Yazar; Suay S.
21.04.2021 - 2 dakikalık okuma.

İçerik Başlıkları

Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.

143.753 Aktif Öğrenci - 118.380 Tamanlanan Ders

Deneme Analizi Nedir, Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?

Deneme analizi nedir, nasıl yapılır? Deneme analizi yapmanın önemi nedir? Deneme analizi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için hazırladık.

Yazar; Suay S.
21.04.2021 - 2 dakikalık okuma.
Deneme Analizi Nedir, Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?

Bu yazımda sizlere deneme analizinin öneminden ve nasıl yapılması gerektiğinden bahsedeceğim.

Öncelikle deneme analizini tanımlayacak olursak, girdiğiniz bir deneme sonucunda çözdüğünüz soruların doğru ve yanlışlığını kontrol ederek durumunuz hakkında ders çıkarma işlemidir. Bu nedenle deneme analizine başlarken ilk olarak yapmanız gereken, sizin için iyi de geçse kötü de geçse çözdüğünüz denemedeki soruların doğru yanlışlığını kontrol etmek olmalıdır. Ne yazık ki öğrencilerin çok büyük bir kısmı ‘Kötü yaptım, bilmediğim çok konu vardı, bu konuları henüz işlemedik’ gibi türlü türlü bahanelerle çözdüğü denemeleri kontrol etmekten kaçmaktadır. Açık söylemek gerekirse bu bir öğrencinin sınava hazırlık döneminde yapacağı belki de en büyük hatadır. Bu nedenle çözdüğünüz denemeyle yüzleşmeyi öğrenmeniz gerekmektedir.

Doğru yanlışlarımızı kontrol ettik. Ardından yapmamız gereken doğru ve yanlış yaptığımız soruların hangi konulara ait olduğunu tespit etmek ve bunları not almaktır. Böylece çalışma planınızı şekillendirerek hangi konulara daha fazla vakit ayırmanız gerektiğini görebilir ve bu konulara daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Ardından yanlış yaptığımız veya boş bıraktığımız soruları renkli bir kalemle kutu içerisine almak ya da arzu ediyorsanız bu soruları keserek bir deftere yapıştırmaktır. Özellikle soru defteri oluşturarak daha önceki denemelerde soruları kaybetmez ve daha sonra tekrar bakma şansı yakalarsınız.

Yanlış ve boşlarınızı topladıktan sonra ise bunları tekrar çözmeye çalışarak, soruları yapamamanıza neden olan faktörü bulun. Sınavda heyecan mı yaptınız? Konuyu tam olarak bilmiyor muydunuz? Soru tipinin nasıl çözülmesi gerektiğini mi bulamadınız? Sınavda süreniz mi yetmedi?... Bu şekilde sorunlarınızın kaynağına inecek ve çözüm için yeni stratejiler üreteceksiniz.

Son olarak, deneme analizinden sonra karşılaştığınız sorunlarınızı çözmek için birkaç tavsiye eklemek istiyorum:

  1. Eğer yanlışlarınız dikkat eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bu konu hakkında bir uzmana başvurabilirsiniz.
  2. Eğer süreyi yetiştiremediğinizi fark ettiyseniz, soruları çözme sıranızı değiştirerek sizi daha çok motive edecek bölümden başlayabilir ya da daha iyi odaklanacağınızı düşünüyorsanız, sizi en çok zorlayan bölümden başlayabilirsiniz.
  3. Günlük okuduğunuz kitapların sayfa sayısını arttırabilirsiniz.
  4. Haftalık/ günlük çalışma programınızı değiştirebilirsiniz. Böylece anlamadığınız konulara daha çok zaman ayırabilir; farklı soru tiplere daha çok odaklanabilirsiniz.
  5. Hedeflerinizi tekrar gözden geçirebilirsiniz.
  6. Çözdüğünüz soru bankalarının sayısını arttırabilir, yeni nesil soruları içeren farklı kaynaklara yönelebilirsiniz.

Eğitim Koçu - Suay Didar Süman

SS
Suay S.
20.0 42 Yorum
AKADEMİK GEÇMİŞ İlköğretim dönemimde sınav sisteminin değişmesinin ardından SBS ye girdim ve puanım 500 üzerinden 485 olmakta beraber önemli bir yüzdelik dilimdeydim.Hem il hem de Türkiye çapında hatırı sayılır derecelerim...

Görüşlerinizi Bizimle Paylaşın (0)

Blog Hakkında Yorumunu Paylaş

Benzer Konular

Türk Dili ve Edebiyatı nam-ı diğer edebiyat, eşit ağırlık ve sözel öğrencilerini oldukça zorlayan bir sınav alanıdır. Edebiyat konu çalışma yöntemleri ve soru çözme stratejileri sizlerle!
21 Nisan 2021 - 3 dakikalık okuma
Öğrencilerin sınav hazırlık süreçlerinde dikkat etmesi gereken önemli konuları sizler için eğitim uzmanı cevapladı. İşte tüm püf noktalar sizlerle
21 Nisan 2021 - 2 dakikalık okuma
AYT matematik konuları nelerdir. 2025 AYT sınavında öğrenciler matematikten hangi konulardan sorumludur.
21 Nisan 2021 - 3 dakikalık okuma