Kötü Çocuk Yoktur

Yazar: Çağla Ö. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 641
Kötü Çocuk Yoktur
K üçük yaşlardaki çocuklar, sıkıntı hissettikleri durumlarda ne yapacaklarını daha öğrenmediğinden için o an nasıl ifade edebiliyorsa içinden gelen dürtüleriyle hareket ederler.

"Benim dünyamda kötü çocuk yoktur. Hassas, kafası karışmış, zor duygular ve dürtülerle baş etmeye, duygularını ve ihtiyaçlarını ifade etmeye çalışan bunu da o an yapmayı ne kadar biliyorsa o şekilde yapan çocuk vardır."

J. Lansbury

Çocuğun 0-6 yaş karakterinin büyük kısmını oluştuğu dönemdir.

Çocuğunuz tutturma, ağlama, sesini yükseltme,yere atma, takıntılar, ben yapacağım diye tutturmalar, inatlaşma, ani tepkiler, bitmeyen ağlamalar, söz dinlememe, tersini yapma gibi davranışlar gözlemleyebilirsiniz. Onun bu davranışlarının altında mantığının kavrayamadığı somutlaştıramadığı durumlar, duygular, öfke ve üzüntü hayal kırıklığı gibi bir çok duygu üstelik bu duygularla nasıl başa çıkacağını da bilmiyor. Bir yandan da dışarıdan engellemeler, sınırlamalarda geliyor.

Özellikle küçük yaşlardaki çocuklar, sıkıntı hissettikleri durumlarda ne yapacaklarını daha öğrenmediğinden bizim gibi sözel ifade edemediğinden o an nasıl ifade edebiliyorsa içinden gelen dürtüleriyle hareket ederler. İfade edebildiği kadar kendini ifade etmeye çalışır. Size çok saçma görünen bir şey için ağlayabilir, küsebilir. Bizim için mantıksal açıklamalarla anlamlandırdığımız her şey onun dünyası için büyüktür. Bu durumda yaşadığı zorlukları düşünebiliyor musunuz? Kendinizi ifade edemediğinizde ya da gördüğünüzü kendinizce şekilde ifade ettiğinizde karşıdaki insanın sizi anlamadığını tatmin edilmeyen geçiştirmelerle sizi başından yolladığını düşünün. Nasıl hissedersiniz iyi düşünün eminim çocuğunuzda kendi yansımalarını göreceksiniz. Bu zorluklarda ona yol gösteren,yardımcı olan onu hayata hazırlayan anne babalara büyük önem düşmektedir.

Öneriler:

  • İnatlaşan çocuğun dikkatini başka yöne çekmek.
  • Hayır diye ısrar ediyorsa “Sen yapamazsın” dememek.
  • Geniş alanlar tanıyın bağımsızlık çabalarını destekleyin.Kendi çaba sarf ederek öğrensin ve inatlaşmayı bıraksın.
  • Zorlamayın. Yapmak istemiyorsa sen hazır oluncaya kadar bekliyorum.
  • Öfkesini kontrol edin. Sakin, göz temesı, davranışın farkında olduğunu ama aldırış etmediğinizi bilsin. Öfkesi dikkat çekmek için silahı olmasın.
  • Seçimler sunun. Banyo etmek istemiyorsa biz çocuk banyo ediceğiz demeyin, banyo vakti tavşan gibi zıplayarak mi gitmek istersin, yoksa bir uçak gibi mi?
  • İnatlaşmayın. Bazı durumlar da anne de kendi doğrularını yaptırmak için inatlaşır kaçının, sen bilirsin kelimesini sık sık kullanın.
  • Enerjisini atabileceği aktiviteler. Bol bol dışarı çıkın, sevdiği aktiviteler yapın.

Sınıf Öğretmeni - Çağla Öğretmen 

Etiketler

Yazar

Çağla Ö.

Çocukları çok seven eğitime gönul veren bir öğretmenim. Öncelikle ilk ders değerlendirme yaparak seviye belirleme, eksikleri tespiti, gelişim yaşına uygun,Okula destek,okuma yaz...

Benzer Yazılar
ÇOCUKLARI DİKKATE ALIN!

ÇOCUKLARI DİKKATE ALIN!

Çocuklar karşılaştıkları olayları o kadar basit ve masumane yorumluyorlar ki işte o an onlara hayran olmamak ve bu durumdan etkilenmemek elde değil.

Hata ve Yanlış

Hata ve Yanlış

Hata ve yanlışlarımız hayatımızın her evresinde oluyor. Önemli olan onları değiştirip, değiştirmediğimiz.

Çocukların Gelişimi İçin Ailelerin Dikkat Etmesi Gereken Konular

Çocukların Gelişimi İçin Ailelerin Dikkat Etmesi Gereken Konular

Çocuklarımızın hayatta başarılı bir birey olması için anne babaların mutlaka bilmesi ve uygulaması gereken konular nelerdir.

Robotik Kodlama Eğitimi Nedir? Okullarda Kodlama Eğitimin Önemi

Robotik Kodlama Eğitimi Nedir? Okullarda Kodlama Eğitimin Önemi

Robotik kodlama nedir? Robotik kodlama eğitimin faydaları nelerdir. Robotik kodlama ile ilgili bilmeniz gereken her şey blogumuzda

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?