Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Yazar: Suay S. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 6489
Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?
P aragraf sorular nasıl çözülür? Paragraf soru çözümlerinde hızınızı artıracak ve netlerinizi artıracak püf noktaları sizler için hazırladır.

Bu yazımda her öğrencinin öğrencilik hayatı boyunca korkulu rüyası haline gelen paragraf sorularının çözüm tekniklerinden bahsedeceğim. Konuyu incelemeden önce dikkat etmemiz gereken noktalardan biri paragraf sorularına bakış açımız. Her ne kadar birçok öğrenci paragraf sorularına sınavda çözmesi gereken sorularmış gibi baksa da aslında paragraf ve metinler, günlük hayatımızda okuduğumuz haberlerden dergilere kadar hayatımızın birçok alanında. Sonuç olarak yapmamız gerekenlerden bir tanesi de paragraf sorularına bir ‘zorunluluk’ olarak yaklaşmamak.

Bu nedenle paragraf sorularını çözme tekniklerini temel olarak iki basamakta toplamak mümkün. Paragraf sorularında çok yanlık yapıyorum ne yapmalıyım diyorsanız bu iki basamak tam size göre!

1.Adım: PARAGRAF SORULARI İÇİN ALT YAPI OLUŞTURMAK

Okuma alışkanlığı kazanmak:

Öncelikle paragraf sorularını daha iyi anlamak ve daha hızlı çözmek için mutlaka okuma alışkanlığı edinmemiz gerekiyor. Okuma alışkanlığı, bize paragraf sorularını daha hızlı çözmemizi sağlayacak aynı zamanda okuduğumuzu daha iyi bir şekilde anlayarak ‘paragrafın başını okurken sonunu unutuyorum ‘ sorunumuzu ortadan kaldıracaktır.

Okuma alışkanlığı konusunda özellikle dikkat etmemiz gerekenlerden biri de deneme okumaya özen göstermek. Paragraf sorularının çok büyük bir kısmı denemelerden oluşmakta. Bu nedenle deneme okumak, paragraf sorularındaki anlatım biçimlerine aşina olmamıza ve sorunun aslında bizden ne isteyebileceğini hızlı bir şekilde tahmin etmemize olanak sağlayacaktır.

2.Adım: PARAGRAF SORULARINA YAKLAŞIM

İlk olarak paragraf sorularını çözerken yapmamız gereken soru kökünü dikkatli bir şekilde okumak ve sorunun bizden ne istediğini anlamak. Özellikle ‘yanlıştır/çıkarılamaz/değerlendirilemez’ gibi olumsuz soru kökleri, sınav heyecanı dolayısıyla gözden kaçmaya çok müsait olduğundan, sonrasında pişmanlık yaşamamak adına soruyu çok iyi bir şekilde irdelememiz gerekiyor.

Soru kökünü okuyup sorunun bizden ne istediğini anladıktan sonra şıklara gözdirmemiz gerekiyor. Böylece şıklar kısmen de olsa aklımızda kalacağından, paragrafı okurken bize tanıdık gelen cümlelerin altını çizerek yanlış şıkları daha rahat bir şekilde eleyebiliriz.

Şıklara göz gezdirdikten sonra sıra geldi paragraf metnini okumaya. Burada da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise paragrafı okurken her cümlenin altını çizmemek. Eğer tüm cümlelerin altını çizersek tekrar şıklara döndüğümüzde bizim için gerekli olan bilgileri bulamayacak bu nedenle de paragrafın içinde kaybolma sorunuyla karşı karşıya geleceğiz. Bu nedenle sadece şıklarla benzerlik gösteren cümlelerin altını çizmek bizim işimizi daha da kolaylaştıracaktır.

Bu adımları izleyerek paragraf sorularını çözerken hızlanabilir ve netlerimizi istediğimiz noktaya getirebiliriz.

Sonraki yazıda görüşmek üzere.

Hukuk Fakültesi Öğrencisi - Suay Didar Süman

Etiketler

550

den Başlayan Fiyatlar


Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.

130.535 Aktif Öğrenci - 89.923 Tamanlanan Ders

İçindekiler
Yazar

Suay S.

AKADEMİK GEÇMİŞ İlköğretim dönemimde sınav sisteminin değişmesinin ardından SBS ye girdim ve puanım 500 üzerinden 485 olmakta beraber önemli bir yüzdelik dilimdeydim.Hem il...

Benzer Yazılar
Okuma Alışkanlığı Sınavı Kazandırır

Okuma Alışkanlığı Sınavı Kazandırır

Okuma alışkanlığının önemi nedir? Okuma alışkanlığı kazanmak için planlanması ve uygulanması gereken kriterler.

Paragraf Sorularında Fulletecek Taktikler

Paragraf Sorularında Fulletecek Taktikler

Paragraf sorularını fullemek isteyenler buraya! Uzman Türkçe öğretmenimiz paragrafta ful yapmanın püf noktalarını sizler için kaleme aldı.

Paragraf Sorularında Başarıyı Getirecek Taktikler

Paragraf Sorularında Başarıyı Getirecek Taktikler

Paragraf sorularında başarılı sonuç almak mı istiyorsunuz? O halde tam size göre makale hazırladık! Paragraf sorularını fullemek için ne yapmalıyım?

Yorumlar (2)
Makaleyi beğendin mi ?
D

Daria Weronika S.
Cevap Yaz 22 Nisan 2021

Çok faydalı güzel bir yazı olmuş teşekkürler.


Cevap Yaz 19 Haziran 2020

Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık