Zihinsel Tembelliğin En Temel Göstergesi : Kitap Okumamak

Yazar: Rayan T. | 21.04.2021 - 2 dakikalık okuma. Görüntülenme: 702
Zihinsel Tembelliğin En Temel Göstergesi : Kitap Okumamak
Z ihinsel tembelliğin en önemli nedeni nedir. Zihin geliştirme yöntemlerinin en önemlisi kitap okumanın önemini ve sonuçları sizlerle!

Zihinsel Tembelliğin En Temel Göstergesi : Kitap Okumamak

Acı bir gerçek ama PISA testlerinin en son açıklanan 2018 verilerine göre maalesef ülkemiz gençleri önceki yıllarda olduğu gibi tüm alanlarda OECD ülke ortalamalarının altında bir performans sergilediler.

Malumunuz PISA testleri Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üye ülkeler arasında, 3 yılda bir düzenlenen ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir test.


PISA testi 3 ana başlıktan oluşmaktadır. Bu başlıklar ise şunlardır;

  1. Okuduğunu anlama ve anlamlandırma
  2. Matematik
  3. Fen bilimleri

1.maddede bulunan “Okuduğunu Anlama ve Anlamlandırabilme” konusu işte bu yazının da ana konusu olan KİTAP OKUMA ile ilgili.

Okumanın bilinmediği zamanlarda insanlar maksatlarını, mesajlarını şifahi (konuşarak) yollarla muhataplarına iletirdi. Toplumlar kalabalıklaştıkça artık bu sözlü yöntemler geçerliliğini kaybedip yerini yazılı yöntemlere bıraktı. Farklı iddialar olmakla birlikte yaygın olan kabüle göre M.Ö 3500-3200 yıllarında Sümerler tarafından bulunan yazı ile birlikte insanoğlunun hayatı ciddi bir kırılım geçirmiş ve artık bilmenin / öğrenmenin temelini okuma oluşturmaya başlamıştır.

Artık okuma eylemi insanoğlunun yeryüzündeki yolculuğunda her geçen gün gittikçe artan derecede önemli bilgi edinme yolu olmaya başlamıştır. Günümüz Bilgi Çağında ise bilginin %80’ini okuyarak yada görerek elde etmekteyiz. Meseleyi fazla dağıtmadan ve güncel tecrübelerimiz ışığında kendi toplumumuza baktığımızda “okuma alışkanlıkları” konusunda ne durumdayız ve bu mevcut durum bizi nasıl etkiliyor acaba ?

Okuma alışkanlığı ile ilgili yazılarda diğer toplumlarla Türk toplumunu kıyaslayıcı işte Almanlar senede şu kadar, Japonlar bu kadar kitap okuyor şeklinde istatistiki bilgiler veriliyor ve maalesef bu tarz istatistiklerde hiç iyi olmadığımızı görüyoruz.

Bu oku(ya)mama durumunun temelini teşkil ettiği, zihni tembelleşmiş bir toplumun düşünemediğini, düşünemeyen bir toplumun olayları doğru analiz edemediğini ve bırakın uzun vadeli stratejiler yapmayı orta vadeli planlar bile yapmaktan aciz, anlık/günlük tepkiler üzerinden oluşturduğu bir yaşam döngüsü olduğunu maalesef birçok alanda görüyoruz.

Ciddi manada toplumumuzun her açıdan kalkınması için belki dilimize pelesenk olmuş bir ifade ama EĞİTİM ŞART. Eğitim ise okuyarak olur. Bunun için de yapılması gereken genç yaşlı demeden okuyan, akleden, düşünen, sorgulayan ve zihni üretkenliğini kazanmış bir toplum inşa etmemiz gerekmektedir.

Matematik Öğretmeni - Rayan Tutors 

Etiketler

Yazar

Rayan T.

Eğer kendiniz, çocuğunuz veya bir tanıdığınız için gerçekten bir ÖZEL DERS talebiniz varsa, bu işe 20 senesini vermiş, başarılı bir matematik öğretmeninin yazdığı şu yazıyı sonu...

Benzer Yazılar
Kitap Okumanın Matematiğe Olan Etkisi

Kitap Okumanın Matematiğe Olan Etkisi

Bireylere en büyük tavsiyem, hayal gücünüzü geliştirecek, sizi düşünmeye sevk edecek kitaplar okuyun.

Kitap Okumanın Belli Başlı Faydaları

Kitap Okumanın Belli Başlı Faydaları

Kitap okumanın faydaları nelerdir. Kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları nelerdir. Kitap okumanın beyin gücüne etkisi nedir.

Kitap Okurken Kendini Oku

Kitap Okurken Kendini Oku

Kitap okurken kaliteli bilginin peşinde olmak, altını çizmek, durup durup önemli yerleri okumak, okuduklarını öncekiler ile sentez yapmak. İşte bu unsurlara dikkat edilerek yapılan bir kitap okuma örneği.

Yorumlar (0)
Makaleyi beğendin mi ?