Eğitim Koçu Nedir? Ne İş Yapar?

Yazar: Pınar Ö. | 10.01.2022 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1051
Eğitim Koçu Nedir? Ne İş Yapar?
E ğitim koçu nedir? Ne iş yapar? diye araştırma yapıyorsanız tam sizlik bir makale. Uzman eğitim koçumuz tecrübelerini ve çalışmalarınız sizler için hazırladı.

EĞİTİM KOÇU KİMDİR?
 

Çocuklarımız, hayatta en sevdiğimiz varlıklar ve hepimizin en hassas noktasıdır. Onları geleceğe hazırlamak tüm ebeveynlerin görevidir. Şu bir gerçektir; bu görevi yerine getirmek için deneme şansımız veya erteleme imkânımız yoktur. Bu görevi nasıl yerine getirebileceğimiz konusunda da o kadar farklı ve çelişkili yollar vardır ki bazen ne yapacağımızı şaşırırız.

Her insan bir potansiyele sahiptir. Bizler birer eğitimciyiz. Eğitimciler olarak da öğrencilerimizin potansiyellerini keşfedip onlara en kaliteli eğitimi vermek ve üst düzeyde fayda sağlamak isteriz. Ama bunun için eğitim formasyonumuz bazen yetersiz kalabilmektedir. Eğitim koçluğu gibi farklı donanımlara ihtiyaç duyarız ve bizlerde kendimizi yetiştiririz.


Profesyonel Koçluk, bireylerin kendileri için seçtikleri hedeflere ulaşmalarında performanslarını artırarak kaliteli ve etkin sonuçlar elde etmelerini hedefleyen mesleki bir yardım olarak tanımlanabilir. Koçluk, inandıklarımız ve yeteneklerimiz arasında ki ilişkiyi anlayarak “yapabilirim” düşüncesini ortaya çıkarmaktır. Koçluk, hedefe odaklanmaya ve bu hedefi gerçekleştirmemize yardım eder. Gerçek bir içsel özgürleşmenin sağlanmasında oldukça ekilidir. İçsel özgürleşme dediğimiz şey ise risk almayı, sorumluluk almayı ve kararlılığı ifade eder. Hepimizin içinde bulunduğu bir yaşam karmaşası vardır. Bu karmaşa içerisinde olayları daha objektif ve duygulardan arınmış değerlendirme yapılmasına yardımcı olur. Koçluk; sınırlı olmak, aciz olmak değildir. Aksine işlevin çok net bir şekilde ortaya konması demektir.

Başarısız çocuk yoktur. Sadece başarılı olacağı alanı keşfedilmemiş ve ona ulaşılamamış çocuk vardır. Her insan kendisine uygun ortam ve imkân sağlandığında mutlaka öğrenecektir. Her pazartesi başlayan ve salı günü sona eren diyetler, ders çalışma programları ve bunun gibi örnekler, “gerçek nedenini” bulamayan, dışsal motivasyon etkileri ile oluşturulan programlar neticesinde hayatımızda kısırdöngü şeklinde varlığını sürdürür. 

Harekete geçirmek pek çok insanın zorlandığı bir konudur. Kişinin gerçekten harekete geçebilmesi için gösterilecek havuçlar yeterli olmaz. Bir ivme kazandırabilmek ve davranışın yerleşmesi öncelikle kişinin bunlar hakkında düşünmesi ve farkına varması ile başlayacaktır. Pekiştireçler doğru yerde ve doğru zamanda kullanılmalıdır. Çocuğunuzu sınavdan yüksek not alıp karnesi çok iyi geldi diye değil bir süreci tamamladığı için ödüllendirin. Rüşvetçi anlayıştan uzak durun. Hatta öğrencinin zayıf notunu sadece bir not yükseltmesi bile bir hedeftir, ulaşılabilirdir. Basamakların adım adım çıkıldığını çocuğunuza gösterin.

Kişilerin hayatlarına doğru zamanda doğru dokunuşları yapmak çok önemlidir. Eğitim koçları bireylerin hayatlarında belki de bu işte en etkili olacak kişiler olacaklardır. Bende bir eğitim koçu olmaktan bu nedenle gurur duymaktayım. Bizler bireylerin unutamayacakları kişiler olmalıyız. Çünkü bizler onların hayatlarına dokunup onların kendilerini tanımalarına en büyük faydayı göstereceğiz.

   Şimdi gelin hep beraber Eğitim Koçluğu sürecimizde neler yapacağımıza bir bakalım :)
 

1.Adım: İLK GÖRÜŞME ve ANLAŞMA

   İlk görüşme oldukça önemlidir. Bu görüşmede beklenen ve amaçlar üzerine derin bir konuşma yapmaktayız. Süreçte uygulanacak faaliyetler hakkında sizi ve öğrencimi bilgilendirmekteyim. Hedeflere ulaşabilmek için ödenmesi gereken emek ve bedeller danışana hatırlatılacaktır. Önümüzde YKS ve LGS gibi bir sınav süreci varsa koçluk sürecinin sınavlar üzerinde ki olumlu sonuçlarından bahsedilecektir.

   Önyargılarımız, yöntemlerin işe yaramayacağını düşünmek zaman yönetiminde başarısızlığa neden olur. İşe iyi bir takım olacağımıza inanmakla başlamalısınız. Gerisi mutlaka gelecektir.

2.ADIM: PROGRAM HAZIRLAMA:

   Program hazırlama aşaması en önemli aşamamızdır. Yapılacak işin önemi zaman planlaması açısından çok önemlidir. Bunun için kendimize bazı sorular sorabiliriz:

  1. Eğer bu işle uğraşmaktan tümüyle vazgeçersem ne kaybederim?
     
  2. Ben bu işe gerçekten önemli olduğu için mi yoksa çevrem sebebiyle mi konsantre olmuş durumdayım?
     

   Bu sorulara verilecek yanıtlar, bize uğraşmakta olduğumuz işin ne kadar önemli olduğunu gösterecek ipuçları verecektir. Belirlediğimiz amaçlar doğrultusunda yapmamız gereken işlerin tamamlanma tarihlerini belirlemek, zamanı planlama konusunda önemli bir adımdır.

   Değişime açık, esnek bir çalışma programı yapmak, çalışılacak çok ders olduğunda bunun altında ezilmemek için gereklidir. En zor uygulayabileceğiniz karmaşık bir programdan ziyade, kolay yapabileceğiniz adımları çok iyi hesaplanmış bir program kesinlikle daha etkili olacaktır.

   Program hazırlarken en çok dikkat ettiğim husus öğrencimin kafa karışıklığını minimuma indirmek ve sınav tarihine yetiştiğinden emin olmaktır. Bunun için sınav tarihini kapsayacak genel bir program hazırlayıp bunu aylara bölmeyi tercih ediyorum. Aylık olarak tek tek tarihlerin yazdığı bir tabloda günlük çalışacaklarını, çözeceği testleri detaylı bir şekilde toparlıyorum. Tabloda neyin ne zaman biteceğini öğrenci gördüğü için programa olan inancı ve hedefe ulaşmadaki gerçekçiliği oldukça üst seviyelerde olmaktadır. 

Program örneğimden bir kesit buraya bırakıyorum: (YKS Hazırlık)

3.ADIM: DETAYLI TAKİP ve ÖDEV:

   Ödev yapmak bir alışkanlıktır. Alışkanlıkların oluşması içinde belirli bir süre ertelemeden aynı davranışı sergilemek gerekir. Ödev yapmanın aslında neye yaradığını anlamak önemlidir. Programda belirtilen ödevlerin düzenli takibi mutlaka yapılmalıdır. Haftalık düzenli görüşmeler bu alışkanlıkların kazanılmasında önemli rol oynar.

Eğitim Koçluğu ile alakalı detaylı sorularınız için profilimden benimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Ankara özel ders sayfamızdan konumunuza en uygun öğretmen araştırması yapabilirsiniz. Şimdiden iyi bir takım olmak dileğiyle :)

Etiketler

Yazar

Pınar Ö.

SERTİFİKALARIMEĞİTİM KOÇLUĞUVERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİDOĞRU ZAMAN YÖNETİMİÇOCUĞUNUZUN YAŞAM KOÇU OLUNPOZİTİF DİSİPLİN8 yıldır aktif olarak Fen Bilimleri, Fizik ve Matematik...

Benzer Yazılar
Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci koçu nedir, ne işe yarar? Öğrenci koçluğunun amacı nedir. Seanslık öğrenci koçluğu fiyatları ne kadar?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocuğunuzu Kendisiyle Yarıştırın

Çocukların kendi kapasitesinin farkına varıp iyileştirme, geliştirme gibi düzenlemelerle kendisini gerçekleştirmesi daha iyi olacaktır.

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Deutsche sprachprüfung für den Hochschulzugang hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar blogumuzda.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?