Merhaba değerli okuyucu,
Bu yazımda sana sınavlara nasıl hazırlanman gerektiğiyle ilgili bilgiler vereceğim. Öncelikle vereceğim bilgilerin gireceğin tüm sınavlarla ilgili olduğunu hatırlatmak isterim. (Okul sınavları, ösym sınavları, vb.)
- Peki nasıl hazırlanmalıyız?
- Günde kaç saat hazırlanmalıyız?
Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bu yazımda bulabilirsin.
Şimdi Sınava Nasıl Hazırlanmalıyım sorusuyla başlayabiliriz?
- Amaç belirlemen gerekir. Bu yolun nerede bitmesini istiyorsun? Öylesine ders çalışmak yok. :) Amaçlarını güzelce bir kâğıda yazıp, her zaman görebileceğin bir yerde sakla. Böylelikle onları gördükçe kendini motive etmiş olursun.
- Amaçların doğrultusunda ders çalışma programın olmalı. (Kendi kafanda düzenli uygulayacağın ya da kâğıtta yazılı bir program.) Bu programda ders çalışmaya ayırdığın gibi lütfen kendine de zaman ayır. Arkadaşlarınla sohbet et, gez, oyun oyna. Kısacası sosyal hayatın kesinlikle olsun. Bu sosyal hayat zamanı aslında beyninin dinlenme ve enerji kazanma zamanıdır. Başarının sırrı da tüm bunların merkezinde saklıdır.
- Bir B planın olsun. Bu B planı senin başaramama ihtimalini kapsar. Bu ihtimal tüm bu kuralları uyguladıktan sonra ne kadar düşük olacak olsa da ani bir şok durumunu önleyeceği için önemli. Örneğin A planı sınavı kazanmak için gerekeni yapmak olsun. B planı kazanamazsam şunları yaparım şeklinde olsun.
- A ve B planın hazır! Şimdi başlayabiliriz o zaman :) Tabi adım adım kurallara uyarak.
- Programına başlama günün, içinde bulunduğun gündür. Yarın başlarım deme! Sonuçta bugün de dünün bir yarını değil miydi?
- Programımıza başlarken aklımızda bulundurmamız gereken bir durum var;
"PES ETMEMEK" Unutma! Hiçbir başarı zorluk çekilmeden elde edilmez.
Zaten başarı olması için zorluk en büyük etmendir. Zorluk çekilmeden elde edeceğin başarının tadı gelip geçicidir. Kalıcı tad için zorlukları aşmaya devam. :)
- Pes etmediğin müddetçe muhakkak başarı elde edersin. Bunun için de büyük zorluklarla büyük başarılar elde etmiş insanların başarı öykülerini oku. Bunlar senin adapte olmanı sağlayacaktır. Hiçbir başarının tesadüf olmadığını, birçok zorluklar ile kazanıldığını göreceksin.
- Zorluklarla karşılaştığında bunları aşmak için bir yolun daha var. Sana iyi gelen şeyleri yap. O gün ders çalışmak istemiyorsan çalışma ama sadece o gün olsun. Bu ince çizgideki dengeyi iyi ayarlaman gerekecektir. O günü kafanın dinlenmesine ayırabilirsin. Sana iyi gelecek şeyleri en iyi bilen kişi sensin. O yüzden sana iyi gelenlerle meşgul ol. Kötü olanları zihninden çıkar!
- Bu adımda ise kaç saat çalışman gerekir ile ilgili konuşalım. Günde 6 saatten fazla çalışarak değil, verimli ders çalışarak başarılı olunur. O yüzden lütfen kendini tanı ve programında yapabileceklerine yer ver. Yapamayacaklarına yer vermek, sadece kendini kandırmaktır. Ortalama günde düzenli 2-3 saat çalışmak seni başarıya götürecektir. Buradaki düzenli kelimesi bizin için büyük önem taşıyor!
- Son olarak, kendine güvendin. Programın hazır. Programını olması gerektiği gibi hazırladın. A ve B planın da hazır. O zaman ne duruyorsun başlamak bitirmenin yarısıdır. Ben sana güveniyorum değerli okuyucu. Sen de kendine güven. Çünkü senin kendine güvenmenden daha önemli bir şey yoktur. Başaracaksın.