Sınavlara Hazırlıkta Yaşanan Sıkıntılar ve Sorunlar

Yazar: Samet Ö. | 21.04.2021 - 4 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1665
Sınavlara Hazırlıkta Yaşanan Sıkıntılar ve Sorunlar
S ınavlara hazırlanan öğrencilerin yaşadığı bunalımlar nelerdir. Bu sorunlarla başa çıkma yollarını uzman eğitmenimiz sizler için hazırladı.

2020 YKS ve LGS sınavları bitti. Artık 2021 sınavlarına hazırlanma süreci başladı. Sınava hazırlanma süreci birçok öğrenci ve ailenin üstesinden gelmesi gereken zor bir süreçtir. Bu süreci öğrencilerin gözünden değerlendirecek olursak; öğrencilerin bir kısmı sınava hazırlanma sürecinde dönemsel olarak bunalıma girerler. Tabi şunu özellikle vurguluyorum “HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER”. Bunu neden vurguladım. Çünkü birçok öğrenci kendini ve hatta ailelerini sınava hazırlanıyorum diyerek oyalar. Gerçekten hazırlanan öğrenci bu süreçte dönemsel olarak bunalıma girer çünkü. Tabi bununla ilgili yapılmış ayrıntılı bir araştırma var mı bilmiyorum. Ama gerek kendim hazırlanırken gerekse öğrencilerimi hazırlarken hemen hemen hepsinde gördüğüm (ciddi manada hazırlananlardan bahsediyorum) bu bunalımlar yaşanmıştır ve yaşanacaktır. Bunlardan birincisi eğer haziran temmuz gibi sınava hazırlanmaya başlamışlarsa yani yaz boyunca çevresindekiler tatil yaparken onlar hazırlanmışsa eylül gibi bir bunalıma girerler. Yorulmuştur yazdan beri. Çünkü onlar sadece ders çalışmakla kalmayıp psikolojik olarak da bir mücadele vermişlerdir. Sonrasında yazdan başlamayanlar da çalışmaya başladığı için bu süreç çabuk atlatılır.

Çalışan öğrenciler için ikinci bunalım aralık ayı sonu veya ocak ayı başlangıcı gibi olur. Çünkü tempoyu yaklaşık olarak yarılamıştır ve mevsimsel bir geçiş vardır. Buradaki bunalım da bir veya iki gün ders çalışmadan kendine zaman ayırıp dinlenerek atlatılabilir. Buna çok dikkat etmek gerekir çünkü ipin ucu kaçtığı anda tekrar ders çalışmama ihtimali mevcuttur. Çalışsa da konsantre olması zorlaşır. Yani o iki gün o seneyi kurtarabileceği gibi çalışmasını zora da sokabilir.

Öğrencilerin yaşadığı bunalımların en zoru son iki ayda gelen bunalımdır. Çünkü bir takım kararların alındığı dönemdir bu dönem. Peki nedir bu son 2 ay bunalımı? ortalama ne zaman gerçekleşir ? Neler yaşanır bu dönemde ? Neden gerçekleşir bu dönem ? Ne gibi kararlar almakla karşı karşıya kalırsınız? Nasıl bir aksiyon almanız gerekir ? şimdi bunları ele alalım.

Bu süreç yaklaşık nisan ortası mayıs başı gibi gerçekleşir. Bu dönemi yaşayacak iki tip öğrenci vardır, tabi hazırlanan öğrencilerden bahsediyoruz. Birincisi o zamana kadar doğru düzgün ders çalışmamış ama çalışsaydım bir şeyler yapabilirdim diyen öğrenci tipi. Genelde bu öğrenci tipi sınavın yaklaştığını anlamış, son anda ne yapsam kardır diye düşünüp bütün dersleri aynı anda halletmeye çalışır. Nerde eksiği olduğunu bilmez. Ama az bir eksiği olduğunu düşünür ve o eksik sınava kadar bir türlü tamamlanmaz. En azından ailesini veya kendisini bir sonraki sene tekrar hazırlanmaya ikna eder. Çalışsaydım olurdu düşüncesi hakim olur ve bir çoğu tekrar hazırlanır. Tabi bu sınava girdiği ilk seneyse. Ama zaten bir sene hazırlanmışsa ne tutturabilirsem kardır deyip panik haliyle yanlış tercihler yapmaya çok müsaittir.

Diğer öğrenci tipi ise bu aylara kadar istikrarlı bir şekilde günlük ortalama belli bir saatin altına düşmeyen öğrenciler ise tabi bu çalışmayı verimli bir şekilde gerçekleştirmişse bu aylarda “Ya o kadar çalışıyorum netlerim neden artış göstermiyor? ” cümlesini kurmaya başlarlar. İşte burada kritik kararlar verme sürecine girer. Eğer iyi yönlendirilmezse geleceği adına büyük hatalar yapabilir. Mesela en büyük hata netleri artmadığı için ders çalışmayı bırakmaktır. Bunu yapmak yerine aynı istikrarla ortalama çalışma süresini biraz daha artırıp verimli çalışmaya başlarsa netleri büyük bir zıplama yapacaktır. Bu da onun hedefine ulaşmasını sağlayacaktır. Ama eğer bu ortalamayı artıramayıp kendini salarsa mezuna kalma düşünceleri ağır basacaktır ya da daha kötüsü istemediği bölümleri tercih edecektir.

Peki mezuna kalma düşüncesi yanlış bir düşünce midir? Bence değildir. Çünkü öğrenci hedefi yolunda ne yapılması gerekiyorsa yapmalıdır. Ama mezuna kalacağım diyerek çalışmayı bırakırsa işte o zaman büyük hata yapmış olur. Mezuna kalacaksa bile buna sınavdan sonra karar vermelidir. Çünkü mezuna kalmayacakmış gibi sınava kadar çok iyi hazırlanırsa bir sonraki sene sınav moduna çok iyi bir şekilde girip sadece eksiklerini kapatarak sonraki sene hedefine ulaşması daha kolay olacaktır. Ama son iki ay da nasılsa mezuna kalacağım diye çalışmayı bırakırsa mezuna kaldığında bir önceki seneden bir farkı olmayacaktır. Yani yaklaşık beş aylık bir kaybı olacaktır.

Sonuç olarak son iki ay gelecek için çok önemlidir. Mezuna kalmak için de o sene hedefe ulaşmak içinde son iki aydaki performans çok etkileyici olacaktır.

Hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle…

Etiketler

Yazar

Samet Ö.

2008 yılında MARMARA ÜNİVERSİTESİ Matematik öğretmenliğini kazanarak üniversiteye başladım. ÖNCELİKLE MATEMATİĞİ ÇOK SEVEN BİRİ OLARAK 2009 yılında üniversite 2. sınıfta özel de...

Benzer Yazılar
Sınav Yaklaşırken

Sınav Yaklaşırken

Sınava hazırlanan öğrenciler neler yapmalı, nelere dikkat etmelidir. Ebeveynler nasıl davranış göstermelidir.

Sınav Stresi Nasıl Azaltılır?

Sınav Stresi Nasıl Azaltılır?

Öğrenciler sınav stresini nasıl azaltabilir. Nelere dikkat edilmelidir. Stresinizi azaltmanın tüm yolları. Sınavlarda başarılı olmak için sınav stresi ile nasıl başa çıkılır.

YÖK Başkanı Yeni Üniversiteye Giriş Sistemini Açıkladı

YÖK Başkanı Yeni Üniversiteye Giriş Sistemini Açıkladı

YÖK Başkanı üniversite giriş sınavı ile ilgili yeni sistemi açıkladı.

Sözel Öğrenciler için TYT Sınavı

Sözel Öğrenciler için TYT Sınavı

TYT sınavına giren sözel bölümü öğrenciler hangi testlere dikkat etmelidir, hangi derslerden puan alabilirler.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?
Özeldersalanı Logo
350+ kategoride 35.000+ öğretmen, hemen ders al! İlk dersin ücretsiz 😍
hemen ders al!
İlk dersin ücretsiz 😍
Öğretmen Bul