Goethe iki farklı kuruluştur ve ikisinin verdiği sertifikalar da benzer geçerliliğe sahiptir. Fakat benim başvuracağım okul Goethe sertifikası istediği için ben bu sınavlara girdim. Telc sınavına giren arkadaşlarımla kıyasladığımızda Goethe’nin sınavlarının daha zor olduğunu söyleyebilirim. Her iki kurum da sınavlarda en az yüzde 60 başarı bekliyor.

Sınavların yazılı ve sözlü bölümlerinde farklı puanlandırma sistemleri uygulanıyor. Puanların yüzde 75’i yazılı, yüzde 25’i de sözlü bölümden oluşuyor. Yani sınavların asıl odaklanılması gereken bölümü yazılı ifade kısmından asıl puanı alıyoruz. Telc ve Goethe sınavlarında hangi seviyeye hazırlanıyorsanız yüzde 60 başarı elde etmeniz yeterlidir.

Sınavına girdiğiniz seviyeyi başarıyla tamamladığınızda sertifika almayı hak ediyorsunuz. Fakat vizeye başvuru yapacaksanız, sertifikanın gelme süresini de hesap etmeniz önemli. Çünkü bazı dönemlerde sertifikaların geç geldiğiyle ilgili şikayetler de oluyor.

Sınavlara Katılmak İçin Ne Kadar Ödenmelidir?
 

Yurtdışında yeni bir yaşam kurmanın en önemli anahtarı Telc ve Goethe sınavlarıdır. Her iki kurumun düzenlediği sınavlara ülkemizden girmek mümkün. Bunun için kurumların internet sitelerindeki sınav tarihlerini ve yönergelerini takip etmeniz yeterli. Örneğin marttaki bir sınava, başvuruyu kasım ayında yapmak gerekiyor. Bunun için de gerekli belgeleri tamamlama ve sınav ücretini ödeme önemli.

Her iki kurumun da sınav ücretlerinde farklılıklar var. Farklar çok büyük olmasa da Euro para birimi üzerinden sınav ücretini ödemeyenler sınava alınmıyorlar. Her iki kurum da sınav duyurusunu yaptığında ücretini de belirliyor. Bunu internet siteleri üzerinden duyuruyor. Eğer sınava girmeye kendinizi hazır hissetmiyorsanız, para kaybetmemek adına hemen başvuru yapmayın. Örneğin ben, ilk sınava hazırlıksız gittiğimden geçemedim. İkinci sınav duyurusunu beklemek zorunda kaldım. Benim girdiğim dönemde sınav ücreti 80 Euro’ydu. Fakat bunun sabit bir bedel olmadığını hatırlatmak isterim. Çünkü her Telc ve Goethe sınavı öncesi ödenmesi gereken miktar ilan ediliyor.

Sınavların Süresi Ne Kadardır?
 

Almanya ya da Almanca konuşan ülkelerde yeni bir yaşam kurmak isteyenlere sağlanan birçok kolaylık var. Fakat öncelik, önemli bir sorun olan iletişim sorununu çözmek. Bunun için de bu ülkelere ne için gideceğinizi önceden belirlemeniz gerekiyor. Örneğin aile birleşimi için A1 düzeyinde Telc ve Goethe sınavlarından birine girecekseniz 45 dakikası yazılı, 15 dakikası sözlü bir sınavdan geçmek zorundasınız. Fakat daha ileri düzey başvuru yapacaksanız sınavların süresi değişebiliyor. Fakat genel olarak sınav süreleri 60 ila 90 dakika arasında sınırlı oluyor.

Almanca düzeyinizi iyice ilerlettikten sonra dilediğiniz düzeyde sınava girebilirsiniz. Bunun için dil seviyenizi sürekli ölçebilirsiniz. Sertifika alabilmek için A1 düzeyinden başlayıp yukarılara doğru ilerlemek zorunda değilsiniz. Kendinize güveniyorsanız doğrudan B2 sınavlarına da başvurabilirsiniz. Bu sınavda da 45 dakikalık 350 ila 650 ders birimini tamamlamanız gerekiyor.

Sınavlardan Elde Edilen Sertifika Nerede Kullanılabilir?
 

Telc ve Goethe sınavlarından başarıyla elde edilen sertifikalar, Almanca konuşan ülkelerin tamamında geçerlidir. Almancayı hangi derecede konuştuğunuzu belli eden bu sertifikalar ile çalışma, oturma, öğrenim gibi farklı alanlarda başvurabilirsiniz. Örneğin bir okul sizi kabul ediyorsa, belirlediği seviyede sertifikanız da varsa artık kapılar açılmıştır.

Başvurduğunuz bir işyeri sizden A2 düzeyi istiyorsa ve siz de bu sertifikaya sahipseniz artık önünüzde bir engel kalmıyor. Dolayısıyla bu ülkelere hangi amaçla gidecekseniz, o sertifikaya sahip olmalısınız. Telc ve Goethe sınavları ile Avrupa’da istediğiniz bir yaşamı kurabilirsiniz.

Goethe sınavı hakkında detaylı bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz :) 

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Deutsche sprachprüfung für den Hochschulzugang hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar blogumuzda.

Almanca Öğrenmek İçin Kitap Önerileri

Almanca Öğrenmek İçin Kitap Önerileri

0'dan Almanca öğrenmek isteyenler için kaynak tavsiyelerini sizler için hazırladık. Almanca öğrenmek için kitap önerileri blogumuzda. A1, A2, B1, B2, C1, C2

Yabancı Dil ve Dünyayı Anlamak

Yabancı Dil ve Dünyayı Anlamak

Yabancı dil öğrenmenin önemi ve insanlara olan faydaları nelerdir.

Almanca A1'den C2'ye Kadar Dil Seviyeleri ve Açıklamaları (2024 Güncel)

Almanca A1'den C2'ye Kadar Dil Seviyeleri ve Açıklamaları (2024 Güncel)

Almanca dil seviyeleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz? A1'den C2'ye kadar seviyeleri ve açıklamaları burada! Almanca öğrenmek için hangi seviyede olduğunuzu öğrenin.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?