Her Sene YKS ve LGS Zorlaşıyor mu ?

Yazar: Ekin N. | 20.11.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1300
Her Sene YKS ve LGS Zorlaşıyor mu ?
H er sene YKS ve LGS zorlaşıyor mu. Geçmiş seneler de yapılan YKS ve LGS zorluk analizleri sizlerle.

Merhaba değerli öğrenciler ve veliler

Sene bazında sınavları incelediğimizde sınav sorularının gittikçe daha da zorlaştığını, özellikle matematikte ki netlerin oldukça düştüğünü görüyoruz. Peki bunun nedeni ne ? Neden öğrenciler her sene aynı düzeydeki sınavlara girmek yerine daha zor sınavlara girmek zorunda kalıyorlar ?

Bu sebeplerden bazıları ; hızla artan öğrenci sayısı , nitelikli okulların belli sayıda öğrenci kabul etmesi , ekonomik nedenler gibi bir çok çeşitli nedenler mevcut. 

Şimdi birlikte yıllara göre LGS ve YKS analizi yapalım : 

2018 LGS; Bir kaç grafik ve görselin bulunduğu konuyu bilme, okuduğunu anlayabilme odaklı bir sınav

2019-2020 LGS; Tüm sorular görsele sahip, çıkarım yapabilme yeteneği beklentili sınavlar

2021 LGS ; Sorularının geçen yıla göre daha zorlayıcı olduğu ve  güçlü çeldiriciler içerdiği sınavdır. Özellikle soruların uzun olması, bazı soruların birden fazla kazanımı ölçen nitelikte hazırlanması öğrencileri zorladı. 

2018 TYT ; Matematik sınavında sorulan sorular çoğunlukla modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla hazırlanmıştır.

2019-2020 TYT ;  Bilgiden ve işlemden daha çok yorum yapmaya dayalı, günlük hayatla ilişkilendirilmiş sorular vardı.

2021 TYT; 2020 TYT' sini andırdığını ancak zorluk açısından daha çok belirleyici soru olduğunu söyleyebilirim. Bazı soruların ise matematiksel işlemlerden ziyade yorum yapılarak çözülmesi gerektiği görüldü.

LGS konularıTYT konuları ve Ayt Soru Dağılımı başlıklı makalelerimizde sınavlarda çıkan soruların konu dağılımlarını inceleyebilirsiniz. 

Analizler sonucunda üzülerek cevabım "EVET HER SENE SINAVLAR ZORLAŞIYOR.

Sizin de bildiğiniz üzere '' YENİ NESİL SORULAR " eğitim sisteminden önce sınavlar sadece işlem yeteneği üzerine kuruluydu. Fakat sistemin değişmesiyle bu sorular yerini okuduğunu anlama, analiz edebilme, doğru çıkarım yapma, anladığını görselleştirebilme, zamanı düzgün kullanabilme gibi bir çok kavramı içinde bulunduran sorulara dönüştü. Dönüşümün yaşandığı ilk bir kaç yıl öğrencilerin çok zorlanmasının nedeni o yıla kadar bu tarzda sorularla tanışmamalarıydı. Bu soru sistemiyle gördük ki sadece konuyu bilmek soruyu çözmeniz için yeterli olmadı. 

*Peki ne yapmalı, nasıl ilerlemelisiniz ? 

  • Bu soru tarzları ilk olarak size okumanın ne kadar önem arz ettiğini göstermiş olmalı. Okuduğunu anlamayan bir öğrenci kolay bir yeni nesil sorusu olsa da bu soru tarzını çözemez. 
     
  • Yeni nesil sorular alanında ilerleyebilmeniz için ikinci önemli konu küçük yaşlardan itibaren bu sorulara aşina olmak. Ne kadar çok yeni nesil soru çözersek beyin o kadar kendini bu sorulara adapte eder ve her bir soruda çözüm yapma hızınız artar.
     
  • Bunların dışında kaynak seçimi de oldukça önemli. Sınav sisteminden uzak kaynaklar sadece sizin işlem yeteneğinizi geliştirir fakat sizi sınav sistemine hazırlamaz.
     
  • Son olarak herkes kendi seviyesini analiz edip bu seviyeden çalışmaya başlamalı. Sürekli çok kolay sorulara çalışmak sizi geliştirmez olduğunuz yerde kalmanıza neden olurken, daha konuyu bilmeden zor soruları çözmeye çalışmakta size yenilgi duygusu yaşatır ve yapamadığınızı düşünüp daha çok önyargı yaratmaya sebep olursunuz.
     

Tolstoy unda dediği gibi “Bir insanı, bulunduğu mevki ile değil, göz koyduğu mevkiyle değerlendirmek gerekir.”

Hedeflerinize ulaşabilmeniz dileğiyle

Sevgiler

Etiketler

Yazar

Ekin N.

Sakarya üniversitesi Matematik bölümü mezunuyum.-İlk amacım matematiği öğrencilerime sevdirmek, net sayım çok az diyen birisine net sayısını nasıl arttırabileceğini göstermek.&n...

Benzer Yazılar
Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sınav Hazırlığı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğrencilerin sınav hazırlık süreçlerinde dikkat etmesi gereken önemli konuları sizler için eğitim uzmanı cevapladı. İşte tüm püf noktalar sizlerle

2024 LGS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

2024 LGS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

2023 LGS'ye girecek öğrenciler nasıl hazırlanmalıdır. LGS sınavına hazırlıkta öğrencilerin uygulaması gereken teknikler blogumuzda.

2024 KPSS ÖnLisans Konuları ve Soru Dağılımları

2024 KPSS ÖnLisans Konuları ve Soru Dağılımları

Kpss önlisans konuları ve en güncel soru dağılımları blogumuzda. 2024 KPSS önlisans çalışma planınıza bu bilgilere göre şekillendirebilirsiniz!

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye Son 1 ay Kala Yapılması Gerekenler

Yks'ye son 1 ay kala yapılması gerekenler nelerdir. Son 1 ay'da nasıl çalışmalısınız. Deneme çözmenin sınavınıza olan etkisi nelerdir? Haydi çalışma zamanı!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?