Sınava Hazırlık Sürecinde PES ETME!

Yazar: Bekir Ç. | 21.04.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1147
Sınava Hazırlık Sürecinde PES ETME!
S ınavlara hazırlık sürecinde muhakkak karşılaşmış olabileceğin çok önemli bir konu olan "Pes Etme" davranışıyla nasıl başa çıkabiliriz konusuyla ilgili bilgi vereceğim.

Merhaba değerli okuyucu,

Bu yazımda sana sınavlara hazırlık sürecinde muhakkak karşılaşmış olabileceğin çok önemli bir konu olan "Pes Etme" davranışıyla nasıl başa çıkabiliriz konusuyla ilgili bilgi vereceğim.

Pes Etme, bireyin herhangi bir konuda yapamayacağını düşünüp, çaba göstermemesi durumudur. Birey aynı işi tekrar tekrar yapıp, sürekli yanlış yaptığında, aynı durumlarda defalarca başarısızlık yaşadığında güvenini yitirip, o işi yapmayı bırakmaktadır. İşte bu bırakma durumu, pes etmek olarak açıklanabilir.

Peki biz özellikle sınav süreçlerinde yaşadığımız bu durumu nasıl atlatabiliriz?

  1. Hedefin hazır olmalı! Hedefine ulaşabileceğini kendine söylemen gerekir. (Ben yaparım, bu hedefe ulaşacağım.)
     
  2. Seçtiğin hedef ile ilgili resimler, afişler vb. şeyleri sürekli görebileceğin bir yerde bulundur. Bunlar senin hedefine odaklanıp, olumsuz düşüncelerden uzak kalabilmeni sağlayacaktır.
     
  3. Seçtiğin hedefte başarılı olmuş birçok insan vardır. Bu insanların yaşam öykülerini okuyup, onların resimlerini, çektikleri zorlukları ve bunların üstesinden nasıl geldiklerine dair bilgileri içeren metinleri masana yapıştırabilirsin. Böylelikle her pes ettiğinde inanılmaz zorluklar çeken bu insanların öykülerini hatırla ve pes etme!
     
  4. Geçmişten ders al ve ileriyi düşün! Unutma seni her zaman bir ileriye taşıyacak güç geçmişten aldığın en güzel dersler olacaktır.
     
  5. Bu adıma gelmişsen bil ki bu işin sonu başarıdır. Hadi ama kaç defa geleceksin buraya kadar. Güven kendine artık yokuşun hepsini çıkmak üzeresin bir bıraksan başa döneceksin. Sonra yine aynı hikaye sıkılırsın asıl, bırakma, başaracaksın!
     
  6. Kendine güvendin ve yokuşu tırmandın bravo sana evet sen yaptın bunu! Yapamam diyerek geldin ve başarıyorsun şu an. Devam et çok az yolumuz kaldı.
     
  7. İşte tüm bu zorlu yolda kendine söyleyeceğin bu kelimeler ve kendine alacağın ödüller sendeki pes etme davranışın üstünü örtecektir. Lütfen kendini ödüllendirmeyi unutma. Kendini ödüllendirdirmeyi kendi hediyelerine göre yapman daha iyi olur. Çünkü seni en iyi tanıyan sensin. Belki bir çikolata belki de bir sinema... Lütfen hediyenle beraber derslerini de unutma. :)
     
  8. Kendini ödüllendirdin ve kendine motivasyonunu artırıcı cümleler kurup, tam destek ile yolunda yürümeye koyuldun. Hedefine inanılmaz yaklaştın, hissediyorum. Sen de hissediyorsun değil mi? O kadar emeğin arkasındaki o büyük ödülün kokusunu. :)


     
  9. Bu adımda da ikinci planını unutma ve sabret. Çünkü bu kadar çabalayıp, yapamama ihtimalin çok küçük olsa da var. Bunun şokunu yaşamamak için de alternatif bir "B Planı" oluştur kendine. Unutma A planın %99 tutacaktır. Sen de buna göre B Planını %1 olarak düşün. Sabret bu yolun sonu çok güzel görünüyor.
     
  10. Evet ve artık başardın! Bravo sana. Yaparsın demiştim. İnandın, çabaladın ve yokuştan inip başarınla kucaklaştın.

Tebrikleeeeer.

O zaman nice güzel başarılar dileyip, bu sohbetimize burada bir nokta koyuyoruz. :) Başarıların daim olsun.

Hoşca kal değerli okuyucu. :)

Matematik Öğretmeni - Psikolojik Danışman - Bekir Çiftçi

Etiketler

Yazar

Bekir Ç.

Merhaba, ben Bekir. Yıldız Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünden mezun oldum. Şu an online ve yüz yüze matematik dersleri, bireysel psikolojik deste...

Benzer Yazılar
Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğrencilerin sınav hazırlık süreçlerinde dikkat etmesi gereken önemli konuları sizler için eğitim uzmanı cevapladı. İşte tüm püf noktalar sizlerle

2024 KPSS ÖnLisans Konuları ve Soru Dağılımları

2024 KPSS ÖnLisans Konuları ve Soru Dağılımları

Kpss önlisans konuları ve en güncel soru dağılımları blogumuzda. 2024 KPSS önlisans çalışma planınıza bu bilgilere göre şekillendirebilirsiniz!

LGS Sınavına Hazırlık

LGS Sınavına Hazırlık

Lgs sınavına nasıl başarılı olunur. Lgs sınavına hazırlanan öğrenciler için yol haritası niteliğinde taktikler.

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye son 1 ay kala yapılması gerekenler nelerdir. Son 1 ay'da nasıl çalışmalısınız. Deneme çözmenin sınavınıza olan etkisi nelerdir? Haydi çalışma zamanı!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?