Dünyaca Ünlü Kemancılar Kimlerdir?

Yazar: Yasin G. | 14.11.2022 - 8 dakikalık okuma. Görüntülenme: 13660
Dünyaca Ünlü Kemancılar Kimlerdir?
D ünyaca ünlü kemancılar kimlerdir? Keman çalmanızda size motive olacak çalışmalarıyla ismini ünlü kemancılar listesine ismini yazdıran kemancılar blogumuzda.

Tartışılmaz şekilde günümüzdeki en popüler çalgı aletlerinden birisi de kemandır. Kemanın sahip olduğu ün ve popülerlik ise beraberinde insanların ünlü kemancılar kimdir sorusunu sormasına sebep olmaktadır. Hemen hemen bütün müzik türlerinde büyük bir öneme sahip olan keman, senfonilerden pop müzik kültürüne, saraylardan sokaklara değinen birçok farklı kültürel ortamda kendine yer bulmayı başarmıştır.

Bu yazımızda, yüzlerce yıldır popülerliğini hiç kaybetmemiş; hatta her geçen yıl daha da fazla kişiye ulaşmayı başaran keman hakkında merak edilen bütün sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Hazırladığımız liste sayesinde dünyaca ünlü keman virtüözleri kimlerdir öğrenerek; bu nadide enstrümanı hak ettiği şekilde icra eden sanatçıları daha yakından tanıyacaksınız.

Dünyaca Ünlü Kemancılar Listesi;
 

  • Niccolo Paginini
     
  • Antonio Vivaldi
     
  • David Oistrakh
  • Arcangelo Corelli

  • Farid Farjad
     
  • Suna Kan

 

 

Online keman dersleri almak için sayfamızdan en iyi eğitmenlerimizi inceleyebilirsiniz. 

Dünyaca Ünlü Keman Virtüözleri
 

Birçok insan açısından ünlü piyanistleri sayabilmek kolay gibi gelse de iş keman gibi yaylı enstrümanlara gelince biraz zorlaşabilmektedir. İster besteci ister orkestra şefi isterse de bu güzel enstrümanı icra eden bir virtüöz olsun; dünya genelinde üne sahip birçok ünlü kemancı bulunmaktadır. Barok, klasik, jazz, rock veya pop... Bu müzik türlerinden hangisine ilgi duyuyor olursanız olun; keman bütün müzik türlerine zerafet ve şıklığını katarak, dinlediğiniz müziği daha da doyulmaz bir tada kavuşturmaktadır. Kaleme alacağımız bu yazı sayesinde ünlü kemancılar hakkında öğrenmek istediniz bütün bilgilere ulaşacaksınız.

Listemize geçmeden önce şunu da dile getirelim ki; listede herhangi bir sıralama bulunmamakta, dünya genelinde üne sahip keman sanatçıları karışık olarak verilmektedir. Şimdi dilerseniz gelin listemize geçelim.

Niccolo Paginini



Bütün dünyada büyük şöhrete sahip ünlü kemancılar denilince ilk akla gelen virtüözlerden birisi, İtalyan sanatçı Paganini’dir. 19. yüzyılda öne çıkmayı başaran birçok ünlü kemanist olsa da Paginini, müzik dehası sayesinde adını tarihe yazdırmayı başarmıştır. 1782 yılında İtalya Cenova’da dünyaya gelmiş olan sanatçı, daha henüz beş yaşındayken babası sayesinde mandolin çalmayı öğrenerek müziğe başlamıştır.

Yedi yaşına bastığında ise keman çalmayı öğrenmiştir. On bir yaşındayken ilk konserini vererek, ileride adından daha sık bahsettireceğini küçük yaşta kanıtlamıştır. 23 yaşına bastığında ise çevresinde eşsiz bir virtüöz olarak tanınmaya başlayan sanatçı; Londra, Paris, Milan ve Viyana gibi önemli şehirlerde konserler vererek ünlü kemancılar listesine adını yazdırmıştır. Ayrıca müzik yeteneği sadece kemanla da sınırlı değildir. Kompozitör ve gitarist olarak da ilgileri cezbetmeyi başarmıştır. 1834 senesinde hayata gözlerini yuman ünlü keman sanatçısı, ardında birçok kapriçyo, sonat ve konçertolar bırakarak adını tarihe yazdırmayı başarmıştır.

Antonio Vivaldi

Ünlü kemancılar listesinde Vivaldi’ye yer vermemek düşünülemez. Konçertonun babası olarak tarihe geçen sanatçı, 1678 yılında Venedik’te dünyaya gelmiştir. Barok tarzında klasik müzik besteleriyle üne kavuşan virtüöz, aynı zamanda rahiptir. Çevresinde Kızıl Rahip olarak da tanınan Antonio Vivaldi, hayatı boyunca beş yüzden fazla konçerto besteleyerek kırılması zor bir rekora imza atmıştır.

Dört Mevsim konçertoları adlı eserini ise bilmeyen yoktur. Dünyaca ünlü kemancılar kimlerdir? Bu soru sorulduğunda ilk akla gelen isimlerden olan büyük sanatçı, 1741 yılında Viyana şehrinde hayata veda etmiştir. Arkasında bıraktığı eserler ise günümüzde popülerliğini hala korumaktadır.

David Oistrakh

Ünlü kemancılar listemizin bir diğer önemli sanatçısı ise Ukrayna asıllı, Rus keman virtüözü David Oistrakh. 20. yüzyıldaki en iyi kemancılardan birisi olarak anılmaktadır. Vivaldi gibi erken yaşlarda müziğe atılan Oistrakh, henüz daha 5 yaşındayken keman çalmaya başlamıştır. 16 yaşına geldiğinde ilk konserini verirken hem keman çalmış hem de Odesa Senfoni Orkestrası’nı liderlik etmiştir. Ünlü sanatçı 1935 senesine geldiğinde daha 26 yaşında olmasına rağmen Moskova Konservatuarı’na profesör olarak atanmıştır.

Başarılarını 1937 tarihinde gerçekleşen Eugene Ysaye yarışmasında birinci olarak sürdürmeye devam etmiştir. Bu yarışma tarihine kadar yılda yüz konser vermiş olması ise bir diğer ilginç bilgidir. Ünlü keman virtüözleri denilince akla ilk gelen isimlerden olan sanatçı, Bach’tan Bartok’a kadar oldukça geniş repertuara sahiptir. Ayrıca Tchaikovsky konçertolarını da en iyi icra eden isim olarak da bilinmektedir. Sanatçıyı diğer virtüözlerden ayıran en önemli özelliği ise keman çalmadaki üstün tekniğidir.

Arcangelo Corelli

Ünlü kemancılar denildiğinde ismi anılması gereken bir diğer büyük sanatçı ise Corelli’dir. 1653 yılında İtalya’nın Fusignano şehrinde dünyaya gelen sanatçı besteci, müzisyen ve keman virtüözüdür. Sanat dünyasına katmış olduğu besteler ile Barok stilinin en önemli bestecilerinden biri olarak anılmaktadır. Dünyaca ünlü kemancılardan birisi olan virtüöz, keman çalma konusunda modern tekniğin kurucusu şeklinde anılarak, kendisinden sonra gelen ünlü keman virtüözleri üzerinde büyük bir iz bırakmıştır. Sanatçı 1713 yılında Roma’da hayata veda etmiştir.

Farid Farjad
 

Ünlü kemancılar listemizin bir diğer değerli üyesi ise Fas asıllı Amerikalı sanatçı Farid Farjad. Kemanı ağlatan adam olarak da bilinen sanatçı, diğer virtüözler gibi çok erken yaşlarda müzik hayatına başlamıştır. Daha 8 yaşındayken keman çalmayı öğrenen Farjad, batı müziği ve keman üzerine akademik çalışmalar yapmıştır.

Çalışmaları sayesinde Fars müziğini bir adım daha ileri taşıyarak, müzik kültürüne önemli katkılarda bulunmuştur. En iyi kemancılardan birisi olan sanatçı, sadece keman ve piyano ile oluşturduğu 5 albümden meydana gelen, O Günler isminde bir albüm serisine sahiptir. Eserleri ile doğada bulunan hüznü notalara döktüğünü anlatan Farjad, ülkesinde yaşanan devrim nedeniyle ülkeden ayrılması ve gurbette yaşamasıyla albümlerine böyle bir hüzün kattığını dile getirmiştir.

Suna Kan

Ünlü kemancılar listemizde bir Türk isim de bulunuyor. 5 yaşındayken keman çalmaya başlayan sanatçı, 9 yaşındayken ilk konserini vermiştir. Bu başarısı nedeniyle, Suna Kan-İdil Biret yasası adıyla da bilinen Harika Çocuklar Yasası ile Paris’e gönderilmiştir. 1952 senesinde Paris Konservatuvarını birincilikle bitirmiştir. 1957 senesinde ülkemize geri dönerek, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda solist sanatçısı olmuştur.

1960 senesinde piyanist Ferhunde Eker’le birlikte kurduğu piyano-keman ikilisi ile hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok konser vermiştir. 1976-1986 tarihleri arasında TRT Ankara Oda Orkestrası’nın kurulmasına yardımcı olmuştur. Ardından bu orkestranın solistliğini ve kemancılığını yapmıştır. Tarihin ünlü keman virtüözleri listesine giren Suna Kan, repertuarının sahip olduğu genişlik ve Türk sanatçılara atfettiği önemle de bilinmekte; Türkiye’de büyük üne sahip bir virtüözdür. Keman özel ders sayfamızdan en iyi öğretmenlerimizi inceleyebilirsiniz. 

Sık Sorulan Sorular

Dünyanın En İyi Keman Virtüözü Kimdir?
 

Niccolo Paganini, İtalyan ünlü besteci, kompozitör, gitarist ve keman virtüözüdür. 27 Ekim 1782- 27 Mayıs 1840 tarihleri arasında yaşamıştır. Tarihin en büyük üne sahip virtüözlerinden birisidir. Ünlü kemancılar denilince akla gelen ilk isim olan sanatçı, keman çalma tekniğine çok büyük katkılar sağlamış; oda müziği, gitar ve keman alanında pek çok eser vermiştir.

Kemanı Kim İcat Etti?
 

İlk keman, 1555 yılında ünlü usta Adrea Amati tarafından yapılmıştır.

Keman Çalmayı Öğrenmek Zor Mu?
 

Keman, genel kanının aksine öğrenmesi zor olan bir enstrüman değildir. Kemana yeni başladıysanız, kolay parçaları 2-3 ay gibi kısa sürede çalmaya başlayabilirsiniz. Keman çalmak için oldukça fazla egzersiz yapılması gerekmektedir. Keman çalmanın püf noktaları başlıklı makalemizden daha detaylı inceleyebilirsiniz. 

Türkiye’nin En İyi Kemancısı Kimdir?
 

Suna Kan, 1936 senesinde Adana’da doğmuş olan Türk keman virtüözüdür. Müzik yeteneğinin çok erken yaşlarda ortaya çıkması sebebiyle harika çocuk olarak yurt dışına gönderilmiştir. Türkiye’nin en ünlü kemancılar ve en iyi kemancılarından olarak tanınan sanatçı, uzun seneler boyunca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda başkemancılık ve solistlik yapmıştır.

Keman Çalmayı Öğrenmek Ne Kadar Süre Alır?
 

Günümüzde geliştirilen öğrenim metotları ve teknikleri sayesinde keman çalmayı öğrenmek oldukça kolaylaşmıştır. Egzersizlere sıkı şekilde çalışmanız halinde yaklaşık 3 ila 6 ay arasında keman çalmak öğrenilebilmektedir.

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Keman Nasıl Öğrenilir, Keman Fiyatları, Keman Kursu ve Özel Ders Fiyatları

Keman Nasıl Öğrenilir, Keman Fiyatları, Keman Kursu ve Özel Ders Fiyatları

Kendi kendine keman öğrenmek isteyenler için harika bir fırsat! Keman nasıl öğrenilir, evde keman öğrenmek mümkün mü? İşte keman fiyatları, kursları ve keman özel ders fiyatları!

Piyano Eğitiminin Çocuklarımıza Olan Faydaları

Piyano Eğitiminin Çocuklarımıza Olan Faydaları

Piyano eğitimin çocuklara olan faydalarını uzman müzik öğretmenimiz sizler için hazırladı. İşte piyano çalmanın faydaları.

İyi Gitar Çalmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler

İyi Gitar Çalmak İçin Sahip Olunması Gereken Özellikler

Gitar çalmanın püf noktaları nelerdir. Eğer gerçekten gitarist olmak istiyorsanız ne yapmalısınız.

Ses Eğitimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ses Eğitimi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ses eğitimi nedir, ses geliştirme yöntemleri ve tekniklerini aynı zamanda şan dersleri eğitimlerimi arıyorsunuz? Hepsi ve daha fazlası için şan ve ses eğitimi kılavuzu.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?