Anatomi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Yazar: Yasin G. | 11.02.2022 - 6 dakikalık okuma. Görüntülenme: 25072
Anatomi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
A natomi nedir, çeşitleri nelerdir? Anatominin tarihçesi ve insan anatomisine dair tüm bilgiler blogumuzda!

Hem liselerde hem de üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretilen bu çok önemli ders hakkında daha detaylı olarak bilgi edinmek adına okumaya devam edin!  Bu yazımızda anatominin tarihinden, anatominin ne olduğuna ve insan anatomisi ve fizyolojisi ile bağlantısına değineceğiniz.  

  • Anatomi nedir?
     

  • Anatomi tarihi
     

  • Anatomi Çeşitleri nelerdir?
     

  • İnsan Anatomisi Nedir, İnsan Fizyolojisi Nedir?
     

  • Anatominin Bölümleri tablosu
     

  • İnsan vücudunu oluşturan sistemler tablosu

 

Anatomi Nedir?
 

Anatomi biyolojik bilimlerde canlıların vücut yapılarının tanımlanması ile ilgili bir alandır. Genel anatomi, diseksiyon ve gözlem yoluyla ana vücut yapılarının incelenmesini içerir ve en dar anlamıyla sadece insan vücuduyla ilgilidir. "Genel anatomi" geleneksel olarak, büyütme cihazlarının yardımı olmadan incelenebilecek kadar büyük vücut yapılarının incelenmesi anlamına gelirken, “mikroskobik anatomi” yalnızca bir ışık mikroskobu ile görülebilecek kadar küçük yapısal birimlerin incelenmesi ile ilgilidir. Diseksiyon, tüm anatomik araştırmaların temelidir. Kullanımının en eski kaydı Yunanlılar tarafından yapıldı ve Theophrastus diseksiyonu, "ana temnein" den "kesmek" anlamına gelen "anatomi" olarak adlandırdı. Karşılaştırmalı anatomi, alanın diğer büyük bölümü, evrim sırasında geçirdikleri adaptif değişiklikleri anlamak için farklı hayvan türlerindeki benzer vücut yapılarını karşılaştırır. 

Daha detaylı bilgi için linkten yararlanabilirsiniz. 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Anatomi

Anatomi Tarihi
 

Anatomi tarihi, vücuttaki organlar ve yapılar hakkında gelişen bir anlayış olmuştur. Antik Yunanistan'da başlayıp Orta Çağ ve Rönesans boyunca gelişen anatomi çalışma yöntemleri çarpıcı bir şekilde gelişti. Bu alan, invaziv diseksiyon yoluyla hayvanların ve kadavraların incelenmesinden, 20. yüzyılda geliştirilen non-invaziv görüntüleme ve radyoloji gibi teknolojik olarak karmaşık tekniklere geçmiştir. Genel olarak, tıp ve biyoloji öğrencileri, insan vücudu hakkındaki anatomik bilgileri; anatomik modeller, iskeletler, ders kitapları(insan anatomisi atlası vb.) diyagramlar, fotoğraflar, dersler ve öğretmenlerden öğrenirler. Tıp ve dişhekimliği öğrencileri de kadavraların diseksiyonu ve muayenesi yoluyla öğrenirler. Tüm tıp uzmanları, özellikle cerrahlar ve radyoloji gibi tanısal uzmanlık alanlarında çalışan doktorlar için derinlemesine anatomi çalışma bilgisi gereklidir. Anatomi özel ders almaya ihtiyacınız varsa eğer linkten öğretmenlerimizi inceleyebilirsiniz. 

 Bu kadim disiplin, 1500 ile 1850 yılları arasında doruk noktasına ulaştı ve o zamana kadar konusu sıkı bir şekilde kuruldu. Dünyanın en eski uygarlıklarından hiçbiri, ayrılan canın ruhla ilişkilendirdiği bir insan bedenini parçalara ayırmadı. Bununla birlikte, vücut bilgisi yaraları tedavi ederek, doğuma yardım ederek ve kırık uzuvları yerleştirerek elde edildi. İnsan kadavralarını parçalara ayıran ve böylece anatomiye ilk kez önemli bir olgusal temel veren İskenderiye tıp fakültesi  ve onun önde gelen yüzü Herophilus'un (M.Ö. 300'de gelişti) başarılarına kadar, alan tanımlayıcı olmaktan çok spekülatif kaldı. Herophilus birçok önemli keşif yaptı ve onu bazen fizyolojinin kurucusu olarak kabul edilen genç çağdaşı Erasistratus izledi. MS 2. yüzyılda, Yunan hekim Galen, Yunan anatomistlerinin tüm keşiflerini bir araya getirdi ve onlarla birlikte kendi fizyoloji kavramları ve deneysel tıp alanındaki keşifleri de dahil olmak üzere düzenledi. Galen'in yazdığı pek çok kitap Avrupa'da anatomi ve tıp için sorgusuz sualsiz otorite haline geldi, çünkü bunlar Or Çağlardan Arapça (ve sonra Latince) çeviriler şeklinde hayatta kalan tek antik Yunan anatomik metinleriydi. Biyoloji özel ders sayfamızdan en iyi biyoloji öğretmenlerimizi inceleyebilirsiniz. 

 

Anatomi Çeşitleri Nelerdir?
 

  • Makroskobik Anatomi

  • Mikroskobik Anatomi

  • Gelişim Anatomisi

  • Patolojik Anatomi

  • Fonksiyonel Anatomi

  • Radyolojik anatomi

  • Karşılaştırmalı Anatomi
     

1.2: İnsan Anatomisi Nedir, İnsan Fizyolojisi Nedir

İnsan Anatomisi genellikle insan vücudundaki yapıların incelenmesi olarak tanımlanır. Anatomi, formun tanımına veya farklı seviyelerdeki vücut yapılarının nasıl göründüğüne odaklanır. Genel anatomi makroskopik yapıları (örneğin vücut, organlar ve organ sistemleri) ve histoloji mikroskobik yapıları (örneğin dokular, hücreler ve organeller) inceler. Online biyoloji dersleri için sayfamızdan araştırma yapabilirsiniz. 

İnsan İnsan Fizyolojisi (fizyo = "doğa"; -oloji = "çalışma"), insan vücudunun "doğasını", farklı düzeylerdeki yapıların nasıl çalıştığı anlamında doğayı inceler. Fizyoloji, işleve veya farklı çalışma seviyelerinde yapıların nasıl olduğuna odaklanır. Anatomi ve fizyoloji yakından ilişkilidir. Bir el bir şeyleri kavrayabilir (işlev) çünkü parmakların uzunluğu, şekli ve hareketliliği (form) bir elin hangi şeyleri yakalayabileceğini (işlev) belirler. Bir kas, kasların ve kemiklerin düzenlenmesi ve organellerin kas hücrelerinin (form) içindeki düzenlenmesi nedeniyle kasılır ve kemikleri bir araya getirir (işlev), bir kasın ne kadar ve ne kadar süreyle kasılabileceğini (işlevini) belirler. Vücut yapısı fonksiyonları formlarına bağlıdır. Yapıların çalışma şekli, organize edilme şekillerine bağlıdır. Yani Fizyolojiyi anlamak, Anatomiyi anlamayı gerektirir ve bunun tersi de geçerlidir.  Fizyoloji sayfamızdan en iyi öğretmenleri inceleyebilirsiniz. 

İnsan biyolojisi ve tıbbını anlamak için anatomi bilgisine ihtiyaç vardır. Ve anatomi insan biyolojisini anlamlandırabilmek adına dallara ayrılmıştır. İşte bunların başlıklar halinde isimleri: 
 

  • anatomi: Hayvanların vücut yapısının incelenmesi.

  • yüzey Anatomisi: Vücudun yüzeyini gözlemleyerek tanımlanabilen anatomik işaretlerin incelenmesi. Bazen yüzeysel anatomi olarak adlandırılır.

  • mikroskobik anatomi: Hücreler (sitoloji) ve dokular (histoloji) dahil olmak üzere mikroskobik ölçekte küçük anatomik yapıların incelenmesi.

  • Kaba (veya makroskopik) anatomi: İç organlar ve dış özellikler gibi çıplak gözle görülebilen anatomik özelliklerin incelenmesi.

  • embriyoloji: Yumurtanın döllenmesinden fetal aşamaya kadar bir embriyonun gelişimi bilimi.

  • diseksiyon: Bir organizmanın iç yapısını belirlemek ve bileşenlerinin işlevlerini ve ilişkilerini anlamak için parçalarına ayırma süreci.
     

Makroskopik anatomi, yüzey anatomisi (dış gövde), bölgesel anatomi (vücudun belirli bölgeleri) ve sistemik anatomi (belirli organ sistemleri) olarak alt bölümlere ayrılmıştır. Mikroskobik anatomi, sitoloji (hücrelerin incelenmesi) ve histoloji (dokuların incelenmesi) olarak alt gruplara ayrılmıştır. Anatomi, fizyoloji (işlev çalışması), biyokimya (canlıların kimyasal süreçleri), karşılaştırmalı anatomi (türler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar) ve embriyoloji (embriyoların gelişimi) ile yakından ilgilidir. Online anatomi dersleri almak için sayfamızdaki en iyi öğretmenler inceleyip başvuru yapabilirsiniz. 

   İnsan Vücudunu Oluşturan Sistemler

Bu yazımızda girişte bahsettiğimiz anatomiye dair temel soruları yazılı ve görsel destekli şekilde açıklamaya çalıştık. Umarız anatomiye dair sorularınız cevap bulmuştur, yazıya dair soru ve eleştirileriniz için yorum atmayı unutmayın. 

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk eğitimler ve farkındalık, okul öncesi eğitime dair her şey!

Uykunun Eğitim Hayatındaki Yeri ve Önemi

Uykunun Eğitim Hayatındaki Yeri ve Önemi

Öğrencilerin uyku düzenleri ve hangi saatler ders çalışacağı, en verimli uyku saatleri konusunda mutlaka bilmesi gerekenler

Bana Beslenme Düzenini Söyle

Bana Beslenme Düzenini Söyle

İnsanlar nasıl besleniyorsa hayatları o kadardır. Derslerde başarılı olmak ve güne enerjik başlamak için beslenme düzenin de öğrencilerin mutlaka bilmesi gerekenler.

Doğal Yollarla Kolay Zayıflama Yöntemleri

Doğal Yollarla Kolay Zayıflama Yöntemleri

Zayıflama yöntemeleri nelerdir? Doğal yollarla kilo vermenin 10 yolunu sizler için hazırladık. Sağlıklı bir hayata ve fit bir vücuda var mısın?

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?