Problem Çözümü Nasıl Olmalı?

Yazar: Raziye Sude Ç. | 07.06.2022 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 354
Problem Çözümü Nasıl Olmalı?
P roblem çözme nasıl olmalıdır? Problem çözme aşamaları nelerdir?

Güncellenen eğitim sisteminde görüyoruz ki sınav sistemine beceri temelli sorular hakim. Durum böyle olunca akıllarda hep bir soru işaretimiz var? Eğitimimiz bu sınav sistemi için uygun mu? Yıllardır matematiğin sayılardan oluştuğunu düşünür herkes. Oysa günlük hayatta yaşadığımız çözmemiz  gereken pek çok  problem vardır. Matematiği de bunun gibi düşünebiliriz. Bir sorun var ve düşünerek muhakeme yapıyoruz ve çözüm yöntemi bularak problemi çözüyoruz. Örneğin günlük hayatta aldığınız bir üründen memnun kalmadınız ve iade etmek istiyorsunuz bunun için neden memnun kalmadığınız açıklarsınız ardından ürünü değiştirirsiniz. Beceri temelli sorular da bunun gibidir nedeni ve olay örgüsünü çözüp istenilen sonuca ulaşırsınız.

Peki problemleri çözmek bu kadar basit mi? Tabi ki de değil çünkü problemi anladıktan sonra ancak aktif bir şekilde soruları çözebilirsiniz. Bu sebeple birinci altın kuralımız problemi anlamak olmalı. Eğer problemi anlamazsanız rota kuzeyi gösterirken güneye gidersiniz. Problemi anladıktan sonra sorunum ne ve neye ihtiyacım var gibi soruları kendimize sormalıyız. Ardından çözüm yöntemiyle problemde istenilen sonuca ulaşmalıyız. Problem çözme teknikleri başlıklı makalemizi mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz. 

Bir problemi çözerken işlemlerde kaybolmak yerine problemi anlamak en önemli adımdır. Problemi anlamazsak tekrar okumalı ve sınav anında sakin kalmalıyız. Çünkü panik sınavda soruyu hem çözüm hızımızı yavaşlatır hem de bizi yanlış yönlendirebilir. En yaygın önyargılardan biri de uzun olan problemin çözümünün de uzun olması. Aslında olay okuduğunu anlamadan ibaret bu sebeple öncelikle uzun soru gördüğünde korkmadan önce okuduğunu anlamaya çalışmalısın. İnanın bazen 1 paragrafı okuduktan sonra tek bir işlemle soruyu çözebilirsin. Ön yargılar bizi a noktasından b noktasına ulaştırmaz. Online matematik derslerine ihtiyacın varsa sayfamızdan en iyi öğretmen araştırması yapabilirsin.

Bir diğer konu ise matematiğe olan ön yargı. Ama öğretmenim sorularda şekil var bu beni korkutuyor diye şikayetler duyuyorum genelde. Aslında şöyle bir gerçek var görsel soru metinini destekler ve daha rahat somutlaştırabiliriz. Örneğin bir dikdörtgen biçimindeki levhanın kenar uzunluklarını şekil üzerinde verirsek bu anlamamızı daha kolaylaştırır. Bu sebeple lütfen şekillerden korkmayalım. Başka bir sık karşılaşılan durumlardan biri ise şu yapılan işlem hataları. Bazen acele etmek sınavı yetiştirmemize yardımcı olsa da daha riskli bir durum var yanlış yapmak o sebeple her işlemimize sakince kontrol esilmesi herkesin yararına olur. Hayatta karşılaştığınız tüm problemleri çözmeniz dileğimle sevgiler...

Etiketler

550

den Başlayan Fiyatlar


Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.

130.535 Aktif Öğrenci - 89.923 Tamanlanan Ders

İçindekiler
Yazar

Raziye Sude Ç.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü 2019 yılı mezunuyum. 2018 yılında öğrenci değişim programı ile 6 ay Almanya'da ikamet ettim. 2019 yılında ...

Benzer Yazılar
Blaise Pascal Kimdir?

Blaise Pascal Kimdir?

Ünlü fizikçi ve matematikçi Blaise Pascal kimdir? Blaise Pascal'ın hayatı ve buluşları blogumuzda..

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

2024 KPSS Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

Kpss matematik konularını ve 2024 KPSS matematik soru dağılımlarını sizler için hazırladık. Bu yazımız sayesinde matematikte 27'de 27 yapabilirsiniz.

Kitap Okumanın Matematiğe Olan Etkisi

Kitap Okumanın Matematiğe Olan Etkisi

Bireylere en büyük tavsiyem, hayal gücünüzü geliştirecek, sizi düşünmeye sevk edecek kitaplar okuyun.

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik Net Arttırma Yöntemleri

TYT Matematik ne attırma yöntemlerini ve ipuçlarını uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?