Sıfırdan Almanca Öğrenmek İçin Ne Yapılmalıdır

Yazar: Yasin G. | 21.04.2021 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 9126
Sıfırdan Almanca Öğrenmek İçin Ne Yapılmalıdır
S ıfırdan almanca öğrenmek isteyenler için harika bir almanda dil öğrenmek kılavuzu hazırladık. Kendi başınıza almanca öğrenmeni püf noktaları burada!

Sıfırdan Almanca Öğrenmek İçin Ne Yapılmalıdır?
 

  1.   Almanca hangi dil ailesine mensup?
     

Almanca Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur. Doğal olarak bu dil ailesine mensup dillerin yapıları ile benzerlik gösterdiğinden aynı dil ailesindeki dilleri öğrenmede kolaylık sağlanır. Hint- Avrupa dil ailesine mensup diller ise; İngilizce, Rusça, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Hintçe, Portekizce, Urduca vs. 

      2.  Almanca Hangi ülkelerde konuşuluyor?
 

Almanca Avrupa birliğinde birçok ülkede resmi dil, birçoğunda da azınlık dili olarak konuşulmaktadır. Avusturya, Belçika, Danimarka, İsviçre, Lihtenştayn, Lüksemburg, Almancanın konuşulduğu başlıca ülkelerdendir. Almanya çok göç alan bir ülkedir, Özellikle 1950’lerde Türkiye Almanya arasındaki misafir işçi anlaşması ile birçok Türk vatandaşı Almanya’ya göç etmiştir. Entegrasyonun temel kuralı entegre olunan toplumun dilini ve kültürünü öğrenmekten geçer. Haliyle Almanya’da yaşamaya başlayan Türkler de Almancayı öğrenmeye başlamıştı. Bu örnek dilin sadece topraklarında yetişen insanlar tarafından değil aynı zaman da canlı ve yayılan bir yapısı olduğunu tanımlamak için verilmiş bir örnektir. Bu şekilde Almanca birçok göçmen ve azınlık tarafından öğrenilen ve öğrenilmeye devam eden bir dildir. Çok konuşulan dillerden biri olduğu için de en çok merak edilen ve okullarda da seçmeli olarak öğretilen bir dildir. Yani sadece Almanların yaşadığı ülkelerde değil, aynı zamanda Türkiye ya da başka ülkelerde gerek Alman okullarında okullarda gerekse devlet okullarının bazılarında öğretilmektedir. 

  1. Almanca öğrenmek zor mu?
     

Birçok öğrenci Almanca öğrenmeye başlarken bu dilin dipsiz bir kuyu olduğu yanılgısına kapılır. Kaba taslak bir bakışla, cümle yapıları, bileşik kelimeler, dildeki cinsiyet ayrımı gibi farklılıklar sanki bu dili öğrenmeye bir ömür yetmeyecekmiş gibi hissedenler bile var.  Fakat Almancayı sıfırdan öğrenmeye başladığınızda, adım adım giderken o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Hakkınızı yemeyelim, elbette çok kolay bir değil. Fakat anlattıkları kadar da değil. Öncelikle eğer İngilizce biliyorsanız Almanca öğrenirken daha çok eğleneceğiniz kesin. Çünkü İngilizce ve Almanca yukarıda da bahsettiğimiz üzere aynı dil ailesinden gelmekte. Almanca kelime dağarcığının yaklaşık %40'ı İngilizce kelime dağarcığına benzer, bu da İngilizce bilenler için iyi bir haber!

Telaffuz da düşündüğünüzden daha basittir ve kolayca tanınabilir desenler sayesinde dilbilgisi almak kolaydır. Birkaç ipucu ve püf noktası ile birlikte, her zaman Almanca öğrenebilirsiniz.
 

  1. Nasıl hızlı Almanca öğrenebilirim?

  • Sizi motive edecek sağlam bir neden bulun.
     
  • Dilin tüm temel yapısını iyice öğrenmeye çalışın.
     
  • Dildeki gelişmelere açık olun; günlük konuşma dili, espriler, deyimler vs.
     
  • Her gün pratik yapın. Mümkünse, ana dili Almanca öğretmenler olanlarla konuşun.
     

        5. Sıfırdan Almanca öğrenmek ne kadar sürer?
 

Bu sorunun ilk cevabı “nasıl ve ne sıklıkla çalıştığınıza bağlı” olacaktır. Eğer düzenli bir çalışma programı hazırlar ve her gün eksiksiz pratik yaparsanız yaklaşık 30 haftada Almancayı öğrenmeniz mümkün. Gözünüze uzun bir süre mi geldi? Öyleyse yaklaşık 90 hafta süren Japonca ile kıyaslayabilirsiniz. Almanca öğrenmeyi eğlenceli bir hale getirirseniz süreç zulme dönüşmeden bitecektir.

  1. Doğru öğretmeni bulun! 

İlk başlarda sizin için doğru öğretmeni bulmak zor olabilir. Hatta süreç içinde birkaç öğretmen değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunların hepsi sizin öğrenme tarzınızı bulmanızda yardımcı olacaktır, moralinizi bozmayın. Sadece her öğretmende en baştan başlamak gibi bir hataya düşmeyin. Yoksa ilerlemeniz mümkün olmaz. Her öğretmenden kendinize katarak ilerleyin. Karşınıza çıkacak tüm seçenekleri değerlendirirken pes edip bırakmamak için motivasyon nedeninizi sık sık hatırlayın. İşiniz için mi, hobi olarak mı yoksa içinde yaşayacağınız topluluk için mi? Sebebiniz her ne ise bunu sık sık hatırlayın. 
 


 

Mümkünse çevrenizde Almanca meet-up gruplarına katılıp elinizden geldiğince pratik yapmaya çalışın. Böylece gruplardaki native konuşmacılarla da bire bir sohbet etmek imkanını olur. Yanı sıra online almanca dersleri, online görüşmeler de ayarlayabilir ve haftalık olarak pratik yapabilirsiniz.  Dilin asıl olayı olabildiğince hayatınızı sarmasıdır. Kelimeleri ezberlemektense kelimeleri hayatınızın her alanına yayabilirsiniz. Örneğin kapı, buzdolabı, pencere gibi kelimeleri ezberlemektense Almanca isimlerini etiketlere yazıp yapıştırarak her gördüğünüzde pekiştirirsiniz.  

Doğru öğretmenin faydasına son kez daha değinirsek; düzenli olarak pratik yapıyorsanız, ancak hatalarınızı düzeltecek bir öğretmeniniz yoksa, muhtemelen öğrenmenizi en üst düzeye çıkaramayacaksınız. Dili en üst düzeye çıkarmak için kendi başınıza tutarlı bir çalışma ile birlikte bir öğretmen ile çalışın ve Almanca öğrenme şansınızı daha hızlı optimize edin.
 

Almanca Dil Seviyeleri
 

A1 Seviyesi : Almanca öğrenmenin en temel seviyesidir. Başlangıç seviyesi olarak sayılmaktadır.

A2 Seviyesi : Kendini ve ihtiyaçlarını anlatabilecek kadar konuşma yapabilme seviyesidir. Genelde almanca özel dersler sayesinde birçok kişi kısa sürede bu seviyeye gelmektedir.

B1 Seviyesi : Yurtdışına kolayca seyahat edebilir ve ve seyahat sırasında oluşacak sorunların tüm üstesinden gelebileceğiniz seviyedir. Gramer ve cümle yapılarına bu seviyedeki kişiler hakimdir.

B2 Seviyesi : Uzman olduğunuz alanda alanında uzman kişilerle konu tartışabileceğiniz bir seviyedir. Yurtdışında sürekli iş yapan kişilerin kesinlikle minumum b2 seviyesinde almanca düzeylerinin olmasını tavsiye etmekteyiz.

C1 Seviyesi : Kelime dağırcığı oldukça geniş ve bir almanla dahi rahatlıkla fikir alışverişi yapabileceğiniz seviyedir. Zengin ve uzun makaleleri dahi okuyabilir ve geliştirebilirsiniz.

C2 Seviyesi : Bu seviyede almanca ile ilgili okuduğunuz anladığınız her şeyi zorlanmadan geliştirebilirsiniz. Hiç bilginizin olmadığı karmaşık konularda dahi almanca içerikleri kolaylıkla okuyabilirsiniz.

Almanca kitap önerileri almak isteyenler linkten makalemizi inceleyebilirler :) 

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Bir Dili Öğrenirken

Bir Dili Öğrenirken

Yeni bir dil öğrenmenin yaşı yoktur. Bir dili konuşabilmek ile o dili öğretmeyi bilmek arasında ciddi bir fark vardır. Yeni bir dil öğrenirken izlenilecek adımlar nelerdir.

Fransızca Öğrenmenin Püf Noktaları, İpuçları

Fransızca Öğrenmenin Püf Noktaları, İpuçları

Fransızca öğrenmenin püf noktaları ve ipuçları sizler için hazırladık. Sıfırdan fransızcayı kendi kendine öğrenmeye hazır mısın!

Kendi Kendine Rusça Öğrenmek İçin En İyi Yöntemler

Kendi Kendine Rusça Öğrenmek İçin En İyi Yöntemler

Rusça öğrenmek için nereden başlamalıyım. Sıfırdan rusça öğrenmek istiyorum, kendi kendime rusça öğrenmenin püf noktaları nelerdir.

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Deutsche sprachprüfung für den Hochschulzugang hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar blogumuzda.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?