MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ÇALIŞMA HAYATINDA BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI

Yazar: Suat C. | 10.01.2022 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1107
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN EĞİTİM-ÖĞRETİM VE ÇALIŞMA HAYATINDA BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARI
M AKİNA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ, ÇALIŞMA HAYATI, BAŞARILI OLMANIN PÜF NOKTALARINI BLOG YAZIMIZDAN İNCELEYEBİLİRSİNİZ.

Günümüzde hemen her üniversitenin Bölüm açmasının ardından birçok Makine Müh. adayı piyasada kendine iş bulma konusunda zorlanıyor. Bu bağlamda eğer Makine Mühendisi olmaya karar verdiyseniz piyasada bir adım öne geçebilmek için lise yıllarından itibaren kendinize yatırım yapmanız gerektiğini unutmayınız.

Eğitim-Öğretim hayatı boyunca dersi derste anlamak çok önemlidir. Bu bağlamda derslere devam akabinde günlük ders tekrarı yapılmalıdır. Günümüz teknolojik imkanlarında ders anlatım videolarından da pekâlâ yararlanılabilir. Hatta İngilizceniz yeterliyse sınırsız ders videolarına ulaşmanız zor olmayacaktır. Burada dersi iyi anlamada bir başka yol sınıf arkadaşlarına bildiği kadarıyla da olsa o dersi anlatmaktır. Ders anlatırken takılan noktalar ortaya çıkacak ve bunlara bakıldığında eksiklikler daha iyi bir biçimde tamamlanacaktır. 

Eğitim-Öğretim hayatı boyunca yabancı dil olarak mutlaka İngilizceyi ve özellikle de Teknik İngilizceyi iyi bir biçimde öğrenmelisiniz. Aynı zamanda bir dil daha öğrenmeniz işe alımlarda tercih edilmenizin ve başarılı olmanızın önünü açacaktır. Ancak Makine Müh. alanında ileri ülke dillerini de öğrenmeniz yararlı olacaktır. Bu bağlamda Almanca, Rusça, Fransızca, Japonca ya da Çincede kötü seçenekler değildir. Makine Mühendislerden her zaman bildiklerinden yeni bilgiler üretmeleri ve mesleki yeniliklere açık olmaları beklenir, bu konuda yabancı dil bilgisi gerçekten çok önemli bir konudur.

Bir Makine Müh. adayı veya çalışanı için iletişim becerisi de çok önemli olup, bu bağlamada eğitim hayatı veya mezuniyet sonrası ´´ Halkla İlişkiler İletişim´´ vb. gibi dersleri alması yararlı olacaktır. 

Bir Makine Mühendisi adayının kendi alanında teoride öğrendiği birçok bilginin pratikte nasıl uygulandığını görmesi için stajlar çok önemli olmakla birlikte, sadece staj döneminde pratik bir şeyler öğrenmeye çalışırsanız iş piyasasına çıktığınızda oldukça zorlanabilirsiniz. Bu bağlamada staj dışında da tatil dönemlerinde belirli alanlarda pratik çalışmalarda bulunmak faydalı olacaktır. 

Erasmus ve AIESEC gibi öğrenci değişim programlarını tercih etmeye çalışılmalıdır. Yurtdışına çıktığınız zaman "döndüğümde ya derslerimi saymazlarsa" korkusuna kapılmamalıdır. Yurtdışındaki eğitim ve mühendislik alanlarında neler yapıldığını gözlemlemek çok önemlidir. Kısa süreli gözlemler bile bu noktada alanınıza bakışınızın değişmesini sağlayabilecektir.

Alanınızda uzman kişilerle iletişime geçmekten, soru sormaktan korkmayın. Alanınızla ilgili fuarlar, seminerler, toplantılar, sempozyumlar, webinarlar vb. etkinliklere mutlaka katılmaya çalışınız. 

Koronavirüs döneminde de LinkedIn üzerinden ağınızı genişletmeye başlamanızda fayda var. Alanınızdaki firmaları takibe alıp fuar tarihlerini buradan gözlemleyebilirsiniz. Yine firmaların yaptığı etkinlikler ve yeni ürünler konusunda hep güncel kalırsınız. Takip ettiğiniz firmada çalışan mühendislerle de iletişime geçebilirsiniz, bu da çok önemli bir konu olup, insanlar zamanla sizdeki ışığı fark edebilirler.

Makine Mühendisleri Hangi Programları Bilmeleri Gereklidir?
 

Makine Mühendisliği işlemlerinin başlangıcı bilgisayar ortamında oluşturulan hesaplama, tasarım, analiz, modelleme ve simülasyonlarla başlamakta olup, günümüzde bilgisayar programları mühendislikte büyük kolaylıklar sağlamakla kalmayıp, kariyer açısından da önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda Makine Mühendisliği alanında Analiz ve Simülasyon amaçlı olarak yaygın olarak kullanılan programlardan en önemlileri Office Programları(özellikle Word, Excel, PowerPoint), CAD/CAM/CAE/PLM/CADD/BIM Yazılımları, Matlab, AutoCad, Solidworks, Catia, Siemens NX, Autodesk Alias Ailesi, ProEngineer ve Ansys’dir. Bu analiz ve simülasyon programlarından ne kadar fazla bilirseniz o kadar iş bulma veya işinizde terfi etme şansınız artacaktır. 

Bu analiz ve simülasyon programlarına ilave olarak Pascal, C, C++, C#, Java, Basic, Fortran, Delphi, Python gibi bilgisayar programlama dillerinin öğrenilmesi de çok önemlidir. Makine Mühendisliği çok fazla sayıda dalları olan bir çınar olup, her mühendisin kendi dalına uygun en önemli programı öğrenip geliştirmesi gerekir. Burada bahsedilmeyen programlar olup ve teknolojinin gelişmesiyle gelecekte yeni programlarla da karşılaşacağımız için Makine Mühendisi kendi dalındaki güncel olayları takip etmelidir.

Etiketler

Yazar

Suat C.

Erciyes Üniv. (16 yıl), İTÜ (4 yıl) ve İnönü Üniversitesi (14 yıl) olmak üzere toplam 34 yıllık akademik tecrübeye sahip, emekli Prof. Dr. Makina Yük. Müh. unvanlı öğretim üyesi...

Benzer Yazılar
Genetik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Genetik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Genetik mühendisliği nedir, ne iş yapar? Genetik mühendisliği olmak için neler yapmalıyım? Genetik mühendisliği iş imkanları nelerdir? Tüm soruların cevabı makalemizde!

Temel Mühendislik Derslerinin Makina Müh. ve Diğer Müh. Bölümlerindeki Önemi

Temel Mühendislik Derslerinin Makina Müh. ve Diğer Müh. Bölümlerindeki Önemi

Temel Mühendislik Derslerinin Makina Müh. ve Diğer Müh. Bölümlerindeki Önemi oldukça büyüktür.

Yazılım Mühendisliği Nedir? Taban Puanları Ne Kadardır?

Yazılım Mühendisliği Nedir? Taban Puanları Ne Kadardır?

Yazılım mühendisliği nedir? Yazılım mühendisliği hangi üniversitelerde var, taban puanları ne kadardır? Merak etttiğiniz tüm soruların cevapları blogumuzda.

Bilgisayar Mühendisliği 2022 Taban Puanları

Bilgisayar Mühendisliği 2022 Taban Puanları

2022 bilgisayar mühendisliği taban puanları ve sıralamalarının en güncel hali için liste toparladık. Bilgisayar mühendisliği kazanmak isteyen öğrenciler buraya..

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?