6 Adımda Çalışma Programı Hazırlamak

Yazar: Şadi K. | 28.09.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 3516
6 Adımda Çalışma Programı Hazırlamak
İ yi bir ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Kişiye özel ders çalışma programı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Öğrencilerimizin hedefleri yüksek. Ancak pek çok öğrencimiz bu hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmaları düzenli olarak yapmıyor/yapamıyor. “Düzenli ders çalışmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilemiyorum” diyorsanız, size tavsiyem çalışma programı olacaktır. Haftalık ders çalışma programınızı nasıl oluşturacaksınız, birlikte bu 6 adımı inceleyelim:

Ders Çalışma Programı Yapmak
 

  1. Yaptıklarınızı not edin: Bir hafta boyunca her gün, hangi saatler arasında, neler yaptığınızı yazın. (örneğin; Salı: 08.00 Kalkış, ..., 16.00-17.30 Matematik , 17.30-18.30 Yemek, 18.30-20.00 dinlenme 20.00-21.00 Türkçe, 21.00-22.15 Kitap okuma, 22.30 Yatış gibi) Buna “aktivite çizelgesi” diyelim.
     
  2. Ders çalışabileceğiniz saatleri belirleyin: Oluşturduğunuz aktivite çizelgesinde hangi saatlerde ders çalışabilirsiniz, gerçekçi olarak yanıtlayın. Bu yanıt, maksimum düzeyde ders çalışabileceğiniz süreyi verecektir.
     
  3. Yemek ve dinlenme sürelerini belirleyin: Yemek saatini kendinize veya ailenizin genel yemek saatine göre belirleyebilirsiniz. Dinlenme dediğimiz bölümde, ders çalışma, özel ders, okul, dershane ve yemek dışındaki tüm aktiviteleri değerlendirin.
     
  4. Hangi derse toplam ne kadar süre ayıracağınızı belirleyin: Bunu yaparken derslerin zorluğu, sınavlar içerisindeki ağırlığı, dersteki eksikliklerinizin az ya da çok olmasını göz önünde bulundurun.
     
  5. Çalışma planını oluşturun: Tercihen bilgisayarda ya da cetvel ile tablo oluşturun. Yazılabilir-silinebilir bir pano olabileceği gibi, hazır şablonlar da olabilir. Kağıt ya da panonun yeterince büyük olmasına özen gösterin. Yatay olarak haftanın günlerini, düşeyde de saatleri yerleştirin. Programınızı sabah kalkıştan akşam yatıcaya dek gün gün planlayın. 4. adımdaki ders sürelerini orantılı olarak arttırmaya çalışın. Ders çalışmalarınızın arasında dinlenmelerinizi( mola) yazmayı sakın ihmal etmeyin. Bir dersi çalışırken tek oturumda, 45-50 dk dan fazla çalışmayın. 120 dk çalışmak uzun vadede bezginliğe neden olacaktır. İşe yarar bir tavsiye daha. Saat başlarında çalışmaya başlayın (Örneğin; 17:00-17:45 Çalışma, 17:45-18:00 Dinlenme, 18:00-18:45 Çalışma). Bu şekilde her gün 5-6 ders kolaylıkla yapılabilir, başlayın göreceksiniz. Programınızda derslerinizin  konularını yazmanız şart değil. Konu sıralamanız için ayrıca bir liste  yapabilirsiniz. 
     
  6. Kendinizi kontrol edin: Oluşturduğunuz programı vakit yitirmeden uygulamaya koyun. Programınızda uyamadıklarınızın yanına (X) koyun. Böylece programınızdaki eksiklikleri giderebilir veya programınıza uyma yolunda biraz daha gayret gösterebilirsiniz. 
     

Unutmayın! Yaptığınız program size özeldir. Siz, bu programı oluşturabilecek en doğru kişisiniz. Bu programı yapmak, ders çalışmaya başlamanıza ve bir düzen içinde devam ettirmenize  katkı sağlayacaktır. Hedeflerinize ulaşmanız dileklerimle... Bu süreçte eğitim koçu desteği almak istiyorsanız sayfamızdan ihtiyaçlarınıza en uygun öğrenci koçunu bulabilirsiniz. 

İpucu: İstanbul özel ders sayfamızdan konumunuza en yakın öğretmenimizi dakikalar içerisinde keşfedebilirsiniz. 

Etiketler

Yazar

Şadi K.

Lisans eğitimimi Ege Üniversitesinde            Yüksek lisansımı Marmara Üniversitesi Uygulamalı Matematik anabilim dalında tamamladım. 21 yıl...

Benzer Yazılar
2024 LGS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

2024 LGS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

2023 LGS'ye girecek öğrenciler nasıl hazırlanmalıdır. LGS sınavına hazırlıkta öğrencilerin uygulaması gereken teknikler blogumuzda.

Özel Ders Almak İsteyenler

Özel Ders Almak İsteyenler

Sevgili öğrenciler, veliler veya herhangi bir alanda özel ders almak isteyen değerli kişiler.

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte Özel Dersin Önemi Nedir ve Nasıl Olmalı?

Matematikte özel dersin önemini uzman matematik öğretmenimiz sizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar :)

Özel Dersle İlgili Hayal Kırıklığını Nasıl Önleyebilirsiniz? İşte Size 6 Adım

Özel Dersle İlgili Hayal Kırıklığını Nasıl Önleyebilirsiniz? İşte Size 6 Adım

Çocuğunuzun eksikliğinin olduğu bir branşta özel ders aldırmaya mı ihtiyacınız var? Peki hayal kırıklığına mı uğramaktan korkuyorsunuz? İşte özel dersle ilgili hayal kırıklığınızı önleyebileceğinize dair bilgiler:

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?