İngilizce Dinlediğimi Anlamıyorum Neden?

Yazar: Merve A. | 26.05.2022 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1319
İngilizce Dinlediğimi Anlamıyorum Neden?
İ ngilizce dinlediğimi anlamıyorum neden? sorusuna cevap arıyorsanız tam sizlik bir makale. İngilizce dinlediğinizi anlamanızı güçlendirecek püf noktalar.

          Okullarda yıllarca İngilizce eğitimi görmemize rağmen bir çoğumuz bir dizi, film veya video izlediğinde hatta İngilizce’nin konuşulduğu bir ülkeye gidip birisi ile iletişim kurmaya çalıştığında karşısındaki kişinin dediklerinden tek kelime anlamamakta. Konuştukları kişiden daha yavaş ve tane tane konuşmasını, bazen duraklamasını ve kelimeleri bizlere okulda öğretildiği “standart” şekliyle telaffuz etmesini bekledikleri sıkça görülür. Peki bunca yıllık eğitime rağmen neden bunu yaşarız? Neden İngilizcede dinleme yaparken konuşulanları anlayamayız? Cevabı aslında çok da zor değil; okullarımızda öğretmenlerimiz ve ders kitaplarımız genellikle öğrencileri gerçek hayattaki diyaloglara ve dinlemelere hazırlamaz. İngilizce özel ders almak için sayfamızdan öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Okullarda öğrencilerden yapmaları beklenen dinleme alıştırmaları genellikle aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Resmi, dikkatle ifade edilmiş bir dil
     
  • Sesli okunan yazılı metinler
     
  • Ses kayıtları
     
  • Daha sonra cevaplanacak yazılı anlama soruları
     
  • Metin veya dinleme amacı hakkında önceden bilgi sağlamayan etkinlikler 
     
  • Öğrencilerin metindeki her şeyi anlamalarını bekleme

          Bu alıştırmalar, çoğu konuşma, röportaj, ders, alışveriş veya talimat alma gibi yüz yüze etkileşimli durumlarda gerçekleşen ve aşağıdaki özellikleri gösteren gerçek hayattaki dinlemeyi simüle etmede başarısızdır:

  • Gerçek hayattaki dinlemede konuşmalar tipik olarak resmi olmayan, günlük konuşma tarzındadır. 
     
  • Gerçek hayattaki dinlemede konuşmalar doğaçlamadır, önceden yüksek sesle okunmak üzere yazılmamıştır. Hazırlanmış yazılı metni duyabileceğimiz birkaç durum vardır, örneğin televizyon veya radyo haberleri, havaalanı duyuruları veya makalesini okuyan bir öğretim görevlisi, ancak bunlar doğaçlama konuşmalardan çok daha nadirdir.
     
  • Gerçek hayattaki dinlemede genellikle konuşmacıyı görebiliriz. İstisnalar, telefonda olduğumuz (video olanaklarının olmadığı) veya radyo dinlediğimiz durumlardır.
     
  • Gerçek hayattaki dinlemede duyduğumuz şeye hemen hemen her zaman gerçek zamanlı olarak yanıt veririz, daha sonra değil.
     
  • Gerçek hayattaki dinlemede tam bilgiyi bilmesek bile, konuşmacımızın ne tür bir konu ile ilgili konuşacağı hakkında bir fikrimiz olur ve normalde gerçek hayattaki dinlemede bilgi almak, kişisel bir ilişki geliştirmek, eğlenmek vb. gibi bir amacımız vardır.
     
  • Gerçek hayattaki dinlemede nadiren her şeyi anlamamız gerekir. Özü veya bilmemiz gereken belirli bilgileri anlamak için dinlememiz yeterlidir.
     

               Bu sebeple İngilizcede dinleme becerimizi geliştirebilmemizin temel noktalarından birisinin doğal konuşmaları dinlemek olduğunu söylemek yanlış olmaz. İnternet sayesinde anadili İngilizce olanların ve yabancı dil olarak İngilizce konuşan kişilerin doğal konuşmalarını bulabileceğimiz birçok kaynak var. Bunlardan bazıları Youtube videoları, diziler, filmler, televizyon programları, sokak röportajları ve Ted konuşmaları olabilir.       

Ayrıca online İngilizce dersleri sayfamızdan öğretmen araştırması yapabilir ve konuşmanızı geliştirebilirsiniz.

Bu kaynaklardan birini seçtikten sonra yapmamız gereken aşağıdaki 5 adımı takip etmek olacaktır: 

  1. Dinleme kaynaklarını kendi seviyenize uygun olacak şekilde bulmaya çalışın. Seçtiğiniz kaynak sizin için fazla kolay ya da fazla zor olmasın.
     
  2. Seçtiğiniz dinleme kaynağını alt yazılı seçmeye çalışın.
     
  3. Seçtiğiniz konuşmayı birkaç kez dinleyin. Tekrar dinlemek ve notlar almak yeni kelimeler ve yeni gramer yapıları öğrenmeniz için de yardımcı olacaktır.
     
  4. İngilizceyi farklı aksanlardan dinleyin. İngilizce evrensel bir dil olduğundan dolayı İngilizceyi yalnızca İngilizler, Amerikalılar ya da Avusturalyalılar konuşmaz. Anadili İngilizce olmayan kişilerin konuştukları aksanlı İngilizceyi dinlemek telaffuz farklarını görmemize ve kulağımızın bunlara alışmasına yardımcı olur. 
     
  5. Olabildiğince çok dinleme alıştırması yapmaya çalışın. Unutmayın ki pratik yapmak sizi mükemmele yaklaştırır.

İyi çalışmalar!

Etiketler

Yazar

Merve A.

2 yıldır online ve özel dersler vermekteyim. 

Benzer Yazılar
Her Gün Yeni Bir Kelime

Her Gün Yeni Bir Kelime

Her gün yeni bir kelime öğrenerek, ingilizceyi kısa bir sürede öğrenebileceğinizi biliyor musunuz? İngilizce öğrenirken nelere dikkat etmek gereklidir?

Teknik Çeviri Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Teknik Çeviri Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Teknik çeviri nedir. Teknik çeviri yapılırken nelere dikkat edilmelidir. Teknik çeviriye dair bilinmesi gereken tüm bilgiler sizlerle.

2024 YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımı

2024 YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımı

YKS - YDT İngilizce Konuları ve Soru Dağılımına yazımızdan ulaşabilirsiniz. En güncel 2024 YDT Konuları öğrenmek için hemen inceleme yapabilirsiniz.

Neden İngilizce Konuşamıyoruz?

Neden İngilizce Konuşamıyoruz?

Dil öğrenme bir beceri ister ve bunun için de tekrar ve pratik yapmak gerekir. İngilizce öğrenmeni altın sırlarını?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?