Ales Matematik Nasıl Fullenir?

Yazar: Pınar Ö. | 21.01.2022 - 5 dakikalık okuma. Görüntülenme: 2539
Ales Matematik Nasıl Fullenir?
A LES matematiği nasıl full yaptığımdan, ales matematik fulleme yöntemlerinden, çalışma planımdan ve hangi kaynakları kullandığımdan söz edeceğim. 85+ Nasıl Alınır?

Bugün ki yazımızda sizlere ALES matematiği nasıl full yaptığımdan, çalışma planımdan ve hangi kaynakları kullandığımdan söz edeceğim. Umarım hepiniz için faydalı olur.

Öncelikle ÖSYM’nin hangi sınavı olursa olsun puan hesaplama sistemini bilmek bize çok şey kazandıracaktır. Hangi net aralığında puanımızı hızlı artırabileceğimizi, aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerini bilmek bizi diğer adaylardan ayıracaktır. ÖSYM'nin Ales hakkında yaptığı açıklamaları linkten takip edebilirsiniz.

İşe sınavın puanlama sistemine uygun stratejik bir çalışma planı oluşturmakla başlamalıyız.

 

 

SAYISAL TESTİ

 

SÖZEL TESTİ

 

SORU SAYISI

 

50

 

50

 

ARİTMETİK ORTALAMA

 

19

 

28

 

STANDART SAPMA

 

13

 

10

 

  • İlk olarak Türkiye aritmetik ortalama değerlerinin bizim için önemli olduğunu unutmayalım. Türkiye aritmetik ortalamasından ayrışmak önemlidir. Bunu bir şekil üzerinde gösterecek olursak:

Türkiye aritmetik ortalaması 19 ve sizde matematikten tam 19 net yaptınız, bu durumda belirlenen kat sayı ile puanınız olduğu gibi çarpılır. Eğer yaptığınız net Türkiye aritmetik ortalamasından farklılık gösteriyor ve pozitif yönde ayrışma sağladıysanız sistem size ek puan ekleyecektir. Örnek verecek olursak;

Matematikte 32 net yaptınız. (19+13) Türkiye aritmetik ortalamasını geçtiniz ve birde standart sapma değerini yakaladınız. O zaman + yönde ayrışma sağladınız demektir ve sistem size ek puan ekleyecektir.

Aynı şey bunun tam tersi durum içinde geçerlidir. Türkiye aritmetik ortalamasının altında kaldığınızda negatif yönde ayrışma sağlamış olacaksınız ve bu seferde sistem sizden puan kesecektir.

Puanın nasıl hesaplandığını bilirseniz 31 ve 32 net arasında ciddi bir puan farkı olduğunun farkında olursunuz. Her standart sapma barajını aştığınızda puanınızda ciddi artışlar olur. Tüm bunlarda sizi rakiplerinizin önüne taşır.

  • ALES’e nasıl çalıştım?
     

Puan hesaplama sistemini tamamen analiz ettikten sonra Ales çalışmaya artık başlamalıydım. Ortalama kaç puan almam gerektiğini ve kaçar net yapmam gerektiğini standart sapma değerlerini göz önünde bulundurarak bir kâğıda not ettim. Artık çalışmak için her şey hazırdı. Ayrıca ales konuları başlıklı makalemizden genel olarak tüm konuları ve soru dağılımlarını inceleyebilirsiniz. 

Ales Matematik nasıl çalışılır?
 

  İyi olduğumu düşündüğüm konuları ve gerçekten unuttuğum konuları bir kâğıda listeledim. Problemlerde ciddi eksikliklerim olduğunun farkındaydım. Ama moralimi bozmamak ve sınav motivasyonumu düşürmemek adına iyi olduğumu düşündüğüm konulardan başladım. İlk çalıştığım konu mutlak değer oldu. Daha sonra Temel kavramlar ve diğer konular sırayı izledi. Güray Küçük matematik fasiküllerini duymuşsunuzdur. Tüm konular için bu fasikülleri bitirdim. Gerçekten temel düzeyden başlayıp öğreterek ilerliyordu. Önemli gördüğüm soruları bir defterde topladım ve onları tekrar çözmeye çalıştım. Çok net bildiğim bir şey vardı: o da çıkmış soruların önemi! Her konu bitiminden sonra Matematiğin kara kutusu kitabını açıp tüm konu testlerini bitirdim. ÖSYM’nin defalarca sorduğu, önemli gördüğü yerleri de bir defterimde topladım. Defterimi her hafta sonu tekrar ediyordum. Başka yayınların soru bankalarında boğulmak yerine ÖSYM gerçekten bizden neyi istiyor bunu kavramaya çalıştım.

Çıkmış soru kitabını soru bankası çözer gibi çözmek yapılan en büyük yanlış olacaktır. Doğru analizi yapmak çok önemlidir. Lütfen ÖSYM’nin dilini ve niyetini o sorulardan çıkarmaya çalışın.

Konu ve çıkmış soru çalışmalarım bittikten sonra piyasada bulunan farklı ALES denemeleri aldım. Denemelerde netlerimi hesaplıyordum ama asla ÖSYM ile kıyaslamadım. Çünkü sınavı bu deneme yayını hazırlamayacaktı. O nedenle denemeleri bir öğrenme aracı olarak kullanmaya özen gösterdim. Eksiklerimi not edip, bu konuları tekrar etmek amacıyla tekrar çıkmış sorulara dönüyordum. Böylece çıkmış soruları birkaç sefer tekrar etme fırsatım oldu.

Youtube’dan video desteği alıp almadığımı soran çok olmuştu. ALES de hızın da önemli olduğunu düşündüm. Matematik temeliniz biraz varsa video izlemenize gerek olmayabilir. Kendiniz mücadele ederek yaptığınız sorular zihninizde daha çok yer ediyor ve en önemlisi de el hızınızı daha kolay kazanabiliyorsunuz. Ben sadece gerçekten takıldığım konularda birkaç video desteği almıştım. Onun haricinde tüm konular için Güray Küçük ve çıkmış sorular fazlasıyla yeterli oldu.

Bir sınava hazırlanırken yapılacak en büyük hata bence kahraman olmaya çalışmaktır. Bu sınavlar yıllardır yapılıyor ve artık sistem belli. Önünüze tüm soru bankalarını yığarak işe başlamamalısınız. Bir şeyleri bitirdiğinizi görünce diğer adıma geçmelisiniz. Emin olun diğer kitapları alınca ki bir günlük heves motivasyonundan çok daha iyi hissediyorsunuz. Bu şekilde bir yol izleyerek sınavda matematiği full yapabildim. Sınava girince ve kitapçığı açtığımda ilk gördüğüm soruların tanıdık olmasıydı. İyi ki çıkmış soruları defalarca analiz etmişim dedim içimden ve yüzümde bir gülümseme ile soruları çözmeye başladım :) 

Aynı zamanda Fen Bilimleri Öğretmeni ve Eğitim koçuyum. ALES hakkında ki detaylı sorularınız, matematik derslerimiz ve sınava hazırlık koçluk süreçlerimiz hakkında bilgi almak isterseniz profilimden bana ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda fen bilimleri öğretmeni sayfamızdan konumunuza en uygun öğretmen araştırması yapabilirsiniz. 

Tüm başarılar ve güzellikler sizinle olsun.

 Pınar Öğretmen :)

Etiketler

Yazar

Pınar Ö.

SERTİFİKALARIMEĞİTİM KOÇLUĞUVERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİDOĞRU ZAMAN YÖNETİMİÇOCUĞUNUZUN YAŞAM KOÇU OLUNPOZİTİF DİSİPLİN8 yıldır aktif olarak Fen Bilimleri, Fizik ve Matematik...

Benzer Yazılar
Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik Olimpiyatlarına Hazırlık

Matematik olimpiyatları nedir? Matematik olimpiyatlarına nasıl çalışılır? Matematik olimpiyatlarının tarihi nedir? Günümüzde matematik olimpiyatları ne zaman yapılmakta ve hangi sınıf öğrencileri katılmaktadır.

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan Matematik Nasıl Öğrenilir?

Sıfırdan matematik nasıl öğrenilir? Uzman matematik öğretmenimiz sizler için hazırladı..

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü Sayılar Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümleri

Üslü sayı konu anlatımı ve örnek soru çözümleri blogumuzda. Üslü sayılar hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar sizlerle

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik Özel Ders Nasıl Olmalı?

Matematik kimilerine göre çok kolay, kimilerine göre çok ama çok zor bir ders konumundadır.

Yorumlar (1)
Makaleyi beğendin mi ?
S

Sevgi T.
Cevap Yaz

Bu kadar anlaşılır,duru, basit bir dil ile en doğru anlatımı yapabilmeniz muhteşem.. Bu bilgiler için ayrıca çok çok teşekkürler..