Robotik Kodlama kısaca, esasen bir robotun veya bilgisayar programının okuyup uygulayabileceği yazılı talimatlardır. Robotik kodlamada amaç, sonuçlanmak istenen işin robot aracılığıyla belirlenip kodlamanın amacına uygun şekilde yapılmasından sonra robota iletilmesidir. Robotik, öğrencilerin, görev tamamlanana ve robotun hareketleri başlangıçta amaçlandığı gibi gerçekleştirilene kadar deneme yanılma sürecinden geçerken düşüncelerini gerçek bir şekilde görmelerini sağlar.
Günümüzde en çok önem gösterilen bir eğitim kavramı STEM'dir. Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik anlamına gelen STEM, bu disiplinlerin müfredatlar arası olduğunu kabul eder, çünkü bu disiplinlerden birini diğerlerini birleştirmeden öğretemezsiniz. Okullarda STEM öğretmenin kolay bir yolu olduğu için kodlama çok popüler hale geliyor.
*STEM ile ilgili yazmış olduğumuz yazımıza ve STEM özel ders veren öğretmenlere bu linkten ulaşabilirsiniz : https://www.ozeldersalani.com/stem-egitimi
Bugün Kodlamayı Nasıl Kullanıyoruz
Kodlama artık her yerde. Günlük olarak kaç elektronik ürün kullandığımızı düşündüğünüzde, kodlamanın hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini çabucak anlarsınız. Mikrodalgamızı, aracımızı, telefonlarımızı, televizyonumuzu ve banka kartımızı her kullandığımızda kodlama becerilerimizi kullanıyoruz. Ancak bunları okulda kullanmıyoruz, bu yüzden sınıflarımızda kodlamayı nasıl öğretiriz?
Birlikte çalıştığınız robotun türüne bağlı olarak, görsel tasarım, makine mühendisliği, desenleme, dönüşümler, Kartezyen ızgaralar, yön, cebir vb. öğretebilirsiniz. Robotik biliminin en önemli kısmı, robotun size işinizle ilgili gerçek ve anında görsel bir şekilde geri bildirim vermesidir. İşinizi doğru yaparsanız robot istediğinizi yapacaktır.
Kod yazarken, öğrenciler bir robota hangi hareketleri gerçekleştireceklerini söylemek için hem sorgulayıcı hem de kapsamlı düşünmeli ve kodun doğru olduğundan emin olmalıdır. Bir kod parçasının düzgün çalışabilmesi için kesin ve spesifik olması gerekir ve çoğu zaman olmasa da ilk seferinde mükemmel değildir. Bir kod hatasız değilse, robot hareket etmeyecektir. Mücadele, problem çözme, aracılık duygusu ve işbirliği (ikili olarak çalışırken) yoluyla sebat, bu tür projelerle teşvik edilir, teşvik edilir ve başarılır.
Robotik için programlama becerileri Programlama, robotikte çalışmak için geliştirilecek önemli bir beceridir. Bu yüzden bilgisayar programcılığına hayli önem verilmelidir.
Robotik kodlama eğitimi ülkemizde son yıllarda STEM eğitim sistemin erken okul döneminde öğretilmeye başlamasıyla ciddi bir farkındalık kazanmıştır. Okul öncesi robotik kodlama eğitimleri çocukların vizyonlarını bu yöne çekmek için ilk adımdır. Hızla artan yapay zeka çalışmaları ve buna bağlı gelişen ihtiyaçlar robotik kodlama eğitimini gerekli kılmıştır. Robotik kodlama gerek üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerinde gerekse robotik kodlama kursunda ve özel derslerde öğrenilebilmektedir. Yanı sıra robotik kodlama atölyelerinde de kodlama eğitimi ve robotik eğitimi dersleri alınabilir. Bu alanda çalışabilecek eleman sayısını artırmak robotik kodlama eğitmen eğitimi ile de ilgilidir. Çünkü kalifiye eğitmenler yetiştirilemezse bu alanda eğitim görecek kişiler de başarısız olurlar.
Robotik kodlama öğrenmek size birçok meslek için kapı açar. Yapay zekanın elimizin altındaki telefonlarda dahi olmasıyla birlikte gitgide yayılan ve kaçınılmaz bir alan olduğu aşikar. Aynı şekilde kodlama bilmek teknolojiye yön vermek demektir. Site kurmak gibi temel ticari getiriler dışında daha da ileriye gidebileceğiniz mükemmel bir alana yönelmek sizin elinizde. Sitemizde hem ana branşı hem de yan branşı robotik kodlama olan birçok eğitmen ders vermektedir. Bunlardan size uygun olanı belirleyip ders almak için sitemize “ders almak istiyorum” seçeneği ile kaydolarak şehrinizdeki eğitmenlerden kriterlerinize uygun olana bizzat ders talebi atabilir ya da genel bir ders talebi paylaşarak robotik kodlama üzerine ders veren tüm eğitmenlerin ilanınıza uygunluk durumlarına göre size dönmelerini bekleyebilirsiniz. Ayrıca eğitmenlere yapılan yorumlara ve eğitmenlerin yazmış oldukları blog yazılarına da bakarak alanlarıyla ilgili araştırmaları ve görüşlerini de öğrenmiş olursunuz.
Online ve yüzyüze derslerin fiyatları aynı olmamakla birlikte yüz yüze eğitimin fiyat aralığı 60-200 TL’dir. Online dersler genellikle yüz yüze derslerden daha uygundur. Fiyatların belirlenmesi eğitmenin deneyimleri, tercih edilirlik oranı, şehir, eğitim geçmişi ve ders sürelerine bağlıdır. Özel Ders Alanı’nda bütçenize uygun bir eğitmen bulmak çok kolaydır. Çünkü sitemizde farklı birçok eğitmen bulunmaktadır.
Robotik kodlama dersleri ilgili bölümlerden mezun, bu alanda kendini yetiştirmiş ve ders verebilecek kapasitedeki herkes tarafından verilebilir. Daha önceden başarıyla tamamlanmış bir robotik kodlama kursu sertifikası ile de eğitmen olarak hizmet verebilirsiniz. Bu alanda ders almak isteyen bir çok öğrenci adayının ilk kontrol ettiği sitelerden biri Özel Ders Alanı’dır. Siz de bu ailenin bir parçası olarak ders vermek istiyorsanız sitemize “ders vermek istiyorum” seçeneği ile kaydolarak gerekli alanları doldurmalı ve öğrencilerize ulaşmalısınız. Profilinizi doldururden daha önceki deneyimlerinizden, tamamladığınız kurslar/eğitimlerden ve dersleri nasıl işlediğinizden bahsetmelisiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızda Özel Ders Alanı’nı etiletleterek yapacağınız paylaşımlar ve sitemizde yazacağınız blog yazıları da sizi üst sıralara taşıyacaktır.
hocamız çok iyi çok memnunum
Öğretmen : Codeakademim K.hocamızdan çok memnunuz ders anlatımı çok iyi ve çok iyi iletişim kuruyor
Öğretmen : Codeakademim K.Hoca çok iyi ve dersler bire bir yapılıyor oğlum anlamadığı şeyleri rahatlıkla sorabiliyor ders kaydı alınması da iyi bir olay ders tekrarı yapıyoruz
Öğretmen : Codeakademim K.