Anatomi, biyolojik bilimlerde canlıların vücut yapılarının tanımlanması ile ilgili bir alandır. Genel anatomi, diseksiyon ve gözlem yoluyla ana vücut yapılarının incelenmesini içerir ve en dar anlamıyla sadece insan vücuduyla ilgilidir. "Genel anatomi" geleneksel olarak, büyütme cihazlarının yardımı olmadan incelenebilecek kadar büyük vücut yapılarının incelenmesi anlamına gelirken, “mikroskobik anatomi” yalnızca bir ışık mikroskobu ile görülebilecek kadar küçük yapısal birimlerin incelenmesi ile ilgilidir. Diseksiyon, tüm anatomik araştırmaların temelidir. Kullanımının en eski kaydı Yunanlılar tarafından yapıldı ve Theophrastus diseksiyonu, "ana temnein" den "kesmek" anlamına gelen "anatomi" olarak adlandırdı. Karşılaştırmalı anatomi, alanın diğer büyük bölümü, evrim sırasında geçirdikleri adaptif değişiklikleri anlamak için farklı hayvan türlerindeki benzer vücut yapılarını karşılaştırır.
Anatomi sağlıkla bağlantılı her meslek dalının zorunlu eğitimlerinden biridir. Tıp öğrencisi veya çocuk gelişimi öğrencisi anatomi bilmek zorundadır. Buradaki fark şudur: bölümünüzün gerektirdiği ölçüde bir zorluk derecesi vardır. O yüzden anatomi zordur, çok yoğun bir ezber gerektirir gibi kalıplaşmış yargılara inanmamak gerekir.
Makroskobik Anatomi
Mikroskobik Anatomi
Gelişim Anatomisi
Patolojik Anatomi
Fonksiyonel Anatomi
Radyolojik anatomi
Karşılaştırmalı Anatomi
İnsan biyolojisi ve tıbbını anlamak için anatomi bilgisine ihtiyaç vardır. Ve anatomi insan biyolojisini anlamlandırabilmek adına dallara ayrılmıştır. İşte bunların başlıklar halinde isimleri:
anatomi: Hayvanların vücut yapısının incelenmesi.
yüzey Anatomisi: Vücudun yüzeyini gözlemleyerek tanımlanabilen anatomik işaretlerin incelenmesi. Bazen yüzeysel anatomi olarak adlandırılır.
mikroskobik anatomi: Hücreler (sitoloji) ve dokular (histoloji) dahil olmak üzere mikroskobik ölçekte küçük anatomik yapıların incelenmesi.
Kaba (veya makroskopik) anatomi: İç organlar ve dış özellikler gibi çıplak gözle görülebilen anatomik özelliklerin incelenmesi.
embriyoloji: Yumurtanın döllenmesinden fetal aşamaya kadar bir embriyonun gelişimi bilimi.
diseksiyon: Bir organizmanın iç yapısını belirlemek ve bileşenlerinin işlevlerini ve ilişkilerini anlamak için parçalarına ayırma süreci.
Sağlık bilimleri fakültelerindeki bölümler anatomi laboratuvarlarında anatomi eğitimi alırlar. Peki anatomi dersi alan bölümler hangileri?
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Çocuk Gelişimi Bölümü
Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Hemşirelik Bölümü
Ergoterapi Bölümü
Perfüzyon Bölümü
Bu bölümlerden birinde eğitim alıyorsanız ve anatomi dersinde zorlanıyor veya size anatomi öğretecek, anatomi öğrenirken destek olacak bir eğitmene ihtiyaç duyuyorsanız Özel Ders Alanı’ndaki birçok anatomi eğitmeninden ders alabilirsiniz. Sitemize üye olmaksa ilk adım. Üye olduktan sonra branş ve şehir filtrelemesi yaparak yakınınızda ders veren tüm eğtimenlere göz atabileceksiniz. Bütçenize ve taleplerine uygun bir anatomi eğitmeni buldunuz mu? Harika! Hemen iletişime geçmek için kendisine mesaj atabilir ve ders talebinde bulunabilirsiniz. Ya da genel bir ders talebi yayınlarsınız. Örneğin “çocuk gelişimi bölümü öğrencisiyim, x şehrinde/semtinde anatomi dersi almak istiyorum ve bütçem X TL”. Tüm detaylar size kalmış.
Anatomi özel ders fiyatları ortalama 40-120 TL civarında olduğu görülmekte. Şehir ve öğretmen deneyimi gibi etkenler düşünülerek belirlenen ücretler öğretmenlerin insiyatifine bırakılmıştır. Öğretmenlerle ücret için bizzat konuşabilirsiniz.
Tıp öğrencisi de olabilirsiniz fizyoterapi bölümü mezunu da! Anatomi dersi verebilmek için ilk şartımız derse hakim olmanız. Ders vereceğiniz öğrencilerin seviyesine uygun bir eğitim verebileceğinizi düşünüyorsanız ilk adım sitemize üye olmak. Kişisel bilgilerinizi ve eğitim bilgilerinizi doldurduktan sonra hangi konularda kimlere ders verdiğinizi detaylı şekilde yazmak hedef kitlenizi belirler. Örneğin “İnsan anatomisi (insan vücudu anatomi) dersi veriyorum, her seviyeden öğrenciye ders verebilirim”.
Bu gibi net bilgiler profilinizi inceleyen öğrencilerin dikkatini çeker. Ayrıca ders vermeye başladıktan sonra öğrencilerinizden size yorum atmasını isteyerek yine potansiyel öğrencilerinizin gözünde güvenilirlik kazandırır. Verdiğiniz tüm branşlar hakkında blog yazıları yazmanız ve sitede yayınlanması da sizi ön plana çıkarır.
Ömer Hocadan 2 saat coğrafya dersi aldım, fakat pek verim alamadım.daha doğrusu hızlı geciştirildi gibi Lakin Tarihde de konu eksikleri hissediliyor..Matematik dersi için biraz anlamış olabilirim. Yine de teşekkür ediyorum emeklerinz icin
Öğretmen : Ömer Q.Hocam çok heyecanlı ve panik gibi oluyor bazen. Yani nadiren de olsa bu değişik duygu durumu tabiki de kafa karıştırıcı olsa da özelikle Tarih anlatımına baya eksikleri var. Ben açıkçası anlayamıyorum. 1 ders aldım kapattım.
Öğretmen : Ömer Q.Hocamız coğrafya anlatımında oldukça zayıf ve eksik konuları var. İstediğim gibi cevaplar alamıyorum. Ama fizik konusunda gayet hızlı ve akıcı anlatıyor. Herseye rağmen teşekkürler öğretmenim:)
Öğretmen : Ömer Q.