Uykunun Eğitim Hayatındaki Yeri ve Önemi

Yazar: Yasin G. | 06.10.2018 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1769
Uykunun Eğitim Hayatındaki Yeri ve Önemi
Ö ğrencilerin uyku düzenleri ve hangi saatler ders çalışacağı, en verimli uyku saatleri konusunda mutlaka bilmesi gerekenler

Öğrencilerin sınav senesinde, hadi genel konuşalım, eğitim hayatında yaptığı en büyük yanlışlardan biri uyku ile sağlıklı bir ilişki kurmaması... Çoğu öğrenci, uykusuz gecelerinde ders çalışmakla övünse de aslında bu hem sağlığı, hem eğitimi için hiç de yararlı değil!

Öncelikle sevgili öğrenciler onları uykusuzluğa teşvik ederek bilinçsiz davranan bazı veli ve öğretmenlerimiz; "önem arz eden, kaç saat daha az uyuduğunuz değil, uyanık kaldığınız süre içinde neler yaptığınızdır" (1). Bunun ışığında, bizler kendimizi hayatımızdan temel bir ihtiyacı çıkartmadan, plan-program yaparak, zaman yönetimini iyi sağlayarak geliştirmeli, eğitmeliyiz. Uykuyu azaltmak ise bu çözümün içerisinde yer almıyor, neden mi? Aksine, uykuyu azalttığımızda bindiğimiz dalı kesiyoruz çünkü araştırmalar gösteriyor ki uyku yoksunluğu dikkat dağınıklığına sebebiyet veriyor ve çevreden gelen etkilere odaklanabilme yeteneğine zarar veriyor (2).

Sadece uyku yoksunluğu değil, uykunun kalitesi ve uzunluğu da oldukça önemli. Araştırmalar, ergenlik çağındaki bir insanın 8-9 saat uyuması gerektiğini söylüyor iken (3), çoğu öğrencinin buna uymadığı istatistiklerle ortada. Hatta uyku düzeniniz bozulmaya sürekli meyilli ise şaşırmayın genç yaştaki insanların uyku saatinin sürekli değişmesi de bir bilimsel gerçek! (4). Yine de, gençler gün içi verimlilik için saat 22'de yatağa gitmeli.

Gelişim çağındaki gençlerimiz için uykunun "beyin gıdası" olduğu öne sürülüyor. Uyku yerine harcanan test çözümleri, ödevlerin ise pek bir işe yaramadığı ortada. (5)

Uykusuzluğun başarıyı arttırmaması bir kenara, kısa ve uzun vadede sağlığımızı etkiliyor. Kısa vadede, kişide stres, anksiyete bozukluğunun artmasına neden oluyor. Baş ağrıları, bitkinlik, duygu değişiklikleri, dikkat dağınıklığı listedeki diğer sonuçlar (6). Gencin geleceği için de risk oluşturan uykusuzluğun erken bunamayı ve Alzheimer hastalığını tetikleyen etkenlerden olduğu ortaya çıktı (7). Ek olarak 00.00- 01.00 ile sabah 07.00 arası uyumak çok önemli, çünkü melatonin hormonunun salgılanması bu devrede gerçekleşiyor. 2009'da yapılan bir çalışmada; altı sekiz saatten az, 10 saatten fazla uyumanın beyinde hücre ölümüne neden olduğu saptandı. Az uyumanın yaşlanmayı tetiklediği belirlenirken; ciltte ve iç organlardaki yaşlanmaya neden olarak ömrü kısalttığı da biliniyor (6).

Size uykunuzdan, beslenmenizden; yaşam dengenizden fedakarlık edenlere şu cevabı verebilirsiniz: "Sağlığım sınavdan önce; sınav da sağlıkla gelir." Bu noktada sadece uyku değil, yediğine içtiğine dikkat etme, varsa vitamin eksikliği giderici kullanma ( multivitamin ilaçlar hariç! sadece doktor tavsiyeli ilaçlar) kullanımı, temiz hava almaya çıkma, yürüme gibi şeyler de oldukça önemli oluyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğrencisi - Yusuf Baran Tanrıverdi

Etiketler

Yazar

Yasin G.

Online ve birebir dersler yapıyorum. Temel eğitimlerden sonra proje bazlı devam ediyoruz. Ayrıca kendi siteniz üzerinden tüm eğitimlerin uygulaması yapıyoruz.Temel eğitimlerden ...

Benzer Yazılar
Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci Koçu Nedir, Ne İşe Yarar?

Öğrenci koçu nedir, ne işe yarar? Öğrenci koçluğunun amacı nedir. Seanslık öğrenci koçluğu fiyatları ne kadar?

Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Etkili Bir Ders Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Sınıf ortamında öğrencilerin konuyu daha iyi anlaması için, etkili bir ders yapmak için öğretmenlerin mutlaka dikkat etmesi gerekenler.

Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı

Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı

Günümüzde Web 2.0 teknolojisi hızlıca ilerliyor bunun sonucunda her bireyin en az bir tane sosyal medya adresi bulunmaktadır.

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk Eğitimler ve Farkındalık

İlk eğitimler ve farkındalık, okul öncesi eğitime dair her şey!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?