Akademik Başarıda Öğretmenin Rolü

Yazar: Özge Y. | 29.12.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 630
Akademik Başarıda Öğretmenin Rolü
Ö zel ders vermeye 9 senedir devam ediyorum. Bu blog yazısında yaşadığım deneyimler ve çıkardığım sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum.

Özel ders vermeye 9 senedir devam ediyorum. Bu blog yazısında yaşadığım deneyimler ve çıkardığım sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum.

Formasyon aldıktan sonra özel derse ilk başladığım senelerde 6. Sınıfta okuyan bir öğrencim vardı. Ortaokul ve ilkokul düzeyinde tüm derslere destek olabiliyorum ama özellikle matematik derslerine talep yoğundu. Bu öğrencimle de fen ve matematik derslerine başladık. Derslerimiz gayet güzel geçiyordu öğrencim dersi dinliyor ve anlıyordu, iletişimimiz de güzeldi. Ancak sınavlarda bilgisini yansıtamıyordu, mesela sınav kağıdına 2 yazacağına 3 yazıyordu ve sonuç yanlış çıkıyordu. Hayatta karşılaştığım problemlerin üzerine giden bir hocayım ve bu sorunun üzerine araştırmalar yaparken bazı egzersizlerle sınavlarda dikkat, unutma sorunlarının azaltılabileceğini öğrendim. Eğitim aldım uygulayıcı oldum ve öğretmenliğe bakış açım çok değişti diyebilirim. Bilinmesi gerekenler:

Öğrencinin Başarısında Öğretmenin Rolü
 

  1. Akademik başarı bir sonuçtur temel beceriler (dikkat, hafıza, hız) geliştirilebilir. Dolayısıyla akademik beceriler de çeşitli beyin egzersizleriyle geliştirilebilir.
     
  2. Öğretmen çocuğu iyi gözlemlemeli ve aileyi çocuğun gelişimiyle ilgili düzenli olarak bilgilendirmelidir.
     
  3. Bir öğretmen sadece ders anlatan kişi değildir aynı zamanda mentorluk ile deneyimlerini aktarabilen kişi olmalıdır.
     

Öğretmen seçimi de ihtiyaca göre değişmektedir mesela yukarıda örnek verdiğim bir öğrenci ile çalışmakla performans derece öğrencisiyle çalışmak farklı şeylerdi. Bu konulardaki öğretmenin bilgi birikimi ve deneyimi çok önemlidir. Öğrenci, öğretmen ve aile iletişimi sürdüğü takdirde sorunlar çözülecek ve derslerin sürekliliği sağlanırsa akademik başarı da artacaktır.

Öğretmen mentorluk sürecinde bütüncül bir yaklaşım sergilemelidir yani öğrencinin günlük hayattaki alışkanlıklarını öğrenmelidir. Zihin sağlığı iyi alışkanlıklarla geliştirilebilir. Bütüncül bir bakış açısı ile olaylara yaklaşmak hem ailenin hem öğrencinin endişelerini azaltacaktır. Aynı zamanda iyi bir öğretmen rol model olmalı ve öğrenciye yapabileceğinin hissiyatını verip ona özgüven aşılamalıdır. Önemli olan öğrenciye gelecekte kullanabileceği becerileri kazandırmaktır. 
 

Son söz olarak diyebilirim ki eğitimim boyunca laboratuvarda deneyler yaptım ancak beni gerçek anlamda mutlu etmediğini gördüm. Madde üzerinde yapılan deneyler yerine bir öğrencinin hayatına dokunmak bana her zaman daha çok mesleki doyum getirdi. Bu sebeple öğretmenlik mesleğini severek icra ediyorum ve her yeni öğrenciyle birlikte yeni bir dünya keşfetmek bana keyif ve mutluluk veriyor.

Etiketler

Yazar

Özge Y.

2005 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi mezun oldum ve ODTÜ Kimya Bölümü'ne girmeye hak kazandım. Bölümümü bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde kimya alanında yüksek lisansa ...

Benzer Yazılar
Özel Ders Almak İsteyenler

Özel Ders Almak İsteyenler

Sevgili öğrenciler, veliler veya herhangi bir alanda özel ders almak isteyen değerli kişiler.

Çocuğum Okuma Yazmayı Öğrenemiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Okuma Yazmayı Öğrenemiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum okuma yazmayı öğrenemiyor ne yapmalıyım? Çocuğuma okumayı nasıl öğretebilirim? diyorsanız uzman sınıf öğretmenimizin yazısı tam sizlik!

Özel Ders Vermek İstiyorum Ne Yapmalıyım

Özel Ders Vermek İstiyorum Ne Yapmalıyım

Özel ders vermek isteyen kişilerin akıllarına takılan en önemli sorunun çözümünü sizler için hazırladık.

ozeldersalani.com ile Öğrenci Bulmanın Püf Noktaları

ozeldersalani.com ile Öğrenci Bulmanın Püf Noktaları

Eğer gerçekten özel ders vermek istiyorsanız ve özel ders almak isteyen kişilerin size kolay bir şekilde ulaşmasını istiyorsanız takipte kalın!

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?