Eğitim ve Toplumsal Kalkınma

Yazar: MUSTAFA Ö. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1859
Eğitim ve Toplumsal Kalkınma
T oplumsal kalkınma da eğitimin gücü nedir. Gelişen teknolojinin eğitim sürecindeki rolü nelerdir. Eğitimin kalitesini yükseltmek için neler yapılmalıdır.

Eğitim, bireyin istendik davranışlar edinebilme süreci olduğundan... Bireyin hayata dair, talep - beklentileri -ihtiyaçları - katkıları noktasında karşılıklı etkileşim çerçevesinde teknolojinin hayatın olmazsa olmazı kaçınılmazdır.

Bilimsel ve teknolojik alanda yaşanılan gelişmeler, eğitimin kalitesini yükseltmek istendik davranışların kazanılması için, teknolojiyi önceliklemektedir. İnsanlık tarih boyunca zamandan ve emekten tasarruf yapmak için, teknolojiden hep yararlanmıştır. İnsanlık tarihini modernize eden teknolojinin günlük yaşamda, eğitimde, ekonomide, planlamada, sosyal yaşamda önceliği kaçınılmazdır.

Eğitim, toplumların kalkınmasında lokomatif görevindedir.

Kalkınma, refah, özgürlük, iletişim, barış sürecinde eğitim ve teknoloji bireyin ışığı olmuştur. Eğitim, insanlığın huzuru- barışı için önceliktir.

Teknolojinin Eğitim Sürecindeki Rolünü sıraladığımızda;

  1. Bilgiyi hızlı şekilde yayarız.
  2. Bireysel öğrenme ortamlarının hazırlanmasına yardımcı oluruz.
  3. Aktif öğrenmeyi gerçekleştiririz.
  4. Sorgulayan düşüncenin kazanılmasına yol açarız.
  5. Ortak çalışma ortamı sağlanır.
  6. Bireyler arası iletişimi geliştirir.
  7. Bilgi edinmede güdülenmeyi geliştirir.

Öğrenme sürecinde kullanılacak eğitim teknolojileri, öğretmen merkezli - araç - gereç ,yazı gereçleri, yazı tahtası, levhalar... Eğitim teknolojisi, elektronik ağ, telefon, radyo, TV, kaset, projektör, bilgisayar, internet, tepegöz, CD şeklinde... Eğitim sistemi, teknolojik şartlarla çok iç içe ilişki içerisindedir. Eğitimin, ekonomik - teknolojik ilke ve kurallarla paralellik içinde çalışması gerekir.

Eğitim, ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte insangücüne ihtiyaç duyar, kendi yapısını ona göre düzenler. Eğitim hizmeti olabilmesi, üretim için, çeşitli üretim bileşenleri kullanılmaktadır.

Sıralarsak, emek(insangücü), sermaye, teşebbüs ve teknolojidir. İnsangücünün, sıraladığımız bileşenlerin önünde olduğu bir gerçektir. Eğitimde, insan kaynağı eğitim olgusunun gerçekleşmesi için, birincil faktördür, öğretmende merkezdedir. Eğitimde amaç, teknolojiden faydalanarak kar amacı gütmeden ülkenin ihtiyacı olan insan kaynağını yetiştirebilmektir.

Eğitimsiz-teknolojiden uzak toplumlar, kaderine razı topluluklardır. Kalkınan toplumlar, eğitimde yeni ve nitelikli teknolojiyi takip edip kullananlardır. Eğitimde teknolojiyi, sosyal adalet ve fırsat eşitliği prensibinde kullanmalıyız.

Sınıf Öğretmeni - Mustafa Özdemirel 

Etiketler

Yazar

MUSTAFA Ö.

32 yıllık çok başarılı öğretmenlik.Samsun,İstanbul,Paris,Ankara tecrübeleri.Prensipli,şık,çevreci,sportmen,çocukları koşulsuz seven,genel kültürü çok iyi,empati kuran,hoşgörülü,...

Benzer Yazılar
Online Ders Nasıl Verilir? Online Eğitim Platformları

Online Ders Nasıl Verilir? Online Eğitim Platformları

Online ders nasıl verilir, online ders vermek için gerekenler nelerdir, online ders verme platformlarınını uzun bir araştırma sonucu bir araya getirdik. Online derslerinizde başarılar.

ClassDojo Nedir? Nasıl Kullanılır?

ClassDojo Nedir? Nasıl Kullanılır?

Classdojo nedir, nasıl kullanılır. Eğitimde classdojo kullanarak neler yapabilirsiniz. Classdojo sınıf içi etkileşiminizi sağlayın

Artificial intelligence - Yapay Zeka

Artificial intelligence - Yapay Zeka

Son günlerin en popüler konusu Yapay Zeka nedir. Tarihsel gelişimi nasıldır?

Eğitimde Teknolojiyi Nasıl Daha Aktif Hale Getirebiliriz?

Eğitimde Teknolojiyi Nasıl Daha Aktif Hale Getirebiliriz?

Neredeyse her alana giren teknolojiyi, eğitimde daha aktif nasıl kullanmalıyız. Fatih projesinin katkısı nedir?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?