ITEP Sınavı Nedir? ITEP Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Yasin G. | 27.03.2023 - 6 dakikalık okuma. Görüntülenme: 9861
ITEP Sınavı Nedir? ITEP Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İ tep sınavı nedir? İtep hangi konuları içerir? İTEP sınav örnekleri ve bilinmesi gereken tüm detaylar blogumuzda..

Yaşınız kaç olursa olsun şayet bulunduğunuz konum size yeterli gelmiyorsa sürekli yetilerinizi artırırsınız. Özellikle uluslararası bağlantısı olan bir şirkette çalışıyorsanız yabancı dil şarttır. Bunun yanında günümüzde pek çok firma personel alımı yaparken birden fazla yabancı dil bilen personellere öncelik veriyor. Çünkü globalleşmiş dünya düzeni içerisinde gerek bireysel gerekse kurumsal varlığını sürdürebilmek için büyük avantajlar sunuyor. Bir İngilizce öğretmeni olarak TOEFL, IELTS ve ITEP sınavı hakkında çok fazla soru alıyorum. Bu sertifikaların birbirine göre avantajları, nasıl hazırlanılacağı, geçerli olduğu yerler gibi sorularla muhatap oluyorum. itep online dersler almak için linkten başvuru yapabilirsiniz. 

Bunun yanında yetişkinler bile sınav korkusunun verdiği endişe içinde gireceği sınav hakkında en küçük detaylara da vakıf olmak ister. Bu sınava girmeyi düşünenlerde de durum aynıdır. Bugüne kadar pek çok kişiye bu konuda yardımcı olmaya çalıştım. Tecrübe ve bilgilerimi bir yazıya dökme düşüncesi de diğer merak edenlerle de faydalı olma düşüncesiyle oluştu. İşte size ITEP sınavı hakkında bilinmesi gerekenler;

ITEP Sınavı Nedir?
 

Dil yeterliliğini ölçen birçok sınav türü vardır. Her sınavın kabul edilirliği de farklı farklıdır. Aynı zamanda sundukları avantajlar, soru şekilleri ve puanlama sistemleri de farklıdır. İsmini “International Test of English Proficiency” kelimelerinin baş harflerinden alan ITEP sınavı İngilizce dili yeterliliğini ölçen bir sınavdır. Uluslararası geçerliliğe sahip bu sınav farklı ticari ihtiyaçları karşılamak amacıyla tasarlanmıştır.

ITEP sınavı Kanada, ABD, Almanya ve Fransa’da lisan ve lisansüstü programlar tarafından kabul edilmektedir. Üniversite seviyesindeki İngilizce dil yetilerini ölçer. Özellikle bu ülkelerde bu dil seviyesini kabul eden yüzlerce üniversite ve kurum bulunmaktadır. Diğer ülkelerdeki geçerliliği de gün geçtikçe artmaktadır. Sınavlar ise ITEP tarafından yetkilendirilen birçok üniversitedeki sınav merkezinde yapılmaktadır.

Bu sınava girmek istiyorsanız müracaatlarınızı ITEP web sayfası üzerinden 7/24 yapabilirsiniz. Ancak öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekir. Ardından ise sınav merkezlerinden size uygun olanı seçerek web sitesi üzerinden müracaat edebilirsiniz. Sınava gireceklere şunu belirtmekte fayda var diye düşünüyorum. Üniversite düzeyindeki bir dil yeterlilik sınavı olduğu için sorular elbette bu düzeydedir. Business kanalı için tasarlanan bir sınav olması da farklı ihtiyaçlara yönelik olmasını amaçlar. Dolayısıyla bu sınava gireceklerin bu çeşitliliği ele alarak hazırlanması gerekir.

ITEP Hangi Konuları İçerir?
 

ITEP sınavı uluslararası ticari ilişkileri olan firmaların personel alımlarında öncelikli tuttuğu bir sertifikadır. Çünkü iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmıştır. İki farklı şekilde hazırlanan bu sınav, Business Plus ve Business Core olarak iki kategoriye ayrılır. Business Plus İngilizce dili konusundaki bütün iletişim becerilerini ölçer. Bu becerilerden okuma, dinleme ve gramer bölümleri özellikle bilgisayar programları tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. Yazma ve konuşma bölümleri de yine alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilir.

ITEP Business Core ise ITEP Business Plus’a göre biraz daha kolaydır. Çünkü adayların işin ihtiyaçlarına cevap vereceği şekilde İngilizceleri olmasını hedefler. Bu sınavın konuları gramer, okuma ve dinleme bölümlerinden oluşur. Yani yazma ve konuşma becerilerine dair sorular içermez. Bunun yanında farklı amaçlar için geliştirilmiş ITEP testleri vardır ve elbette içerik olarak farklıdır. Örneğin Placement sadece dil okulları ve kursları Tarafından öğrencilerin seviyelerini belirlemek için yapılır. Diğer ITEP test tiplerini ise sıralamam gerekirse;

  • ITEP Intern
     
  • ITEP Au Pair
     
  • ITEP Hospitality
     
  • ITEP Slate Core
     
  • ITEP Placement
     

Farklı sektörlerin beklentilerine cevap vermek amacıyla tasarlanan bu sınav türlerinde, sınav süresi ve elbette sınavın içeriği farklıdır. İşte bu yüzden hangi sektör ve amaçla bu sertifikayı almanız gerekiyorsa ona göre sınava girmeniz gerekir. Haliyle de her sınav türünün hazırlığı da detay gerektirir. Bunu da ancak bu alanda tecrübeli eğitmenlerle yapabilirsiniz.

ITEP Sınavı Ne İşe Yarar?
 

ITEP sınavı özellikle yurtdışında kariyer planları olanlar veya uluslararası ticaret yapan firmalarda çalışacaklar için müthiş fırsatlar sunar. Kanada, ABD, Almanya ve Fransa’da pek çok kurum tarafından kabul edilmesiyle, özellikle bu ülkelere dair akademik eğitim ve kariyer planları olanlar tarafından girilir. Bunun yanında bu ülkelerdeki firmalarda sıkı ticari ilişkileri olan çok uluslu firmalarda personel alımı yaparken bu sertifikayı baz alır. Ayrıca benim gibi İngilizce öğretmeni iseniz ve iş İngilizcesi yeterlilik sınavları konusunda eğitim vermek istiyorsanız buna yönelik sınav türüne girerek sertifikalandırmanız gerekir.

ITEP Belgesi Nerelerde Geçerlidir?
 

Bu İngilizce dil sertifikası yukarıda da değindiğim gibi başta bu dört ülkede olmak üzere birçok ülke tarafından da kabul gören bir dil sertifikasıdır. Hangi ülke ve kurumların bu belgeyi kabul ettiğini görmek için güncellenen listeyi ITEP web sitesinden görebilmeniz mümkün. Öyle ki iş dünyası tarafından TOEFL sınavına göre geçerliliği gün geçtikçe artmaktadır. Hatta bazı görüşlere göre ileri yıllarda özellikle iş dünyasında TOEFL sınavını bile sollayacağı yönünde görüşler çoktur.

İTEP Kaç Yıl Geçerlidir?
 

Bu İngilizce dil yeterlilik sınavının diğer dil yeterlilik sınavlarına göre en önemli avantajı belki de geçerlilik süresidir. Çünkü ITEP sınavı için belirlenen bir geçerlilik süresi yoktur. Yani aldığınız an yeni bir düzenleme çıkmadığı sürece iş ömrünüz boyunca kullanabilirsiniz. Ancak şu noktada şöyle bir detay vardır. Bilindiği gibi dil yetileri kullanılmadığı sürece körelebilmektedir. Bu yüzden bazı kurum ve şirketler dil yeterlilik sertifikanızın yeni olmasını ister. Mesela belgenizin 2 yıllık olmasını ister ve öncesini kabul etmez. Böyle bir durumda şirketin veya kurumun isteğine göre yeniden sınava girmek zorunda kalabilirsiniz.

İş dünyasında yerini korumak isteyen her birey ve şirket personel alımlarında yeni dünya düzenine ayak uymak zorunda. Buradan yola çıktığımızda ITEP sınavı bu düzen içerisinde elzem bir ihtiyaçtır. Eğer sizde çevremdeki birçok öğrencim ve arkadaşım gibi uluslararası bir kariyer planlıyorsanız bu detaya özen göstermelisiniz. Bu belgeyi alabilmek için ozeldersalani.com gibi bu konuda ihtisaslaşmış eğitimcilerle eğitim veren bir kurstan ders almalı ve öyle hazırlanmalısınız. Böylelikle hedeflediğiniz kariyer ve geleceğe ulaşabilirsiniz.

Öneri: IELTS Sınavı Nedir? başlıklı makalemizde ielts sınavına dair tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.  Aynı zamanda Marmara Üniversitesi tarafından hazırlanılan İTEP bilgilendirme klavuzuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://ydil.marmara.edu.tr/itep

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
İngilizce Sunum Kalıpları Nelerdir?

İngilizce Sunum Kalıpları Nelerdir?

İngilizce sunum nasıl yapılır? İngilizce sunuma giriş cümlelerin nelerdir? İngilizce sunum kalıpları ve sunum hazırlama teknikleri sizlerle.

Ücretsiz İngilizce Kitap Okuma Uygulamaları: E-kitap Severler İçin En İyi Seçenekler

Ücretsiz İngilizce Kitap Okuma Uygulamaları: E-kitap Severler İçin En İyi Seçenekler

Ücretsiz İngilizce kitap okuma uygulamaları ile kütüphanenizi genişletin. Cool Reader'dan Moon+ Reader'a, her seviyeden öğrenci ve kitapsever için uygun, kullanıcı dostu arayüzlere ve zengin format desteğine sahip çözümleri sizin için listeledik!

IELTS'te Başarılı Olmak İçin İpuçları: Sınavda Yüksek Puan Alın

IELTS'te Başarılı Olmak İçin İpuçları: Sınavda Yüksek Puan Alın

IELTS'te yüksek puan almak için ipuçları ve bilgiler. Sınav formatı, puanlama, pratik yapma, sınav günü ve stresle başa çıkma gibi konularda rehberlik.

Can ve Could Yardımcı Fiilleri Nasıl Kullanılır

Can ve Could Yardımcı Fiilleri Nasıl Kullanılır

Can ve Could yardımcı fiilleri nasıl kullanılır? Can ve Could fiillerinin cümle içerisinde kullanım örnekleri. Örneklerle can ve could yardımcı fiilleri sizlerle!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?