P aragraf sorularını fullemek isteyenler buraya! Uzman Türkçe öğretmenimiz paragrafta ful yapmanın püf noktalarını sizler için kaleme aldı.
Merhaba gençler, bugün sizlerle çağımızın sınav denilince korkulu rüyası olan paragraf sorularının çözümüyle ilgili bazı bilgiler paylaşacağım.
Siz de hazırsanız başlayalım. :)
Paragraf sorularını çözerken en çok ihtiyacınız olan motivasyonunuzu korumak. Bunun için de “yapamıyorum, olmuyor, anlamıyorum” gibi düşünceleri zihninizden atmaya çalışarak başlamanız faydalı olacaktır. Siz de tahmin edersiniz ki özellikle paragraf sorularını hatasız çözebilmek; insanın sakin olmasına, zihninin bir sürü başka şeylerle dolu olmamasına ihtiyaç duyar. Bunu çözdükten sonra esas konuya; yani taktiklere gelirsek paragraf netlerini yükseltmek ve hız kazanmak için her gün en az 40 paragraf sorusu çözmelisiniz. Elbette bu bir süreç 40 yalnızca bir başlangıç. :) Paragraf çözmeyi bir alışkanlık haline getirdiğiniz an itibari ile bu sayısı 50,60,70’lere kadar çıkacaktır. Bu alışkanlık size çok büyük fayda sağlayacaktır. Paragraf sorularını bir anda çözmek gibi bir kural koymayın kendinize; çünkü alışma sürecinde soruları çözerken baş ağrısı, sıkılma gibi fiziksel ve ruhsal faktörler peşini bırakmayacaktır, ardından da paragraf çözmek sizin için bir eziyete dönüşeceği için bu alıkanlıktan daha da uzaklaşacaksınız. Bu sebeple soru çözümünüzü günün belli saatlerine yaymanızda fayda var. Böylece günün farklı saatlerinde bu soru çözüm olayını tekrarlamış olacaksınız. İlk olarak birden yüklenmek yerine azar azar; ama düzenli olarak her gün paragraf sorusu çözmek size büyük avantaj sağlayacaktır. Sorularınızı tamamen sessiz bir ortamda çözmeniz sizin en ufak bir ses akışında bile dikkatinizin dağılmasına yol açacağı için kendinizi mekan konusunda kısıtlamaksızın her ortamda odaklanarak çözme deneyimi edinmeye çalışın. Paragraf sorularını yalnızca TYT-AYT düzeyi kaynaklardan değil KPSS, DGS ve özellikle de ALES düzeyi kaynaklardan ve çıkmış sorulardan da çözmeniz sizi bu anlamda başarıya ulaştıracak ve zamanı daha iyi yönetebilmenizi sağlayacaktır.
Süreç içinde soru çözümünüzü yalnızca paragraf ile sınırlamayarak TYT denemeleri çözüp kendinizi gerçek bir sınav ortamında hissetmenizde fayda var.
En çok kafa karıştıran sorulardan biri şudur: “Soruyu okumaya paragraftan mı başlayayım, soru kökünden mi yoksa şıklardan mı?” İlk taktik, soru kökünden başlamak olmalı gençler; zira kök sorunun bizden ne istediğini anlamamızı sağlayacaktır. Özellikle soru kökü olumsuz bir ifadeden oluşuyor ise (değinilmemiştir, yer verilmemiştir, çıkarılamaz...) paragrafta neyi aramamız gerektiği ile ilgili bize büyük fayda sağlayacaktır. Malum bir işi hangi amaçla yaptığımızı biliyorsak o işi yapmak bizim için daha da kolaylaşacaktır. Bu yüzden önce soru kökünü okursanız paragrafı okurken otomatik olarak beyin onu anlamaya ve çözmeye odaklı okuyacaktır. Daha sonra şıkları okursanız, paragrafın az çok ne ile ilgili olduğunu ve nasıl bir dili olduğunu çözersiniz; ancak ben bu taktiği pek kullanmıyorum ve öğrencilerime de tavsiye etmiyorum; çünkü şıkları okuduğunuzda aklınızda kalan kısmını paragrafta aramaya çalışırken metnin bütününü kaçırmanız olası olacaktır.
Bir sonraki yazımda kısa ve uzun paragraflarda ana fikir ve yardımcı fikirleri bulmanın püf noktalarını sizlerle paylaşacağım.
den Başlayan Fiyatlar
Türkçe öğretmenine ihtiyacın mı var? Hemen tıkla öğretmenleri incele, online derse başla!
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
126.974 Aktif Öğrenci - 84.709 Tamanlanan Ders
Elif H.
2014 yılından bu yana çeşitli özel ve devlet kurumlarında ara sınıf ve sınav hazırlık grubu öğretmenliği yaptım. 8. ve 12. sınıflarda Türkçe ve Edebiyat alanlarında sınav kazand...
Paragraf sorular nasıl çözülür? Paragraf soru çözümlerinde hızınızı artıracak ve netlerinizi artıracak püf noktaları sizler için hazırladır.
Paragraf sorularında başarılı sonuç almak mı istiyorsunuz? O halde tam size göre makale hazırladık! Paragraf sorularını fullemek için ne yapmalıyım?