D ELF- DALF sınavı nedir? Fransızca seviyenizi belirleyecek sınavlar hakkında mutlaka bilinmesi gereken ipuçları nelerdir?
DELF- DALF, Fransa Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sınav başarısına istinaden verilen, resmi Fransızca dil diplomasıdır. Her iki sınav ile alakalı ufak bir araştırma yaptığımda sınavların zorluk derecesinin birbirinden farklı olduğunu görmüştüm. DELF; yeni başlayan veya orta seviyeye sahip kişilerce girilirken DALF, profesyonel dil yeterliliğine sahip kişilerce veya akademi seviyeye ulaşmak isteyenlerce girilmekte olduğunu gördüm.
Bu zorluktaki farklılık sınav formatına tesir etmiyordu. Yaptığım araştırmaların devamında DELF- DALF sınavlarının formatının aynı olduğunu gözlemledim. İki sınav da uzman bireylerce aynı sınav bölümlerinden meydana geliyordu. Tek değişen şey sorunun zorluk seviyesiydi. Bu da benim iki sınavdan birine girme işimi epey bir kolaylaştırdı. Çünkü hangi sınava girersem gireyim karşılaşacağım soru metodu aynı olacaktı. O yüzden farklı bir çalışma sistemine asla başvurmadan Fransızcamı geliştirmeye aynen devam ettim. Online Fransızca kursu için linkten en iyi öğretmen araştırması yapabilirsiniz.
Fransa Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sınavda başarılı olmuş adaylara verilen, resmi, uluslararası bir başarı diploması olan DELF- DALF, Türkiye’de veya tüm dünyada tanınmaktadır. Fransa dışındaki adayların Fransızca dil seviyelerini belgelemeyi sağlayan bu sınav, ben dahil pek çok birey tarafından tercih edilmektedir. Ben sınava hazırlanırken devamlı bu sınav hakkında araştırma yapıyordum. Yaptığım araştırmalardan gördüm ki DELF’in 4 ayrı sertifikası mevcuttu. Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi veya kısa adıyla ‘’CECRL’’ karşılık gelen bu Fransız dil diplomaları Avrupa standartlarında değerlendiriliyordu.
Araştırmalarımın devamında 4 temel sınav bölümü olduğunu gördüm. DELF- DALF sınav bölümleri hiç değişmiyor, fakat zorlaşıyordu. Her sınav bölümü 25 puan olmaktaydı. Yani sınav 100 puan baz alınarak değerlendiriliyordu. Bu sınav bölümleri ise şu şekilde sıralanıyordu: okuma, yazma, konuşma ve dinleme.
Sınavı tamamlayabilmek için her sınav bölümünden 5/25 puan almak gerekiyordu. Araştırmalarım bittiğinde, kendimi sınava hazır hissettiğimde ise DELF’e başvuru yapmak için harekete geçtim. DELF’in DAFD sınavından bağımsız olduğunu da orada gördüm. Her iki sınavda ayrı yerlerde birbirinden farklı zamanlarda yapılıyordu. Fakat istediğim sınava kayıt yaptırma hakkına da sahiptim. Fransızca özel ders almak için linkten en iyi öğretmen araştırmanızı yapabilirsiniz.
DELF- DALF sınavları toplam altı Avrupa Konseyi’nin Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesi’ne denk gelecek şekilde yapılıyordu. Bu altı seviye şu şekildeydi; A1, A2, B1, B2, C1 ve C2’di. Başarıya göre bu seviyeler, başına DELF veya DALF gibi isim alıyordu. A1, A2, B1 ve B2 DELF sınav seviyesi olarak değerlendirilirken DALF; C1 veya C2 ile değerlendiriyordu.
Benim sınava girerken amacım C2 seviyesine erişmekti. Fakat ben yine de seviyeler hakkında yine bir araştırma yaptım. Gördüm ki A1 seviyesine sahip birisi Fransızca temel bilgilere sahip olması gerekiyordu. DELF- DALF sınavlarından A1 ile geçen biri kendini basit bir şekilde ifade edebiliyor veya yakın çevresi hakkında konuşabiliyordu.
Pek çok arkadaşım sınavı A2 seviyesiyle geçmişti. Gözlemlerime göre A2 seviyesi A1’in biraz daha gelişmiş haliydi. Arkadaşlarımla Fransızca sohbet etmek istediğimde daha net ifadeler kullanıyorlar, daha farklı veya çeşitli kelimeleri kullanmaya özen gösteriyorlardı. A2 seviyesi ile donatılmış arkadaşlarım, bilgi alışverişini çok iyi bir şekilde gerçekleştiriyorlardı.
Sınavdan çıktıktan sonra, sonuçlarımı beklerken DELF- DALF sınavından B1 ile geçen birine denk geldim. Sosyal medyadan tanıştığım bu arkadaşım, Fransızca pek çok şeyi idrak edebiliyordu. İzlediği filmleri, dizileri Fransızca bir şekilde bana anlatabiliyordu. Çok profesyonelce olmasa da gayet yeterli bir seviyede benimle konuşabiliyordu.
Araştırmalarıma göre DELF’in son seviyesi B2 idi. B2 seviyesine ulaşmış sınav adayları, müzakere etmek için hiçbir sıkıntı çekmezler. Bunu pek çok sitede okudum. B2 Fransızca bilenler karşılıklı etkileşimde sorun yaşamadan kendi görüşlerini beyan edebilirler. Çok çeşitli kurumlarda iş bulabilirler.
DELF- DALF sınavlarına girerken asıl amacım C seviyelerine erişebilmekti. C2 için çalışsam da C1 seviyesi ile sınavımı tamamladım. DALF’ın ilk seviyesi C1 seviyesine ulaşarak kusursuz bir Fransızca sahibi oldum. Fransızca telaffuzlarım diğer arkadaşlarıma göre çok daha iyiydi. Bunda düzenli olarak konuşma pratiklikleri yapmamın etkisi de büyüktü.
Seviye C, Diplôme Approfondi de Langue Française’nın en yüksek seviyesidir. Ben bu seviyeye erişemedim. Akademik veya zihinsel metotları anlayabilecek kadar bir Fransızcanız yoksa ne yazık ki bu seviyeye erişemezsiniz. DELF- DALF sınavının son seviyesi, C2 sertifikasını kazanmanız için 4 temel sınav bölümünü kusursuz bir şekilde tamamlamalısınız.
Diplôme d’études en langue française veya Diplôme Approfondi de Langue Française, Fransa’nın Eğitim Bakanlığı tarafından verilen resmi dil yeterlilik belgesidir. Dil yeterliliğini bilmek isteyen herkes bu sınavlara girebilir. Benim bu sınavlara girmemdeki temel amaç ise Fransız üniversitelerinden eğitim almaktı. Bunun için bir araştırma yaptığımda Fransız üniversitelerine girmenin en kısa yolunun DELF- DALF sınavlarından geçtiğini anlamıştım.
Araştırmalarımın devamında bazı Türk kurum veya kuruluşların da bu belgeyle insanları işe aldıklarını görmüştüm. Bazı Türk bankaları, Türk Hava Yolları veya Fransız- Türk şirketleri DELF sertifikasına göre işe alım yaptıklarını gördüm. Kısaca Fransız dil bilgisi yeterliliğinin kanıtlandığı bu belge, Fransa’daki çeşitli üniversitelere ve firmalara işe girmeye yardımcı olmaktaydı. Fransızca öğrenme yöntemleri başlıklı makalemizi mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.
DELF- DALF sınavlarının en büyük farkı, zorluk seviyesidir. Ben DALF sınavına girerken birkaç arkadaşım DELF sınavına girmişti. Birbirinden bağımsız şekilde gerçekleştirdiğimiz bu sınavlar sonrası kendi aramızda tartıştığımızda sınavın 4 ana bölümünün de aynı olduğunu fark ettik. Tek farklı nokta, soruların zorluk derecesi ve uzunluklarıydı. DELF sınavı, A1 ve B2 arası yeterliliği ölçerken, DALF sınavı C1 ve C2 seviyelerini kapsamaktadır. Yani kısa bir özetle DELF ilk ve orta seviye adaylara uygunken DALF, ileri düzey Fransızcaya hâkim adaylar için uygundu.
DELF- DALF sınavlarının zor olacağını ve bunun için çok çalışmam gerektiğini biliyordum. Bunun için pek çok yönteme başvurdum. Bunlardan birisi de online kurstu. Online kurs ile istediğim yerde istediğim zaman ders yapma özgürlüğüne sahiptim. Bu sebepten şansımı online derslerden veya kurslardan yana kullandım.
Derslerimi dinlerken Fransızca dil bilgimi geliştirecek çeşitli ipuçları aradım. Bunlardan ilki kitap okumaktı. Kitap okumak, Fransızca gelişimime büyük katkı sağladı. Günde yarım saat gibi bir süreyi kitap okumaya ayırdım. Kitabın yanında günlük çeşitli Fransız dergileri veya gazeteleri de takip ediyordum. Gündelik Fransızca dilimin oluşmasında bunların da payı büyüktü.
DELF- DALF sınavlarına çalışırken pek çok araştırma yaptım. Bu araştırmalardan birisi de Fransız dili veya edebiyatı üzerineydi. Fransızcanın diğer dillerden çok daha kolay olduğunu fark etmem çok da uzun zaman almadı. Tek zor yanı, telaffuz noktasındaydı. Fransızca kelimeleri veya vokalleri profesyonelce telaffuz etmem başta beni çok zorladı. Bunun için çeşitli ipuçları geliştirdim. Kendi kendime konuşmaya çalıştım.
Sanki karşımda başka biri varmış gibi kelimeleri doğru seslerle çıkarmaya özen gösterdim. Bu yaptığım çalışma, beni diğer sınav adaylarının bir hatta iki adım ötesine attı. Sınav esnasında hiç heyecanlanmayarak soruları tam anlamıyla cevapladım. Kendimi net bir şekilde ifade ettim. Sonunda ise DELF-DALF sınavlarında en ileri seviyelerden biri olan C1 Fransızcaya eriştim.
Küçüklüğümden beri sınavlara çalışmak her zaman benim için bir eziyet olmuştur. Fakat aldığım online Fransızca eğitimleri veya kendi geliştirdiğim çalışma yöntemleri sayesinde bu eziyet yok oldu. Bilgisayar oyunları oynayarak, istediğim dizi veya filmi izleyerek, spor müsabakalarını takip ederek Fransızcamı istediğim seviyeye getirdim. Fransızca eğitimimi hayatıma yaydım. Yaptığım her işte Fransızcayı ana amaç edindim. Bu sayede hiçbir zaman Fransızcayı ikinci plana atmayarak, hafızamı başka şeyler ile meşgul etmeyerek bu yeni dili kısa bir süre içinde öğrendim.
DELF- DALF sınavlarına çalışırken gramer bilgimi her zaman ayrı bir seviyede tuttum. Sık sık tarama testleri çözdüm. Hafta sonları ise deneme sınavları yaparak seviyemin ne durumda olduğunu öğrenmeye çalıştım. Teorik olarak mükemmel bulduğum gramer bilgimin pratikte ne kadar yetersiz olduğunu ilk elden tecrübe ettim. Bu eksikliğimin üstüne giderek açıklarımı kapattım, yanlışlarımı düzelttim. Eksik veya yetersiz bulduğum gramer bilgilerimi tekrar gözden geçirdim. Sınav günü geldiğinde, yeterli bilgi birikimine ve özgüvene ulaşmıştım. Uzmanların yönelttiği soruları heyecan yapmadan ve kendimden emin bir şekilde cevapladım. Fransızca konuşma yolları başlıklı makalemiz konuşmanızı geliştirmek için işinize yarayacaktır.
Bu iki sınav hakkında son olarak şunları söyleyebilirim:
DELF-DALF sınavları için ozeldersalani.com platformunu kullanarak istediğiniz sonuçları alabilirsiniz.
den Başlayan Fiyatlar
Öğretmenler Genellikle 1 saat içinde yanıt verir.
122.148 Aktif Öğrenci - 78.494 Tamanlanan Ders
Yasin G.
Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...
Yabancı dil öğrenmenin önemi ve insanlara olan faydaları nelerdir.
Sıfırdan Fransızca öğrenmenin en etkili yollarını keşfedin! Adım adım rehberimizle dil becerilerinizi hızla geliştirin ve hedefinize ulaşın.
Fransızca öğrenmenin püf noktaları ve ipuçları sizler için hazırladık. Sıfırdan fransızcayı kendi kendine öğrenmeye hazır mısın!
Fransızca öğrenmek isteyenler için harika bir içerik hazırladık. Fransızcanızı geliştirme taktikleri sizlerle. Keyifli okumalar :)