Almanca Öğrenmek İstiyorum, Nereden Başlamayım

Yazar: Umut Y. | 29.06.2021 - 3 dakikalık okuma. Görüntülenme: 1059
Almanca Öğrenmek İstiyorum, Nereden Başlamayım
A lmanca öğrenmek istiyorum, nereden başlayabilirim diyorsanız tam sizlik bir yazı. Almanca öğrenmek gözünüzü korkutmasın!

Oscar Wilde, ünlü sayılabilecek bir alıntısında "Hayat, Almanca öğrenmek için çok kısa." der. Bunun sebebi gerçekten de, Almanca söz haznesinde 2 milyon kadar kelime olması - neredeyse her durumu anlatan ve aralarındaki farkları anlamak bile zor olan çeşitli farklı kelimelerin, nerede nasıl kullanılacağını kestirmek de dilin bir başka kilit zorluğu. Bir arkadaşım, Almanya'nın günlük yaşamı içerisinde dil kullanımının da kendine özgü farklarından söz ederken şöyle demişti: "Almanca gerçekten de, sonradan öğrenenleri, doğuştan öğrenenlerden ayırmak için tasarlanmış." Bu engelinse temel sebebi, Almanca'da belirli kelime kalıplarının ve ifade şekillerinin, bazen beklenmedik durumlarda, neredeyse kalıplaşmış tümceler olarak kullanılması ve bu tümcelerin de zamanla öğrenilmesinin zorunluluğu. Söz gelimi, bazı şeyleri günlük hayatta söylemenin belli başlı yolları var ve kelimeler, burada kalıplar içine yerleşirken, her zaman sözlük anlamlarıyla birebir eşleşen şeyler kast etmiyorlar.

Edinilmesi gereken bu engin kelime ve tümce haznesine ek olarak, Almanca'nın diğer bazı temel zorluklarını da şöyle sıralardım: "Der, Die, Das" gibi artikellerin, çeşitli fiiller ve edatlar yanında farklı hallere girmesi, isimlerin başlarına sıfat alırken de bu artikellerden etkilenmeleri ve dolayısıyla, baş harfleri büyük yazılan her isim kelimesinin de artikeliyle öğrenilmesi gereksinimi. Bunlara ben derslerimde genel olarak "Almanca'da isimlerin dil bilgisi" diyorum.

"Fiillerin dil bilgisi" konusuna geçildiğinde de bir iyi ve bir kötü haberim var: Almanca'da fiillerin temelde aslında sadece 6 farklı zaman hali mevcut; bu iyi haber. Gelecek, geçmiş gibi farklı zamanlarda temel cümleler kurmayı öğrenmek, İngilizce'nin "Present Perfect, Past Perfect" gibi daha detaylı konularıyla boğuşmaktan daha kolay. Kötü haber ise, edilgen çatı (Das Passiv), ya da varsayımsal ve aktarılan konuşmalar (Der Konjunktiv) kapsamında, öğrenildiği sanılan bu 6 zaman halinden her birinin yeniden elden geçirmek gerekmesi.

Her şeye rağmen, Almanca'nın bir harika özelliği daha var, tüm zorluklarına rağmen: "Yapboz" gibi dil aslında. Bileşik kelimeler, bizim bazen Türkçe'de de olduğu gibi, ayrı ayrı gayet duruma uygun kelimelerin yan yana getirilip basitçe yapıştırılmasından oluşuyor çoğu zaman. En zor görünen kelimeleri bile, isim fiillerine ve isimlerine kadar parçalayabiliyor, farklı bir şey kast etmek istediğinizde aynı bileşik kelimede ufak şeyler değiştirerek bile bazen istediğiniz yeni kelimeleri elde edebiliyorsunuz. Telafuz kuralları da İngilizce'ye kıyasla daha kolay: Sadece belirli bazı bileşik seslerin çıkardığı özel sesleri öğrendiğinizde ve harflerin okunuşunda, ince nüanslara dikkat edebildiğinizde, tanıdığınız tanımadığınız her kelimeyi rahatça telafuz edebilirsiniz.

Hem, Almanca dil bilgisi şartlarını sağladığınız sürece, Almanya'ya göç etmek ve orada iş bulmak, belirli bazı iş alanlarında gerçekten kolay olabiliyor! Ben şahsen tıp fakültesi öğrencisiyim ve tıp alanında Almanya'da iş bulmanın ve denklik almanın sürecine iyi kötü hakim durumda hissediyorum kendimi. Farklı iş alanlarından, Almanya'da arkadaşlarımla konuştuğumda da, dil engeli aşıldığı takdirde, orada yaşamın ne kadar daha kolay olabileceğine dair de deneyimleri hakkında yeterince şey duyuyorum. Elbette, aklınızda özellikle bir göç hedefinin olması gerekmiyor. Türkiye'de de iş alımı yapan birçok uluslararası Alman firması, dil bilgisi kriterine bazen değer verebiliyor ve ebeveynler için de, çocuklarına ileride gerekli olabilecek bu dil eğitimi konusu üzerinde erkenden durmak isteyebiliyor.

İpucu: Online Almanca dersleri alabileceğiniz yüzlerce öğretmen ozeldersalani.com'da! Hemen linkte tıkla ihtiyaçlarına en uygun almanca öğretmenini keşfet!

Neticede ana fikir şu: Almanca dil bilgisi "grammer" ya da "cümle yapılaşmaları" itibariyle o kadar zor bir dil değil ama kişiden engin bir kelime haznesi talep ediyor. Bu yüzden, kişi, Almanca öğrenimine ne kadar erken başlar, tamamlaması birkaç ay sürebilecek dil bilgisi temellerine ne kadar erken hakim olursa, "her gün 20 yeni kelime" gibi girişimlerle bile nispeten kısa bir sürede büyük ilerleme kaydedebilir. Hem, bizim de atasözlerimizden biri ne demiş: "Bir işe başlamak, bitirmenin yarısıdır." 

Etiketler

Yazar

Umut Y.

Almanya'da Bremerhaven'da yaşayan bir doktor adayı olarak, güncel durumumda denklik sürecimi yürütmekte ve bir yandan 4 yıllık tecrübeme dayanarak öğrenci kabulüme yeniden başla...

Benzer Yazılar
DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Ne Zaman, Nasıl Çalışılmaktadır?

DSH Sınavı Nedir? Deutsche sprachprüfung für den Hochschulzugang hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar blogumuzda.

Almanca Öğrenmek İçin Kitap Önerileri

Almanca Öğrenmek İçin Kitap Önerileri

0'dan Almanca öğrenmek isteyenler için kaynak tavsiyelerini sizler için hazırladık. Almanca öğrenmek için kitap önerileri blogumuzda. A1, A2, B1, B2, C1, C2

Almanca A1'den C2'ye Kadar Dil Seviyeleri ve Açıklamaları (2024 Güncel)

Almanca A1'den C2'ye Kadar Dil Seviyeleri ve Açıklamaları (2024 Güncel)

Almanca dil seviyeleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz? A1'den C2'ye kadar seviyeleri ve açıklamaları burada! Almanca öğrenmek için hangi seviyede olduğunuzu öğrenin.

Sıfırdan Almanca Öğrenmek İçin Ne Yapılmalıdır

Sıfırdan Almanca Öğrenmek İçin Ne Yapılmalıdır

Sıfırdan almanca öğrenmek isteyenler için harika bir almanda dil öğrenmek kılavuzu hazırladık. Kendi başınıza almanca öğrenmeni püf noktaları burada!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?